Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή διοργανώθηκε η θεματική εσπερίδα στην Πιερία

Ξυπτερά – Λάμπρου Ευαγγελία : Η τοπική γαστρονομία είναι εργαλείο τουριστικής ανάπτυξης

 

Η ανάδειξη της ντόπιας παραγωγής ελαιολάδου με τα αναγνωρισμένα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά σε προϊόν ιδιαίτερης αξίας, και ταυτόχρονα σε εργαλείο τουριστικής ανάπτυξης ήταν το αντικείμενο της άριστα οργανωμένης θεματικής εσπερίδας με τίτλο “Ελαιόλαδο: η επόμενη 10ετία”, που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην Πιερία. Διοργανωτές της εκδήλωσης ήταν Ένωση Ξενοδόχων Πιερίας (E.ΞΕ.Π.), ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποίησης Ελαιολάδου (Σ.Ε.ΒΙ.Τ.ΕΛ.) και το Ινστιτούτο Ελληνικού Διατροφικού Πολιτισμού και Γαστρονομίας (Ι.Ε.Γ.) η Λέσχη Φίλων Ελαιολάδου ΦΙΛΑΙΟΣ, η Ομάδα Ελαιοπαραγωγών ολοκληρωμένης διαχείρισης Κάτω Αγιάννη Πιερίας και το Ινστιτούτο Γαστρονομίας Πιερίας.

Όλοι όσοι παραβρέθηκαν την περασμένη Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου, στο Mediterranean Village Hotel & Spa στην Παραλία Κατερίνης, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια σειρά από ενδιαφέρουσες εισηγήσεις που ξεδίπλωσαν την επιστημονική γνώση, την επαγγελματική εμπειρία, την τεχνολογική εξειδίκευση, την διατροφική διάσταση μα πάνω απ΄ όλα την αγάπη για το ελαιόλαδο, τον σεβασμό για το ελαιόδεντρο και τις τουριστικές προεκτάσεις και προοπτικές του.  Οι εισηγητές της εκδήλωσης ήταν οι κ.κ. Νικόλαος Κ. Φωτιάδης, Executive chef της Διοίκησης της Τράπεζας Ελλάδος, Πρόεδρος ΙΕΓ και Αντιπρόεδρος ΙΝ.ΓΑ.ΠΙ., Γιώργος Οικονόμου, Γενικός Διευθυντής Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποίησης Ελαιολάδου – ΣΕΒΙΤΕΛ, Βασίλης Καμβύσης, Χημικός, Διεθνώς Διαπιστευμένος Γευσιγνώστης Ελαιολάδου, Μέλος Δ.Σ. Λέσχης Φίλων Ελαιολάδου – ΦΙΛΑΙΟΣ, Βασίλειος Γκριμούλας, Πρόεδρος Ομάδας ελαιοπαραγωγών Ολοκληρωμένης Διαχείρισης της Ένωσης Παραγωγών Κάτω Αγιάννη Πιερίας, Δημήτριος Ρουκάς, MSc Τεχνολόγος – Γεωπόνος, Επιστημονικός συνεργάτης στην Αντιπεριφέρεια Πιερίας – Μέλος ΙΝ.ΓΑ.ΠΙ., Αναγνώστης Αργυρίου, Ερευνητής του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης – ΕΚΕΤΑ και η Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας Ξυπτερά – Λάμπρου Ευαγγελία.

Κατά τη διάρκεια της εισήγησής της με τίτλο “η αξιοποίηση της τοπικής γαστρονομίας ως εργαλείο ανάπτυξης του τουρισμού” η Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας  αναφέρθηκε στις δυνατότητες σύνδεσης της τοπικής γαστρονομίας με το τουριστικό προϊόν της Πιερίας.

