Εκλογές 2015: Τι γεύση έμεινε από τη σούπα του πρώτου debate
Οι πολιτικοί αρχηγοί προσέθεσαν αλατοπίπερο στην αναμέτρηση προς το τέλος αυτής, δεν έκαναν όμως σοφότερους τους ψηφοφόρους. Τα συν και τα πλην για Τσίπρα, Μεϊμαράκη, Λαφαζάνη, Θεοδωράκη, Κουτσούμπα, Καμμένο, Γεννηματά. Και τα τέσσερα συν ένα μικρά debate μέσα στο debate
Το πρώτο από τα debate των δεύτερων εκλογών του 2015 ξεκίνησε σαν σούπα, στην οποία οι συμμετέχοντες επιχείρησαν να προσθέσουν αλατοπίπερο προς το τέλος, δεν έκανε όμως εν τέλει τους ψηφοφόρους σοφότερους και είναι αμφίβολο πόσο επηρέασε τους αναποφάσιστους.
Συγκλονιστική είδηση δεν υπήρξε, αν και αυτό καθεαυτό το γεγονός διεξαγωγής τηλεμαχίας ξανά μετά από έξι χρόνια ήταν είδηση. Οι κανόνες έθεσαν για άλλη μια φορά ασφυκτικό πλαίσιο, αν και είναι γεγονός ότι ταυτόχρονα για πρώτη φορά έσπασαν τόσο πολύ οι κανόνες από τους συμμετέχοντες- πολιτικούς αρχηγούς και δημοσιογράφους.
Αλέξης Τσίπρας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Σταύρος Θεοδωράκης, Δημήτρης Κουτσούμπας, Πάνος Καμμένος και Φώφη Γεννηματά, επικεντρώθηκαν στο να περάσουν ο καθένας το δικό του μήνυμα εν όψει της κάλπης, χωρίς όμως να ξεφεύγουν από τα αναμενόμενα πλαίσια.Θα έπρεπε ίσως να γίνουν τέσσερις ακόμη μονομαχίες πολιτικών αρχηγών- ήδη άλλωστε το χθεσινό debate ουσιαστικά η αντιπαράθεση μοιράστηκε ανά ζεύγη, ανάλογα με τον εκλογικό στόχο:
*Αντιπαράθεση στη γαλάζια πολυκατοικία, με την κόντρα Μεϊμαράκη- Καμμένου στο πλαίσιο του ανταγωνισμού ΝΔ- ΑΝΕΛ και το δεύτερο να δίνει αγώνα εκλογικής επιβίωσης.
*Διαγκωνισμός μεταξύ των διεκδικητών του κεντοαριστερού- φιλελεύθερου χώρου, με Θεοδωράκη- Γεννηματά να παρουσιάζουν ο καθένας τον εαυτό του ως το μικρότερο κόμμα που διασφαλίζει σταθερή κυβέρνηση, όποιος κι αν είναι ο νικητής των εκλογών.
*Συνέχεια στις τηλεοπτικές οθόνες του αριστερού “εμφυλίου” Τσίπρα- Λαφαζάνη για την κατάληξη της “πρώτης φορά αριστερής” κυβέρνησης.
*Και η επίσης αριστερή μάχη μεταξύ Λαφαζάνη- Κουτσούμπα για το ποιος εκφράζει την αριστερή εναλλακτική λύση, με στόχο τους απογοητευμένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.
Ήταν για πρώτη φορά τόσα κόμματα αριστερά άλλωστε σε debate. Ο μόνος δε από τους πολιτικούς αρχηγούς που είχε προηγούμενη εμπειρία συμμετοχής σε debate ήταν ο κ.Τσίπρας, ο οποίος αν και νεότερος είναι ο μακροβιότερος αυτή τη στιγμή πρόεδρος κοινοβουλευτικού κόμματος.
Η μεγάλη βέβαια σύγκρουση είναι μεταξύ Τσίπρα- Μεϊμαράκη: Μία πρόγευση δόθηκε χθες και το κυρίως πιάτο θα σερβιριστεί την ερχόμενη Δευτέρα στο debate των δύο.
Τσίπρας
Παρά την εμπειρία του και το επικοινωνιακό χάρισμα που έχει αποδείξει στο παρελθόν, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας είχε να αντιμετωπίσει τη δυσκολία του να απολογείται πλέον ως πρώην πρωθυπουργός για την κρίσιμη επιλογή που έκανε μετά από επτά μήνες κυβερνητικής θητείας και διαπραγμάτευσεων.
Το βασικό του χαρτί -και το έπαιξε πολλές φορές- ήταν η ανάμνηση της διακυβέρνησης Σαμαρά. Είναι αυτή η ανάμνηση αρκετή για να συσπειρώσει τη βάση που δημιούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ μετά το 2012 και να καταφέρει να κερδίσει τις εκλογές;
Η κάλπη θα δείξει. Φράσεις όπως: “Ο λαός θυμάται τι είχε φέρει η ΝΔ, δεν έχει μνήμη χρυσόψαρου” και η γενικότερη στάση που συνοψιζόταν στο μήνυμα “Τουλάχιστον το παλέψαμε” και “Κάναμε μία στρατηγική υποχώρηση για να συνεχίσουμε τη μάχη” έδωσαν πάντως το στίγμα.
Η πιο ενδιαφέρουσα όμως στιγμή του ήταν η επίθεση στην Όλγα Τρέμη, στο πλαίσιο της αναφοράς του στην αδειοδότηση των καναλιών.
