Scroll to top

Σύναψη δανείου 190.000 ευρώ για τη ΔΗΚΕΔΗΚ


- 8 Οκτωβρίου 2014

 • DSC00404Αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Κατερίνης
  Για πληρωμή μισθών και ασφαλιστικών εισφορών του «Βοήθεια στο Σπίτι»

  Κατά πλειοψηφία και με ενστάσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης εγκρίθηκε κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης η σύναψη δανείου της ΔΗ.Κ.Ε.ΔΗ.Κ. για την κάλυψη αναγκών της επιχείρησης.

  Πρόκειται για δανειακή σύμβαση με τη Συνεταιριστική Τράπεζα Πιερίας και αφορά ποσό ύψους 190.000 ευρώ, το οποίο όπως εξήγησε ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Βαϊνάς, ο οποίος έκανε και τη σχετική εισήγηση, θα έχει τη μορφή ανοιχτού κεφαλαίου κίνησης και θα διατεθεί για την πληρωμή της μισθοδοσίας και ασφαλιστικών εισφορών του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», με ασφάλεια την εκχώρηση της χρηματοδότησης του προγράμματος.

  Όπως επισήμανε ο κ. Βαϊνάς, «με την ένταξη της Δημοτικής Επιχείρησης στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών (ΕΑΠ) προέκυψε θέμα, καθώς το «Βοήθεια στο Σπίτι» είναι πρόγραμμα για το οποίο δεν αποδίδονται σε τακτά χρονικά διαστήματα τα χρήματα, με αποτέλεσμα να υπάρχει δυσλειτουργία και δυστοκία πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών και της μισθοδοσίας των εργαζομένων. Μέχρι την ένταξη στην ΕΑΠ και σε βάρος άλλων προγραμμάτων του ΕΣΠΑ πληρώνονταν οι ασφαλιστικές εισφορές και μέρος των οφειλόμενων εργοδοτικων εισφορών. Με την ένταξη όμως στην ΕΑΠ, δεν υπάρχει δυνανατότητα να κατατεθούν οι καταστάσεις με τα στοιχεία των εργαζομένων μόνο με τις ασφαλιστικές εισφορές, με αποτέλεσμα να αναγκαστούμε να αφαιρέσουμε από την κατάσταση που αποστέλλουμε στην ΕΑΠ τα ονόματα και των 27 εργαζομένων του «Βοήθεια στο Σπίτι».

  Ο αντιδήμαρχος εξήγησε ότι δεν υπάρχει άλλη διαδικασία για την πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών στο ΙΚΑ, με αποτέλεσμα σήμερα η επιχείρηση να μην μπορεί να πάρει ασφαλιστική ενημερότητα, που απαιτείται για κάθε ποσό χρηματοδότησης που έρχεται από το ΕΣΠΑ. «Στη συγκεκριμένη περίπτωση, αν αύριο υπάρξει εντολή για την απόδοση χρημάτων, δεν θα μπορούμε να τα λάβουμε, γιατί δεν μπορούμε να πάρουμε ασφαλιστική ενημερότητα».

  Ο κ. Βαϊνάς πρόσθεσε πως θα μπορούσε να καλυφθεί μέρος της μισθοδοσίας και των ασφαλιστικών εισφορών και πάλι σε βάρος κάποιων άλλων προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, αλλά το πρόβλημα θα προέκυπτε ξανά σε σύντομο χρονικό διάστημα και επιπλέον ο δήμος δεν θα μπορούσε να πάρει ασφαλιστική ενημερότητα για όλα τα προγράμματα.

  Εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Γιώργος Κυριακίδης έθεσε τρεις ερωτήσεις. Συγκεκριμένα, ζήτησε να μάθει κατά πόσο νομιμοποιείται το απερχόμενο Δ.Σ. της ΔΗΚΕΔΗΚ να δεσμεύει την επιχείρηση με δανεισμό, αν για να επιλεγεί η τράπεζα στάλθηκαν προσκλήσεις στις 5 μεγαλύτερες τράπεζες για να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για το δανεισμό και με ποιο τρόπο προσδιορίστηκε το ποσό των 190.000.

  Απαντώντας ο κ. Βαϊνάς σημείωσε πως σαφώς και η απόφαση του Δ.Σ. έχει τη νομιμότητα της πράξης και πως εστάλησαν επιστολές σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα και απάντησε μόνο η Συνεταιριστική Τράπεζα. Τέλος, όσον αφορά στο ποσό των 190.000 ευρώ, αυτό προσδιορίστηκε σε σχέση με το ποσό του δανείου της ΔΕΔΑΚ που δεν πρέπει να ξεπερνά το ποσό του 1,5 εκ. ευρώ σε μια τράπεζα.

  Στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Νίκος Μακρίδης τόνισε πως είναι αναγκαίο να πληρωθούν τα χρήματα. «Ζητάμε όμως αναβολή και να έρθει το θέμα με την έγκριση της νέας διοίκησης της ΔΗΚΕΔΗΚ. Ναι, είναι αναγκαία τα χρήματα, αλλά το ποσό είναι μεγάλο και δεν μπορεί να το ζητά μια απερχόμενη διοίκηση. Η πρότασή μας είναι αναβολή» σημείωσε.