Συγκεκριμένα η κ. Ευαγγελία Ξυπτερά – Λάμπρου τόνισε: Όταν μιλάμε για ελληνική γαστρονομία το ελληνικό ελαιόλαδο αξίζει μία ξεχωριστή αναφορά. Είναι το κύριο συστατικό της ελληνικής κουζίνας. Ο γαστρονομικός τουρισμός είναι εκείνο το είδος των διακοπών, το οποίο διακατέχεται από την κουλτούρα της τοπικής κουζίνας. Αναφερόμαστε δηλαδή στην ανάδειξη του φαγητού και των ποτών μας και στην ενσωμάτωση τους στο τουριστικό μας προϊόν. Ο γαστρονομικός τουρισμός ανήκει στην πολιτική έξυπνης ανάπτυξης. Η ανάπτυξή του δεν απαιτεί μεγάλες επενδύσεις σε πάγια και άλλα στοιχεία. (κάτι που είναι μονόδρομος λόγω της οικονομικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα).  Το βασικό προϊόν -ποιοτικό φαγητό και ποιοτικό ποτό- υπάρχει. Άρα δεν πρέπει να ανακαλύψουμε κάτι καινούργιο, απλώς οφείλουμε να το διαμορφώσουμε και να το προβάλλουμε ως τουριστικό προϊόν. Το μόνο που χρειάζεται είναι η κατάλληλη ανάπτυξη και εφαρμογή μιας στρατηγικής marketing, η οποία θα έχει ως στόχο της, τη δημιουργία ποιοτικών μορφών τουρισμού, τη δημιουργία υπεραξίας στον τουρίστα και την άμβλυνση της εποχικότητας της τουριστικής περιόδου. Η γαστρονομία μπορεί να αποτελέσει ένα ιδιαίτερα πρόσφορο τουριστικό προϊόν και για την ΠΙΕΡΊΑ , γιατί υπάρχει  μεγάλη ποικιλία πρώτων υλών και ανεξάντλητος  πλούτος παραδοσιακών συνταγών.

Η ένταξη της τοπικής γαστρονομίας στον τουρισμό μπορεί  να επηρεάσει  θετικά τρεις κλάδους:

Τον τουριστικό κλάδο, καθώς μέσω της ανάδειξης του γαστρονομικού πλούτου μας, θα δοθεί ένα επιπλέον κίνητρο στους ταξιδιώτες για να εντάξουν την Πιερία μας ως τον επόμενο πιθανό προορισμό τους. Τον αγροτικό κλάδο, τα μικρά εργαστήρια και τις βιοτεχνίες. Για να καταφέρουμε να αναδείξουμε την γαστρονομική μας ταυτότητα, θα πρέπει να αρχίσει η επανεκκίνηση αυτών των τομέων. Στον αγροτικό κλάδο πρέπει να επιμείνουμε. Χωρίς πρωτογενή τομέα όσες προσπάθειες και αν κάνουμε δεν θα αποφέρουν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Δηλαδή την ανάπ
τυξη. Τον εξαγωγικό κλάδο. Μέσα από τη δοκιμή της τοπικής κουζίνας, είναι πολύ πιθανό να προκύψουν ευκαιρίες για εξαγωγή τοπικών προϊόντων στο εξωτερικό.

Καταλήγοντας η Πρόεδρος της Ε.ΞΕ.Π. μεταξύ άλλων ανέφερε: Το σημαντικό όμως είναι ότι η ιδιαίτερη γαστρονομία στους πρόποδες του Ολύμπου υπάρχει! Η δημιουργία γαστρονομικής ταυτότητας εδώ βρίσκεται ακόμα σε αρχικό στάδιο και αυτό οφείλεται στην έλλειψη συντονισμού των προσπαθειών, την απουσία στρατηγικής προώθησης και επαγγελματισμού. Και σε αυτό το σημείο η δραστηριοποίηση του Ινστιτούτου Γαστρονομίας Πιερίας και η συνεργασία με όλους τους φορείς αλλά και με τους ξενοδόχους, τους εστιάτορες, τους παραγωγούς και τους επαγγελματίες του κλάδου τροφίμων και ποτών και άλλων συναφών δραστηριοτήτων κρίνεται επιτακτική. Ο γαστρονομικός τουρισμός θα τονώσει την οικονομία μας ενισχύοντας τους παραγωγούς και τα ποιοτικά τοπικά προϊόντα.