koukodimos8Πρωτοβουλία συγκέντρωσης υπογραφών από τους βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου ανέλαβαν οι βουλευτές της Ν.Δ. Λάρισας Χρήστος Ζώης και  Πιερίας Κώστας Κουκοδήμος προκειμένου να ανακηρυχθεί το 2012 έτος εθελοντικής αιμοδοσίας στην Ελλάδα. Ήδη την πρωτοβουλία υποστηρίζουν περισσότεροι από 60 βουλευτές όλων των κομμάτων.
Η πρωτοβουλία προέκυψε μετά από πρόταση που υποβλήθηκε στους βουλευτές από τον  Πρόεδρο Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών (Σ.Ε.Α.) Αμπελώνα «Η Ελπίδα» όπου τονίζεται πως τον Οκτώβριο του 2012 συμπληρώνονται 100 χρόνια από την έναρξη στην Ελασσόνα και το Σαραντάπορο των πρώτων Βαλκανικών πολέμων, που είχαν ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση της Ηπείρου, της Μακεδονίας και της Θράκης, καθώς και των νησιών του Αιγαίου και της Κρήτης.
Η πρόταση προβλέπει ν τεθεί η πρωτοβουλία υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας και να πραγματοποιηθεί μια Πανελλήνια σταυροφορία και κινητοποίηση προς κάθε σημείο της Ελλάδος υπέρ της Εθελοντικής Αιμοδοσίας.
Ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Αμπελώνα
Ο Σ.Ε.Α. Αμπελώνα «Η ΕΛΠΙΔΑ» ιδρύθηκε το έτος 2000 από Εθελοντές Αιμοδότες του Αμπελώνα, που από το 1991 πρόσφεραν εθελοντικά το αίμα τους στην Τράπεζα Αίματος Αμπελώνα, που με την με αριθμό 55/1991 ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου συστήθηκε και ξεκίνησε να λειτουργεί στην πόλη μας.
Απλά το έτος 2000 απόκτησε νομική υπόσταση με καταστατικό, που εγκρίθηκε με την με αριθμό 570/2000 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Λάρισας.
Με βάση αυτά ο Σύλλογος «Η ΕΛΠΙΔΑ» συμπληρώνει φέτος δέκα χρόνια λειτουργίας και η Αιμοδοσία του Αμπελώνα κλείνει τα 20 χρόνια από τότε που ξεκίνησε να γίνεται ομαδικά στην πόλη μας.
Ο Σύλλογος έχει πάνω από 750 μέλη, από τα οποία τα 400 είναι ενεργά με την έννοια ότι αιμοδοτούν ή πληρώνουν τη συνδρομή τους τα τελευταία δυο χρόνια.
Σήμερα ο Σ.Ε.Α. Αμπελώνα «Η ΕΛΠΙΔΑ»:
Πραγματοποιεί τέσσερις (4) μαζικές αιμοδοσίες, δυο τακτικά τριήμερα τον Ιούνιο για το Καλοκαίρι και το Δεκέμβριο για τα Χριστούγεννα και δυο έκτακτες, μία τη Μεγάλη Τρίτη για το Πάσχα και μία το Σεπτέμβριο για το Φθινόπωρο. Από τις αιμοδοσίες αυτές συγκεντρώνει περίπου 350 με 370 φιάλες αίματος το χρόνο. Στόχος του Συλλόγου για το άμεσο μέλλον είναι να φτάσει και να ξεπεράσει τις τετρακόσιες φιάλες- μονάδες.
Οργανώνει δυο εκδηλώσεις το χρόνο, μια για την Τοπική και μια για την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντών Αιμοδοτών, την 4η Κυριακή του Ιανουαρίου και στις 14 Ιουνίου αντίστοιχα, με σκοπό να τιμά και να βραβεύει τους Εθελοντές Αιμοδότες και να παρακινεί και άλλους υγιείς συνανθρώπους μας να τους μιμηθούν.
Συμμετέχει κάθε χρόνο στην Πανελλήνια Λαμπαδηδρομία Εθελοντών Αιμοδοτών, που οργανώνει η Π.Ο.Σ.Ε.Α. και, όταν μπορεί, και στις άλλες δραστηριότητες και εκδηλώσεις της Ομοσπονδίας (αμφικτιονίες- συνέδρια κ.λπ.).