ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕ ΟΜΙΛΙΑ, ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ, ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΓΛΕΝΤΙ  ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ… ΑΦΘΟΝΟ ΤΣΙΠΟΥΡΟ

Με πολύ μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η 20η Γιορτή Τσίπουρου στη Μεσαία Μηλιά, που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Αη Γιώργης» το τριήμερο 4-6 Νοεμβρίου.
Φέτος, υπό την προεδρία του δραστήριου, αεικίνητου, και πολυσχιδή Γιώργου Καλαμάτα, που περιστοιχίζεται από πολύ άξιους, εργατικούς και δυναμικούς συνεργάτες, που έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό, διοργανώθηκε ένα τριήμερο εκδηλώσεων που δύσκολα θα ξεχαστεί. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το βράδυ της Παρασκευής 4 Νοεμβρίου με σύντομο χαιρετισμό από τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου κ. Καλαμάτα, που ήρθε να αλλάξει, να βελτιώσει και να αναβαθμίσει τα δεδομένα αυτής της Γιορτής για το χωριό και την ευρύτερη περιοχή.
Η βραδιά συνεχίστηκε με την  παρουσίαση του πρωτότυπου βιβλίου του συνταξιούχου δασκάλου Νίκου Σαϊδέ του Βασιλείου, με ομιλητές τη φιλόλογο ιστορικό Ελένη Τζήκα και τον πρώην Προϊστάμενο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας και Μηλιώτη την καταγωγή, Κώστα Αρβανίτη.
Ακολούθησε ομιλία και προβολή διαφανειών από τον Γιάννη Σταθακόπουλο, Γεωπόνο Γενικής Γραμματείας Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, με θέμα «Εναλλακτικές Καλλιέργειες, Αρωματικά – Φαρμακευτικά Φυτά,  Γενικές Οδηγίες για την καλλιέργειά τους για την παραγωγή αιθέριων ελαίων στην περιοχή του ορεινού όγκου της Πιερίας». Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο δημοσιογράφος αγροτικών θεμάτων Γιάννης Τσιμπονίδης. Οι παρευρισκόμενοι αγρότες είχαν την ευκαιρία να υποβάλλουν τις ερωτήσεις τους για το θέμα που αναπτύχθηκε και αφορούσαν τα θέματα της διάθεσης αιθέριων ελαίων, το αν υπάρχουν αποτελέσματα στο θέμα του κόστους παραγωγής, αλλά και πολιτικές τοποθετήσεις για τα χρήματα του Β΄ Πυλώνα, τα οποία δεν πάνε στην μονοκαλλιέργεια του καπνού.
Ολόκληρη την εκδήλωση παρακολούθησε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, η οποία χαιρέτισε τους παρευρισκόμενους,  με τον συνεργάτη της Επιστημονικό Σύμβουλο Δημήτρη Ρουκά, ο Πρόεδρος του ΣΠΕΚΟ Βροντούς Γιώργος Νάτσιος με τα μέλη του Προεδρείου του, ο δημοτικός σύμβουλος Κατερίνης Γιώργος Κυριακίδης, ο πρώην Αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Κατερίνης και γεωπόνος από την Κάτω Μηλιά  Νίκος Μπουρονίκος, οι γνωστοί γεωπόνοι της περιοχής Βασίλης Έξαρχος (Λιπάσματα NITRO) και Μπάμπης Δαλαλάκης (GREEK FARMER), η Ράνια Πάτρα, εκπρόσωπος από το Γαστρονομικό Ινστιτούτο Πιερίας, αλλά και κόσμος από την όμορφη μικρή κοινότητα της Μεσαίας Μηλιάς, με τους μόλις 317 κατοίκους.
Σημειωτέον, ότι στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο υπήρχε μια πολύ όμορφη έκθεση των αγροτικών προϊόντων, νωπών και μεταποιημένων, που παράγονται στην περιοχή, την οποία οι επισκέπτες μπορούσαν να επισκεφθούν βλέποντας το μεράκι και την ζεστασιά των ντόπιων παραγωγών.
Το βράδυ του Σαββάτου 5 Νοεμβρίου, δεύτερης μέρας των εκδηλώσεων, πραγματοποιήθηκε στον ίδιο θερμαινόμενο και στεγαζόμενο χώρο, γλέντι με τον Γιάννη Καψάλη, την Γιώτα Γρίβα και το Μάκη Τσίκο.
Το τριήμερο της 20ης Γιορτής Τσίπουρου ολοκληρώθηκε το πρωί της Κυριακής 6 Νοεμβρίου, με γιορτή και χορούς, αλλά και την προσφορά δωρεάν άφθονου τσίπουρου και τοπικών εδεσμάτων από τους κατοίκους του χωριού, που βρίσκεται 19 χλμ. δυτικά της Κατερίνης.
Συγκεκριμένα, το ποιοτικό ντόπιο παραγόμενο τσίπουρο έρεε άφθονο και τα πολυποίκιλα και νόστιμα παραδοσιακά εδέσματα ικανοποίησαν τους εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, επισκέπτες. Παραδοσιακή μουσική και τραγούδια από ντόπια σχήματα ξεσήκωσαν μικρούς και μεγάλους,  με προσκεκλημένους φέτος τα εξαιρετικά χορευτικά σχήματα της Ένωσης Ποντίων Πιερίας, απογείωσαν το κέφι προσφέροντας άφθονη διασκέδαση σε όλους. Παράλληλα οι παρευρισκόμενοι είχαν τη χρυσή ευκαιρία να γνωρίσουν και να δοκιμάσουν από κοντά τα προϊόντα των ντόπιων παραγωγών τσίπουρου, κρασιού, μελιού, νωπών αγροτικών προϊόντων, αποφλοιωμένων καρπών κλπ. και άλλων πρωτότυπων και μοναδικών παραδοσιακών προϊόντων, που παράγονται και τυποποιούνται από τους υπέροχους ανθρώπους της Μεσαίας Μηλιάς και της ευρύτερης περιοχής. Αρωγοί στην όλη προσπάθεια ήταν οι κυρίες του Δημοτικού Σχολείου Μεσαίας Μηλιάς, που έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό για να υπάρξει το επιτυχές αποτέλεσμα.
Το ραντεβού ανανεώθηκε για του χρόνου, το 2017, για την 21η Γιορτή του Τσίπουρου, στην ίδια τοποθεσία, με πολύ περισσότερο μεράκι και όρεξη από όλους τους συντελεστές της τ
ριήμερης αυτής επιτυχημένης διοργάνωσης!