Στην πανέμορφη αίθουσα «Εφέσου Γεύσεις» στη Νέα Έφεσο, πραγματοποίησε την ετήσια απολογιστική συνέλευση και συγχρόνως έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίττα, το Κέντρο Γραμμάτων και Τεχνών Δίου.

 

 

Τον διοικητικό απολογισμό παρουσίασε ο πρόεδρος του, Γρηγόρης Παπαχρήστος, λέγοντας.

Φίλες και φίλοι, αγαπητά μέλη του συλλόγου μας.

Το Κέντρο Γραμμάτων και Τεχνών Δίου δημιουργήθηκε πριν δέκα χρόνια, με τη διάλυση του δήμου Δίου, για να «στεγάσει» ό,τι με κόπο και μεράκι είχε δημιουργηθεί στον τομέα του πολιτισμού, έως τότε.

Σήμερα δέκα χρόνια μετά, το Κέντρο Γραμμάτων και Τεχνών Δίου, έχει αναδειχτεί και καταξιωθεί μεταξύ των σπουδαίων συλλόγων πολιτισμού της Πιερίας, επιδεικνύοντας ένα σημαντικότατο έργο στο χώρο των γραμμάτων και των τεχνών.

Αποτολμώντας τον απολογισμό της δεκαετίας αυτής, θα μπορούσα να σας ομιλώ για ώρες. Θα σταθώ όμως, στην Η.Δ. της σημερινής μας συνέλευσης και θα σας παρουσιάσω το έργο που κάναμε το 2019, αλλά και τι σκοπεύουμε να κάνουμε την καινούρια χρονιά και στο μέλλον γενικότερα.

Το 2019, το Κ.Γ.Τ. Δίου ανέπτυξε μια σειρά σπουδαίων δράσεων σε πολλούς τομείς.

 

ΣΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

Ομολογουμένως η μουσική με την Ορχήστρα Νέων Δίου, όπως καθιερώθηκε η ονομασία της, ήταν εκείνη που έκανε το Κέντρο Γραμμάτων και Τεχνών Δίου, γνωστό ανά το πανελλήνιο, με αποκορύφωμα τις συναυλίες της, σε Μέγαρα Μουσικής, στο Μουσείο της Ακρόπολης, σε μεγάλα φεστιβάλ, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με την παρουσία της στις πλέον δημοφιλέστερες μουσικές εκπομπές της τηλεόρασης, τη συνεργασία της με τους σπουδαιότερους συνθέτες και ερμηνευτές της χώρας.

Δεν γνωρίζω κάποια ορχήστρα που να την αποτελούν παιδιά και μάλιστα από την επαρχία, να έχει εμφανιστεί στους σπουδαιότερους μουσικούς χώρους της χώρας, ακόμη και του εξωτερικού και να έχει συνεργαστεί με όλα σχεδόν τα μεγάλα ονόματα της μουσικής σκηνής.

Όσο σκέπτομαι ότι η ορχήστρα μας, είχε την τύχη να συνοδεύσει τον παγκόσμιο τραγουδοποιό Ντέμη Ρούσο, στο αρχαίο θέατρο του Δίου, στην τελευταία του συναυλία που έδωσε στην Ελλάδα, πριν πεθάνει, πραγματικά αδυνατώ να το πιστέψω και φορές αναρωτιέμαι, αν ήταν όνειρο.

Αλλά μήπως θα το πίστευε κανείς μας, αν μας λέγανε,  πως κάποια στιγμή, η ορχήστρα αυτή, θα παίξει με το Μίμη Πλέσσα, το Μανώλη Μητσιά, το Χρήστο Νικολόπουλο, το Βασίλη Λέκκα, τη Γλυκερία, το Ρέμο, το Μπάση, το Μακεδόνα,τη Νέγκα, την Τσαλιγοπούλου και πόσους άλλους γνωστούς και σπουδαίους καλλιτέχνες .….απίστευτα πράγματα και στον ποιο ονειροπόλο από εμάς.

Σε αυτό το σημείο, οφείλω να πω δύο κουβέντες για κάποιους ανθρώπους που συνετέλεσαν τα μέγιστα σε αυτές τις επιτυχίες.