  Από την πλευρά του ο κ. Κυριακίδης ζήτησε να μάθει γιατί η απόφαση του Δ.Σ. της ΔΗΚΕΔΗΚ αναρτήθηκε ως ομόφωνη, από τη στιγμή που ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Μαλτζάρης είχε διαφωνήσει σε εκείνη τη συνεδρίαση. Επιπλέον, επισήμανε ότι το σώμα δεν έχει ενημερωθεί για την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης, η οποία έχει λαμβάνειν ποσά από το Δήμο Κατερίνης. Πρόκειται για ποσά ύψους 500.000 ευρώ και ειδικότερα 350.000 ευρώ για την προγραμματική σύμβαση του 2010-11, αλλά και το αρχικό κεφάλαιο σύστασης της επιχείρησης ύψους 150.000 ευρώ. «Αν είχαμε φροντίσει να βάλουμε αυτά τα ποσά, αν οι πρόεδροι που πέρασαν από την επιχείρηση είχαν διεκδικήσει αυτά τα χρήματα, σήμερα η επιχείρηση δε θα χρειαζόταν δανεισμό» ανέφερε χαρακτηριστικά.

  Εξάλλου, όπως είπε, για πρώτη φορά και ενώ κάθε χρόνο η ΔΗΚΕΔΗΚ παρουσίαζε στον ισολογισμό της ζημιές, στον ισολογισμό του 2013 παρουσίασε κέρδη ύψους 664.000 ευρώ. Επιπρόσθετα, ο κ. Κυριακίδης επισήμανε πως το 2007 η ΔΕΔΑΚ είχε πάρει ανοιχτό δάνειο 2 εκ. ευρώ, που υπερβάνει κατά πολύ το 1,5 εκ. ευρώ. «Ο Δήμος Κατερίνης οφείλει να ξεκαθαρίσει και να αποπληρώσει τα χρωστούμενα της προγραμματικής σύμβασης, που δημιούργησαν μεγάλη την τρύπα στο ταμείο της επιχείρησης και άφησαν τους εργαζόμενους απλήρωτους για ένα διάστημα. Ταυτόχρονα, θα πρέπει άμεσα να καταβληθούν τα αρχικά κεφάλαια, που στον ισολογισμό της επιχείρησης δεν υπάρχουν, αλλά στον προϋπολογισμό του Δήμου φαίνονται ως οφειλόμενα» κατέληξε ο κ. Κυριακίδης.

  Ο Μπάμπης Παπαδόπουλος σημείωσε πως όσα ακούστηκαν έχουν ένα λογιστικό ενδιαφέρον, αλλά υπογράμμισε πως η μεγάλη τρύπα είναι η συνεχώς μειούμενη δαπάνη από τον κρατικό προϋπολογισμό. «Θεωρούμε πως θα έπρεπε να είχαμε απαιτήσει έκτακτη χρηματοδότηση από το κράτος για το συγκεκριμένο θέμα. Μεγάλη επίσης τρύπα για μας είναι ότι οι εργαζόμενοι στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας απασχολούνται με ελαστικές σχέσεις εργασίας. Πάγιο είναι το αίτημά μας για μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους και καλούμε τη δημοτική αρχή και το δημοτικό συμβούλιο να παλέψει για το αίτημα αυτό. Ασφαλώς καταψηφίζουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

  Απαντώντας ο κ. Βαϊνάς ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περιθώριο αναβολής του θέματος γιατί αν ληφθεί σήμερα η απόφαση, τότε θα πρέπει να πάει προς έλεγχο και έγκριση από την περιφέρεια, που σημαίνει επιπλέον χρόνο. Δεδομένου ότι η επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου είναι πιθανό να γίνει στα τέλη Οκτωβρίου, «τότε είναι πιθανό να μην προλάβουμε κάποιες χρηματοδοτήσεις που προσδοκούμε από το ΕΣΠΑ» σημείωσε.

  Όσον αφορά στην ομοφωνία της απόφασης της ΔΗΚΕΔΗΚ για ανάγκη σύναψης δανείου και την αρχική διαφοροποίηση του κ. Μαλτζάρη, ο κ. Βαϊνάς εξήγησε πως η απόφαση ελήφθη νομίμως και αφού ο πρώην δημοτικός σύμβουλος είχε συμφωνήσει στην αναγκαιότητα λήψης δανείου για την κάλυψη των αναγκών της επιχείρησης.

  Για το θέμα των οφειλών του Δήμου προς τη δημοτική επιχείρηση, ο αντιδήμαρχος παραδέχθηκε πως είναι ένα ζήτημα που βρίσκεται σε εκκρεμότητα, αλλά η οικονομική κατάσταση του Δήμου δεν του επιτρέπει σε καμιά περίπτωση να αποδώσει αυτά τα χρήματα. Αναφορικά στο αρχικό κεφάλαιο, σημείωσε πως το μισό και πλέον ποσό ύψους έχει αποπληρωθεί. Για το ταμείο που είχε η επιχείρηση στις 31/12/2013, ο κ. Βαϊνάς τόνισε πως αυτά ήταν χρήματα του ΕΣΠΑ και δεν μπορούν να πληρώσουν το «Βοήθεια στο Σπίτι», ενώ για το θέμα της ασυμφωνίας ισολογισμού επιχείρησης και προϋπολογισμού δήμου, εξήγησε πως είναι θέμα λογιστικό, για το οποίο θα υπάρξει απάντηση στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

  Τέλος, για το θέμα της κρατικής χρηματοδότησης, ο κ. Βαϊνάς υπογράμμισε πως ο Δήμος έχει απευθυνθεί στο Υπουργείο Εσωτερικών, στην ΕΕΤΑ, στην ΚΕΔΕ πάρα πολλές φορές για να δοθεί οριστική λύση γιατί δημιουργεί μια κατάσταση που ταλανίζει όλες τις δημοτικές επιχειρήσεις σε όλους τους δήμους της χώρας.

  Το θέμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία με τις ψήφους των δημοτικών συμβούλων της συμπολίτευσης.

 • Δείτε επίσης...