12 πράγματα που ίσως θέλεις να διαγράψεις από τη σελίδα σου στο Facebook
Το σκάνδαλο Cambridge Analytica έχει κάνει πολλούς να αμφισβητήσουν τον ρόλο που παίζει το Facebook στη ζωή τους. Ανησυχώντας για την ασφάλεια τους, ορισμένοι έχουν διαγράψει τους λογαριασμούς τους.
Εάν θέλεις να διατηρήσεις τον λογαριασμό σου προστατεύοντας καλύτερα το ιδιωτικό σου απόρρητο, αυτά είναι τα 12 πράγματα που μπορείς να διαγράψεις:
1. Γενέθλια
Τα γενέθλιά είναι μέρος του παζλ, που περιλαμβάνει επίσης το όνομα και τη διεύθυνσή σου, με τα οποία μπορεί κάποιος να έχει πιο εύκολη πρόσβαση στον τραπεζικό σου λογαριασμό και άλλα προσωπικά σου στοιχεία.
2. Αριθμό τηλεφώνου
Μέσω του αριθμού τηλεφώνου μπορεί κάποιος να βρει τα προσωπικά σου στοιχεία ή ακόμα να τον διαρρεύσει σε διαφημιστικές εταιρείες κ.τ.λ
3. Τους περισσότερους από τους «φίλους»
Σύμφωνα με έρευνα που έγινε, ο μέσος άνθρωπος μπορεί να διατηρήσει περίπου 150 σταθερές σχέσεις. Αφού εξέτασαν 3.375 χρήστες του Facebook, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι από τους 150 σταθερούς φίλους στο Facebook, μόνο οι τέσσερις θεωρήθηκαν αξιόπιστοι, ενώ 14 έδειξαν κάποια συμπάθεια κατά τη διάρκεια μιας συναισθηματικής κρίσης. Η απαλλαγή από αναξιόπιστα άτομα μπορεί να κάνει την αλληλεπίδραση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πιο υγιή.
4. Φωτογραφίες παιδιών
Αυτό έχει να κάνει με την συναίνεση. Πριν δημοσιεύσεις κάτι σκέψου τι είδους πληροφορίες θα ήθελε να δει ένα παιδί σχετικά με τον εαυτό του όταν μεγαλώσει. Είναι ένα θέμα που ίσως δεν απασχόλησε τις προηγούμενες γενιές, αλλά σήμερα είναι σημαντικό.
5. Το σχολείο των παιδιών
Το τελευταίο πράγμα που θέλεις είναι να δώσεις πληροφορίες σε αγνώστους για το πού μένει το παιδί σου ή που πάει σχολείο.
6. Τις υπηρεσίες εντοπισμού θέσης
Οι υπηρεσίες εντοπισμού θέσης είναι διαθέσιμες μόνο για Android και iPhone. Το 2015, η TechCrunch ανέφερε ότι πάνω από 500 εκατομμύρια χρήστες έχουν πρόσβαση στο Facebook αποκλειστικά από το κινητό τους, πράγμα που σημαίνει ότι ο ίδιος αριθμός έχει τη δυνατότητα να μεταδίδει τη διαδικτυακή του τοποθεσία. Κάποιος που θέλει να σου κάνει κακό, το πρώτο πράγμα που θα κάνει είναι να ψάξει πού βρίσκεσαι.
7. Τον εργοδότη
Ο εργοδότης και οι συνάδελφοι σου μπορούν να έχουν πρόσβαση στον τοίχο σου ανά πάσα στιγμή και να μαθαίνουν τα πάντα για την κατάστασή σου ή και τα παράπονα που έχει για την δουλειά σου. Υπάρχουν ειδικές ρυθμίσεις για να τους αποκλείσεις από ορισμένες ενημερώσεις.
8. Τις τοποθεσίες σου
Η επισήμανση της τοποθεσίας, ειδικά όταν βρίσκεσαι στο σπίτι, δίνει την πραγματική σου διεύθυνσή.
9. Τις διακοπές σου
Σύμφωνα με τον οικονομικό ιστότοπο This is Money υπάρχουν ασφαλιστικές εταιρείες που δεν δίνουν αποζημίωση σε περίπτωση κλοπής αν το θύμα είχε κοινοποιήσει τον χρόνο και τόπο των διακοπών του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
10. Την κατάσταση της σχέσης σου
Αν θέλεις να γιορτάσεις την έναρξη ή τη λήξη μιας σχέσης, μην το κάνεις στο Facebook. Οι μεγαλύτερες παρεξηγήσεις έγιναν για το status update.
11. Στοιχεία της πιστωτικής σου κάρτας
Δεν είναι ποτέ καλή ιδέα, για ευνόητους λόγους.
12. Φωτογραφίες από κάρτες επιβίβασης
Μη δημοσιεύεις φωτογραφίες της κάρτας επιβίβασης για να καυχηθείς για τις διακοπές σου. Ο γραμμωτός κώδικας στην κάρτα επιβίβασης είναι μοναδικός και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βρεθούν οι πληροφορίες που έδωσες στην αεροπορική εταιρεία.
Πηγή: lifo.gr