Με πρώτο τον άνθρωπο που δίδασκε και διεύθυνε αυτή την ορχήστρα σε όλες αυτές τις μεγάλες στιγμές και αναφέρομαι στο μαέστρο μας, το Νίκο Πατρή. Δεν ξέρω πόσοι δάσκαλοι μουσικής, στην ηλικία του, έχουν πετύχει, όσα αυτός. Βέβαια χάρη στο Κ.Γ.Τ. Δίου, αλλά και την προσωπική του δουλειά.

Δεν μπορώ να μη πω δύο θερμές κουβέντες για τη Φιλιώ μας, που συνόδευσε με την αισθαντική  της φωνή την ορχήστρα μας, σε κάθε εμφάνισή της, από την πρώτη στιγμή.

Αλλά ποιος μπορεί να ξεχάσει τον Αλέξη, το Φώτη, την Όλγα, τη Στέλλα, το Βασίλη, τη Μαρίκα, που ταξίδεψαν μαζί με τα παιδιά και όλους εμάς, σε πολλά μας, μουσικά ταξίδια. Τους ευχαριστούμε από καρδιάς και τους θεωρούμε μέλη της οικογενείας μας.

Συνεχίζοντας αυτό το φανταστικό μουσικό της ταξίδι η ορχήστρα μας, το 2019, πραγματοποίησε περί τις 15 συναυλίες σε διάφορα μέρη της Ελλάδας.

  • Στις 21 Μαρτίου, παρουσίασε αφιέρωμα στην ελληνική μελοποιημένη ποίηση, στον Άγιο Φώτιο, σε συνεργασία με την Β/μια Εκπαίδευση και την Μητρόπολη.Με σολίστ τη Φιλιώ Σέρβου, τον Αλέξη Ηλιάδη, το Βασίλη Τσαχουρίδη. Στην ανάγνωση ποιημάτων, ο Θωμάς Βελησσάρης και η Ιωάννα Σούκου, την καλλιτεχνική επιμέλεια, είχε ο Γιώργος Χανδόλιας
  • 3 Απριλίου, εγκαίνια Πολιτιστικού Κέντρου Περιφέρειας στην Καρίτσα
  • 13 Απριλίου, εγκαίνια νέας πτέρυγας εργοστασίου, Νερό Διός.
  • 7 Ιουλίου , σε εκδήλωση του Φεστιβάλ Ολύμπου, με τίτλο στο λυκόφως των θεών, με τη συμμετοχή του Λυκείου Βούλας, στο Κέντρο Μεσογειακών Ψηφιδωτών Δίου
  • 16 Αυγούστου, σε εκδήλωση της Εφορίας Αρχαιοτήτων Πιερίας, με τίτλο, στο φως του φεγγαριού, στο αρχαιολογικό πάρκο Δίου
  • 19 Αυγούστου, σε εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Πέτρας, με τίτλο Μυθωδία, στο Ψυχιατρείο Πέτρας Ολύμπου, με σολίστ τους Μπάμπη Βελισσάριο, Γιώτα Νέγκα, Ζωή Παπαδοπούλου
  • 4 Σεπτεμβρίου, σε εκδήλωση της Α.Ε Καρίτσας, στο Ενωσιακό γήπεδο Ν. Εφέσου, με σολίστ, το Δημήτρη Μπάση, τη Γιώτα Νέγκα, τη Φιλιώ Σέρβου, τον Αλέξη Ηλιάδη.
  • 9 Σεπτεμβρίου, σε εκδήλωση του δήμου Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης, με τίτλο Πολιτιστικός Σεπτέμβρης, με σολίστ, τη Γιώτα Νέγκα, τη Φιλιώ Σέρβου, τη Δήμητρα Αντωνακούδη, το Νίκο Μπίνο.
  • 11 Οκτωβρίου, σε εκδήλωση της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, με σολίστ, τη Φιλιώ Σέρβου
  • 18 Οκτωβρίου, στο 19ο Φεστιβάλ Ελληνισμού Ρουμανίας, στο Πνευματικό Κέντρο Κατερίνης
  • 17 Δεκεμβρίου, στις Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις του δήμου Κατερίνης, στην πλατεία Ευκαρπίδη, με σολίστ το Βασίλη Λέκκα, τη Φιλιώ Σέρβου, το Νίκο Μπίνο
  • 21 Δεκεμβρίου, στην εκδήλωση του δήμου Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης, για την παγκόσμια ημέρα του παιδιού, με σολίστ, το Μπάμπη Βελισσάριο, τη Ζωή Παπαδοπούλου, τη Φιλιώ Σέρβου, στο πολιτιστικό κέντρο ΙΩΝΙΑ της Βούλας
  • 26 Δεκεμβρίου, στις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις του δήμου Κατερίνης, με σολίστ το Μπάμπη Βελισσάριο, τη Δήμητρα Αντωνακούδη, το Νίκο Μπίνο, στην πλατεία Ευκαρπίδη.

