Ξενοδοχοϋπάλληλοι
Το τέταρτο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ που αφορά στην επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών 50.000 ανέργων, προκειμένου να επαναπροσληφθούν σε εποχικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις πρόκειται να ενεργοποιηθεί στις 15 του μήνα, ημερομηνία κατά την οποία θα ξεκινήσει και η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων. Υπενθυμίζεται πως το ποσό της επιδότηση αφορά το 100% των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτών και εργαζομένων) και δίνεται για 2 μήνες που επιλέγουν οι επιχειρήσεις στο διάστημα μεταξύ Απριλίου-Οκτωβρίου, εκτός από το διάστημα Ιουνίου-Σεπτεμβρίου. Οι όροι υλοποίησης και οι σχετικές προκηρύξεις έχουν αναρτηθεί στο site του ΟΑΕΔ, απ’ όπου γίνεται και η υποβολή των ηλεκτρονικών αιτήσεων (www.oaed.gr). Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210-9989551 και 210-9989146.

Ξεκίνησε στις 9 Απριλίου η υποβολή αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τρία προγράμματα προώθησης της απασχόλησης του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) που αφορούν 69.000 ανέργους. Πρόκειται για τις εξής δράσεις: 1. Τετραετές πρόγραμμα προώθησης της απασχόλησης με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών για την πρόσληψη 40.000 ανέργων, χρηματοδοτούμενο από εθνικούς πόρους. 2. Διετές πρόγραμμα προώθησης της απασχόλησης με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών για την πρόσληψη 25.000 ανέργων, συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ενωση στα πλαίσια της Τέταρτης Προγραμματικής περιόδου 2007-2013.

Επαγγελματίες

3. Πρόγραμμα επιχορήγησης 4.000 Νέων Ελεύθερων Επαγγελματιών γυναικών ηλικίας 22 – 64 ετών, συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ενωση στα πλαίσια της Τέταρτης Προγραμματικής περιόδου 2007-2013. Στο πρώτο πρόγραμμα η επιδότηση φτάνει το 100% και σταδιακά υποχωρεί στο 25% τον τέταρτο χρόνο, ενώ στο δεύτερο πρόγραμμα επιχορηγούνται οι ασφαλιστικές εισφορές κατά 80% τον πρώτο χρόνο και κατά 60% τον δεύτερο. Τα ποσοστά και στα δύο προγράμματα αυξάνονται όταν οι άνεργοι είναι νέοι, γυναίκες, άνω των 50, πλησίον της σύνταξης, πολύτεκνοι, τρίτεκνοι κλπ. Και στα δύο προγράμματα δίνεται προτεραιότητα σε μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν έως 50 άτομα, και σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της πράσινης οικονομίας. Εξάλλου, επιβάλλεται ένα πρόσθετο έτος υποχρεωτικής απασχόλησης, ενώ οι δικαιούχοι δεν πρέπει να έχουν μειώσει το προσωπικό τους λόγω απόλυσης τους τελευταίους 6 μήνες. Δεν υπάγονται στα προγράμματα δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με νυχτερινά κέντρα, εταιρείες προσωρινής απασχόλησης, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών καθαριότητας και φύλαξης κ.ά.