Το 2ο Δημοτικό Σχολείο Κολινδρού συντονιστής προγράμματος του Erasmus+
odelalis,
16 Νοεμβρίου, 2016
4 λεπτά ανάγνωσης
ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΠΙΕΡΙΑ Η ΠΡΩΤΗ ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
Το 2ο Δημοτικό Σχολείο Κολινδρού συντονίζει από τη φετινή σχολική χρονιά και μέχρι 31 Αυγούστου 2018, σχέδιο Erasmus+ το οποίο ανήκει στη Βασική Δράση ΚΑ2 -Σχολικές Συμπράξεις. Οι Στρατηγικές Συμπράξεις στο πρόγραμμα Erasmus+ αφορούν στην ανάπτυξη και ενίσχυση διακρατικών συνεργασιών μεταξύ φορέων/οργανισμών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της εκπαίδευσης, της κατάρτισης, της νεολαίας ή σε άλλον κοινωνικοοικονομικό τομέα. Στο σχέδιο με τίτλο: «Πολυπολιτισμική Επικοινωνία: Καταργώντας τα Στερεότυπα» συμμετέχουν σχολεία από την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Τουρκία, την Πολωνία, την Βουλγαρία, τη Λιθουανία και την Ρουμανία.
Βασική λογική του έργου είναι η απόκτηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης και η δυνατότητα για συνεργασία ανάμεσα σε άτομα που συνθέτουν διαφορετικές πολιτισμικές κοινωνικές ομάδες.
Ομάδα- στόχο του έργου αποτελούν οι μαθητές και μαθήτριες των σχολικών μας μονάδων, οι οποίοι με την συμμετοχή τους στο πρόγραμμα πρόκειται να αποκτήσουν γνώσεις και δεξιότητες, ορθές πρακτικές και εμπειρίες.
Στα πλαίσια αυτού του έργου πραγματοποιήθηκε στον Κολινδρό από 4 μέχρι και 8 Νοεμβρίου 2016 η πρώτη Διακρατική Συνάντηση στην οποία συμμετείχαν μόνο εκπαιδευτικοί από τα συνεργαζόμενα σχολεία.
Οι δράσεις της διακρατικής συνάντησης ξεκίνησαν με την τελετή υποδοχής των εταίρων εκπαιδευτικών η οποία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016 στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Κολινδρού. Η εκδήλωση περιλάμβανε ανάκρουση του ευρωπαϊκού ύμνου και των εθνικών ύμνων όλων των χωρών, αναπαράσταση της αφής της ολυμπιακής φλόγας, ελληνικά και αγγλικά τραγούδια από τη χορωδία του σχολείου, μουσική από τη Φιλαρμονική Κολινδρού, παρουσίαση δημοτικών χορών καθώς και παρουσίαση των σχολείων, των πόλεων και των χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυνε ο Διευθυντής στου Σχολείου Δημήτριος Χλεμές ο οποίος αναφέρθηκε στο ιστορικό της σχολικής αυτής σύμπραξης και καλωσόρισε τους φιλοξενούμενους. Η εκδήλωση έκλεισε με κοινό γεύμα παραδοσιακών ελληνικών φαγητών που ετοίμασαν με μεράκι οι γονείς των παιδιών.
Το πρωί προηγήθηκε υποδοχή και επίδοση δώρων στο Δημαρχείο του Κολινδρού (ιστορική έδρα του Δήμου Πύδνας Κολινδρού), από τον Δήμαρχο Ευάγγελο Λαγδάρη και εκπροσώπους φορέων.
Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν το Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016, όπου οι αντιπροσωπείες των Ευρωπαίων εκπαιδευτικών επισκέφτηκαν τη Θεσσαλονίκη και ξεναγήθηκαν στο αρχαιολογικό μουσείο, στα κάστρα και σε άλλα ιστορικά μνημεία της πόλης και κατέληξαν στο Λευκό Πύργο. Το απόγευμα του Σαββάτου επισκέφτηκαν τον Μεταβυζαντινό Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου και την έκθεση Βυζαντινών κειμηλίων που βρίσκεται στον γυναικωνίτη του ναού. Το βράδυ του Σαββάτου έγινε ένα πολυπολιτισμικό γλέντι, με παρουσίαση παραδοσιακών φαγητών, ποτών και εδεσμάτων των χωρών που συμμετέχουν, μουσική και τραγούδια από όλες τις χώρες και φυσικά ατελείωτο κέφι και χορό. Στο κοινό αυτό ευρωπαϊκό γλέντι συμμετείχαν και γονείς, μαθητές αλλά και κάτοικοι του Κολινδρού.
