Χαμηλώνει τον πήχη των προσδοκιών για την νέα ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ο επικεφαλής του Eurogroup κ. Γ. Ντάισελμπλουμ, με συνέντευξή του στο Reuters. Μετά τις αλλεπάλληλες αναφορές της κυβέρνησης για τη νέα ρύθμιση του χρέους αλλά και της στάσης που τηρεί στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο κ. Ντάισελμπλουμ του έδωσε το στίγμα των θέσεων της Ευρωζώνης.

Ο επικεφαλής του  Eurogroup υποστήριξε ότι η ελάφρυνση του χρέους θα πρέπει να γίνει μέσω της επιβολής ενός πλαφόν στο ετήσιο κόστος εξυπηρέτησής του, προσθέτοντας ότι η πρόταση χαίρει ευρείας υποστήριξης μεταξύ των ευρωπαίων εταίρων.Ο κ. Νταισελμπλουμ τόνισε ότι οι εταίροι τοποθετούν αυτό το ετήσιο πλαφόν για την αποπληρωμή του χρέους στο 15% του ελληνικού ΑΕΠ. Η σύνδεση μεταξύ ΑΕΠ και χρέους ουσιαστικά σημαίνει πως το ετήσιο κόστος για την αποπληρωμή των ελληνικών οφειλών θα είναι μικρότερο αν η οικονομία δεν πετυχαίνει ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο κ. Ντάισελμπλουμ φάνηκε να απορρίπτει το ενδεχόμενο εμπροσθοβαρούς ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, επισημαίνοντας ότι οι αναλύσεις του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) δεν προβλέπουν χρηματοδοτικά προβλήματα στην Ελλάδα μέσα στην επόμενη 15ετία. «Θα δούμε αν υπάρχουν αυξήσεις στις χρηματοδοτικές ανάγκες μέσα στα επόμενα 30 χρόνια», προσέθεσε.

Σημείωσε όλα τα ζητήματα θα πρέπει να συζητηθούν μεταξύ των μελών της ευρωζώνης, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Το ΔΝΤ δεν έχει ακόμα τοποθετηθεί δημόσια όσον αφορά την πρόταση των Ευρωπαίων για πλαφόν στην ετήσια εξυπηρέτηση του χρέους. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, το Ταμείο εκτιμά πως το όριο του 15% ίσως να είναι υπερβολικά υψηλό για τη χώρα μας, και προκρίνουν ως εναλλακτική λύση όριο της τάξης του 10% του ΑΕΠ.

Ο επικεφαλής του Eurogroup επανέλαβε πως οι Ευρωπαίοι επιθυμούν τη συμμετοχή του Ταμείο στο νέο ελληνικό πρόγραμμα, για πολιτικούς και ελεγκτικούς λόγους, όμως διπλωματικά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο το ΔΝΤ να μη συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο τρίτο Μνημόνιο. Υπενθυμίζεται πως το Ταμείο έχει καταστήσει σαφές πως δεν προτίθεται να προσφέρει νέα δάνεια στήριξης αν δεν υπάρξει επαρκής ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Ο επικεφαλής της ευρω-ομάδας προσέθεσε μάλιστα με νόημα πως τα δάνεια που προσφέρει το ΔΝΤ έχουν πολύ υψηλότερο επιτόκιο σε σχέση με τα ευρωπαϊκά, και συνεπώς είναι πολύ ακριβότερα. «Μέρος του τρέχοντος προγράμματος [στήριξης] είναι να βγάλουμε σταδιακά τα δάνεια του ΔΝΤ και να βάλουμε σταδιακά περισσότερα ευρωπαϊκά δάνεια», προσέθεσε.

Το απόγευμα της Παρασκευής, ο κ. Ντάισελμπλουμ θα μιλήσει σε συνέδριο που οργανώνεται στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας, στη Λίμα του Περού.

 

kathimerini.gr