Το 2020, η ορχήστρα μας, σας επιφυλάσσει νέες εκπλήξεις

 

ΣΤΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Τα εικαστικά ακολουθούν με σημαντική και ιδιαίτερη δουλειά. Η τέχνη του ψηφιδωτού, με παράδοση αιώνων στο αρχαίο Δίον,την επανάφερε ο δήμος Δίου, παλαιότερα, με πρώτο δάσκαλο το Γιάννη Ζαβαντία, συνεχίζεται τώρα,με επιμονή και από το Κ.Γ.Τ. Δίου,καθιερώνοντας το Κέντρο Μεσογειακών Ψηφιδωτών Δίου, ως το μοναδικό εργαστήρι εκμάθησης της τέχνης του ψηφιδωτού στην Ελλάδα. Τα σεμινάρια ψηφιδωτού που πραγματοποιούνται κάθε καλοκαίρι προσελκύουν μαθητές από όλη τη χώρα. Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε  το σεμινάριο καιτο καλοκαίρι του 2019, με δάσκαλο το Θωμά Σαφέτη.

Στόχος μας είναι να πάρει το Κ.Μ.Ψ. Δίου, ένα επίσημο  θεσμικό χαρακτήρα.

 

ΣΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Η λογοτεχνία είναι επίσης στις προτεραιότητες του Κέντρου Γραμμάτων και Τεχνών Δίου. Πολλές παρουσιάσεις βιβλίων, τοπικών αλλά και άλλων συγγραφέων. Το αξιοσημείωτο  ο καινοτόμος τρόπος των παρουσιάσεων. Με θεατρικά και μουσικά δρώμενα και κυρίως με μεγάλη συμμετοχή κόσμου. Η παρουσίαση του νέου παιδικού βιβλίου του συντοπίτη μας συγγραφέα και συναδέλφου στη διοίκηση του Κέντρου Γραμμάτων και Τεχνών Δίου, Θάνου Κόσυβα, «Ρούλης, ο φουγαρούλης, που έγινε καπνός»,   ήταν εντυπωσιακή. Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλούν τα λογοτεχνικά αφιερώματα σε χώρους ιστορικής αξίας, όπως αυτό που έγινε το Πάσχα του 2019, στο διατηρητέο ναό της παλιάς Βροντούς, με τίτλο «Παθών Ψαλμοί» σε επιμέλεια και σκηνοθεσία Γιώργου Χανδόλια.

Συζητάμε ήδη, το νέο πασχαλιάτικο αφιέρωμα, παρότι, φέτος τις μέρες αυτές και το ανακοινώνουμε σήμερα επίσημα, θα βρισκόμαστε στην Κωνσταντινούπολη, με την ορχήστρα μας, προσκεκλημένοι από την Ζωγραφιώτικη ελληνική κοινότητα της Πόλης.

 

ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ

Στο θέατρο, το Κέντρο Γραμμάτων και Τεχνών Δίου, δεν δημιούργησε δικό του θεατρικό τμήμα, κατάφερε να κάνει πολλούς θεατρόφιλους, βλέποντας πολύ και καλό θέατρο. Οργανώνει συχνά εκδρομές σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Λάρισα, σε επιλεγμένες θεατρικές παραστάσεις. Να σημειωθεί ότι κάθε φορά το διώροφο ως συνήθως λεωφορείο, είναι soldout. Το 2019, είδαμε την «Μεγάλη Πλατεία», του ΚΘΒΕ, στη Μονή Λαζαριστών και πρόσφατα τη «Στέλλα με τα κόκκινα γάντια», στη Λάρισα, από το Θεσσαλικό θέατρο.