Το πρωί της Κυριακής 6 Νοεμβρίου 2016 επισκέφτηκαν τον Ιερό Ναό Αγίας Θεοδώρας, το Ιστορικό -Λαογραφικό Μουσείο Κολινδρού και στη συνέχεια το εργαστήριο αγγειοπλαστικής του Γιάννη Σταγκίδη στα Παλιάμπελα, όπου είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τον τρόπο δουλειάς ενός παραδοσιακού αγγειοπλάστη. Το μεσημέρι της Κυριακής ξεναγήθηκαν και θαύμασαν τους Μακεδονικούς τάφους της Βεργίνας και ενημερώθηκαν από ξεναγό για την ιστορία ολόκληρης της μακεδονικής γης.
Η τέταρτη ημέρα της συνάντησης, Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016, ξεκίνησε με επίσκεψη όλων των εταίρων στις σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων του Κολινδρού. Τους εκπαιδευτικούς υποδέχτηκαν μαθητές και εκπαιδευτικοί από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Κολινδρού, τον Παιδικό και Βρεφονηπιακό Σταθμό Κολινδρού καθώς και το Γυμνάσιο και Λύκειο Κολινδρού.
Στη συνέχεια, στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου «Νικόλαος Λούσης» Κολινδρού, πραγματοποιήθηκε επιμορφωτική ημερίδα στην Αγγλική και Ελληνική Γλώσσα, στην οποία συμμετείχαν και εκπαιδευτικοί από άλλα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Ν. Πιερίας, με θέμα: «Καινοτομίες και παρεμβάσεις για την κατάργηση των στερεοτύπων στην εκπαίδευση». Στην ημερίδα συμμετείχε ως βασικός ομιλητής ο Δημήτρης Ζάχος, Επίκουρος Καθηγητής
Παιδαγωγικής – Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ με θέμα: «Στερεότυπα, Προκαταλήψεις και Ρατσισμός στο Σχολείο». Στην ημερίδα παρουσιάστηκε επίσης το θέμα: «Καταργώντας στερεότυπα και χτίζοντας γέφυρες στην εκπαίδευση μαθητών Ρομά» με ομιλητές την Ευδοκία Τσιρώνα, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη ΚΕΔΔΥ Πιερίας και τον Δημήτριο Κατσαβό, Διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας Ημαθίας.
Η ημερίδα ξεκίνησε με τοποθέτηση του συντονιστή του προγράμματος Erasmus+ Δημήτριου Χλεμέ, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Πολυπολιτισμική Επικοινωνία: Καταργώντας τα στερεότυπα- Βασικές αρχές σχεδίου – Προτεινόμενες εκπαιδευτικές δράσεις».
Την Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016, τελευταία ημέρα της 1ης Διακρατικής συνάντησης του προγράμματος, οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν με εθιμοτυπική αποχαιρετιστήρια επίσκεψη στο Δημαρχείο του Αιγινίου, όπου συναντήθηκαν με το Δήμαρχο Ευάγγελο Λαγδάρη και εκπροσώπους της δημοτικής αρχής. Ακολούθως επισκέφτηκαν τον αναστηλωμένο Ιερό ναό Αγίου Αθανασίου, κτίσμα του 15ου αιώνα και κατόπιν μετέβησαν στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας.
Στην Περιφερειακή ενότητα Πιερίας έτυχαν θερμής υποδοχής από την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, τον Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας Δημήτριο Συριανίδη και τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας Ιωάννη Καζταρίδη. Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας συγχάρηκε το 2ο Δημοτικό Σχολείο Κολινδρού αλλά και όλα τα συνεργαζόμενα σχολεία για την πρωτοβουλία αυτή, πρόσφερε τουριστικά έντυπα της περιοχής στους εκπαιδευτικούς και ευχήθηκε καλή συνέχεια στο ξεχωριστό πρόγραμμα.
Στη συνέχεια επισκέφτηκαν την Παραλία Κατερίνης και κατέληξαν στο Λιτόχωρο όπου θαύμασαν από κοντά τον μυθικό Όλυμπο και την ευρύτερη περιοχή.
Οι αντιπροσωπείες των Ευρωπαίων εκπαιδευτικών αναχώρησαν την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016 για τις πατρίδες τους και τα σχολεία τους.