 

Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ

Φίλες και Φίλοι, στα δέκα χρόνια ζωής του, το Κέντρο Γραμμάτων και Τεχνών Δίου, πέρα από το να υπηρετεί τις τέχνες και τα γράμματα, έχει να επιδείξει και σπουδαία κοινωνική προσφορά. Έχει στηρίξει δεκάδες φιλανθρωπικά ιδρύματα σε όλη την Ελλάδα, ενώ το ίδιο, δεν έχει σχεδόν καμία στήριξη από την πολιτεία και τους τοπικούς φορείς.

Η κινητήριος δύναμή του, ο ελάχιστος οβολός των φίλων και των μελών του, των γονιών των παιδιών της ορχήστρας,  μα κυρίως η  αγάπη και το μεράκι, των ανθρώπων που το διοικούν.

Το Κέντρο Γραμμάτων και Τεχνών Δίου, φίλες και φίλοι, είναι μια ανοιχτή αγκαλιά στους νέους και τις νέες μας, μια δημιουργική διέξοδος  στα παιδιά μας, αλλά και σε εμάς τους μεγάλους, είναι η στροφή του δύσβατου δρόμου, στο όμορφο μονοπάτι της γνώσης, της καλής ψυχαγωγίας, της δημιουργικής ενασχόλησης, με τις τέχνες και τον  πολιτισμό.

Φανταστείτε, τη ζωή, χωρίς τραγούδι και χορό, χωρίς ποίηση, χωρίς θέατρο, χωρίς μόρφωση.

Ζωή, μονότονη, χωρίς ομορφιά, χωρίς ιδιαίτερη αξία….

Όλοι εμείς της παρέας, που ξεκινήσαμε αυτό το ταξίδι, είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς και τυχεροί, για όσα ζήσαμε, όσα σημαντικά και όμορφα γνωρίσαμε,αλλά κυρίως για όσα δώσαμε στους νέους αλλά και τους μεγάλους αυτού του τόπου.

Στο πολύ όμορφο και ενδιαφέρον αυτό μας πολιτιστικό ταξίδι, υπάρχουν θέσεις και για όλους εσάς… που δεν συνταξιδέψατε έως τώρα μαζί μας… Σας περιμένουμε…

 

Στη συνέχεια η πρόεδρος της Εξελεγκτικής Επιτροπής, Νατάσα Βασιλείου, παρουσίασε τον οικονομικό απολογισμό 2019 και τον προϋπολογισμό του 2020.

Το σώμα των μελών της Γ.Σ ενέκρινε ομόφωνα τον απολογισμό.

Μετά τον απολογισμό το Δ.Σ έκοψε την πίττα των μελών του συλλόγου και χωριστά την πίττα των μελών της Ορχήστρας. Τυχεροί. Μουτάφης και Γκούμας, αντίστοιχα.

Κατά τη διάρκεια του απολογισμού οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να θυμηθούν μεγάλες στιγμές της ορχήστρας, από σχετικά βίντεο που έπαιζαν σε ειδική οθόνη. Επίσης να γευτούν τα νόστιμα και πλούσια εδέσματα που ετοίμασαν κυρίες, μέλη και φίλες, του συλλόγου.

Παρευρέθηκαν εκ μέρους του δήμου Δίου Ολύμπου, οι αντιδήμαρχοι Θανάσης Καλαϊτζής και Σοφία Ζουρζούρα, η δημοτική σύμβουλος Μαρία Τσιμήτρη και ο πρόεδρος της Κονταριώτισσας Στέφανος Παπαδόπουλος. Παρευρέθηκε επίσης ο περιφερειακός σύμβουλος Χρήστος Τζιουβάρας και εκ μέρους του ΟΡΦΕΟ ο αντιπρόεδρος Οδυσσέας Μανωλόπουλος, το μέλος του Δ.Σ. Νίκος Πασχαλούδης και ο καλλιτεχνικός διευθυντής Γιώργος Χανδόλιας.