Κύριο δε πολιτικο του μήνυμα ήταν η διευθέτηση του χρέους ως διακύβευμα των εκλογών. Ένα θέμα που οι πολίτες σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις τον θεωρούν πιο ικανό να χειριστεί.
Η επιλογή του να υπερασπιστεί στη συζήτηση για το μεταναστευτικό την Τασία Χριστοδουλοπούλου πάντως ενδεχομένως να του κοστίσει εξ αριστερών και εκ του κέντρου.
Μεϊμαράκης
Ο
πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης ξεκίνησε πολύ συγκρατημένα και μετρημένα, προκειμένου να μην κάνει το λάθος που θα του κόστιζε τις εντυπώσεις. Καθώς όμως πλέον ο “Βαγγέλας” έχει καθιερώσει το δικό του στυλ, αυτό ξένισε. Φαίνεται πως το κατάλαβε και ο ίδιος, χαλαρώνοντας μετά τους πρώτους δύο γύρους ερωτήσεων και άφησε τον εαυτό του να γίνει πιο αυθόρμητος και άμεσος.
“Ταυτίστηκε με τον τηλεθεατή που είχε ήδη βαρεθεί” επισήμαιναν μετά την αναμέτρηση συνεργάτες του κ.Μεϊμαράκη, που τον θεωρούν φυσικά νικητή.
Κύριος στόχος όμως του προέδρου της ΝΔ ήταν να εμφανιστεί “πρωθυπουργικός”. Οι αναφορές του στις οικονομικές σπουδές του, η έμφαση στην πολιτική σταθερότητα, η επανάληψη της φράσης “δεν είμαι εδώ για να δώσω υποσχέσεις” αυτό εξυπηρετούσαν.
Εμφανίστηκε παράλληλα με μετριοπαθές ύφος στοχεύοντας στις αναποφάσιστες γυναίκες ψηφοφόρους και τους κεντρογενείς πρώην ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ κληθείς να σχολιάσει σκληρές δηλώσεις βουλευτών της ΝΔ για το μεταναστευτικό επέλεξε το μεσαίο δρόμο, αλλά δήλωσε ότι δε φιμώνει και κανέναν, συμβιβάζοντας τα ασυμβίβαστα στην “όλη κεντροδεξιά”.
Το βασικό πολιτικό δίλημμα που έθεσε ο κ.Μεϊμαράκης ήταν “Τσίπρας ίσον μόνιμες εκλογές, αστάθεια, αβεβαιότητα” και η καλύτερη του ίσως στιγμή όταν μίλησε απευθείας στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας: “Έρχομαι και Κουμουνδούρου να συζητήσουμε” και οταν του έδωσε τη συμφωνία, αμφισβητώντας κατά πόσον αυτή εμπεριέχει ρύθμιση του χρέους.
Στο τέλος όμως της αναμέτρησης, κυριάρχησε η κόντρα του προέδρου της ΝΔ με τον κ.Καμμένο.
Λαφαζάνης
Το αντιμνημονιακό μέτωπο φιλοδοξεί να εκφράσει πλέον ο πρόεδρος της ΛΑΕ Παναγιώτης Λαφαζάνης, που ορισε ως ακροατήριο του το 62% του “όχι” στο δημοψήφισμα, το “όχι της νεολαίας” όπως είπε δείχνοντας και τις εκλογικές του προτεραιότητες.
Η μεγάλη διαφορά με τη ρητορική του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ του παρελθόντος είναι πως τώρα η ΛΑΕ μιλά ευθέως για εθνικό νόμισμα και ο κ.Λαφαζάνης μπήκε χθες στο γήπεδο της δραχμής- κάτι που ενδεχομένως να του κοστίσει εφόσον σημαντικό μέρος της κοινής γνώμης φοβάται την έξοδο από το ευρώ παρόλο το αντιευρωπαϊκό και αντιμνημονιακό αίσθημα.
“Υπάρχει εναλλακτική” ήταν το βασικό μήνυμα λοιπόν του κ.Λαφαζάνη, που απάντησε στον κ.Τσίπρα ότι “δεν υπάρχουν αριστερά και δεξιά μνημόνια” και ανταγωνίστηκε τον κ.Κουτσούμπα για τις ψήφους των απογοητευμένων ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.
Διαχώρισε τη θέση του από αυτή του Τσίπρα στη βάση του “εμείς είμαστε συνεπείς”, ενώ ενδιαφέρον είναι ότι έβαλε και εθνικό πρόσημο στην τοποθέτηση του ταυτίζοντας Τσίπρα- Μεϊμαράκη: “Αντί να κοιτάζουμε τα συμφέροντα της χώρας κοιτάμε ποιος από τους δύο είναι εγγυητής συμφερόντων και της ενιαίας Ευρωζώνης που βλάπτει την Ευρώπη και την Ελλάδα”.
Θεοδωράκης
Στο τηλεοπτικό στούντιο μάλλον τα πηγαίνει καλύτερα από ό,τι πχ στη Βουλή, ο πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, με εμφανές όμως το άγχος της δημοσκοπικής πίεσης. Για αυτό και στόχος του ήταν να πείσει την αναγκαιότητα ψήφου στο Ποτάμι ως παράγοντα της πολιτικής σταθερότητας και κυβερνητικό εταίρο- ρυθμιστή, ανεξαρτήτως του ποιός θα είναι πρώτο κόμμα.
Σε κάθε πρόταση σχεδόν έβαζε “πακέτο” ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία ταύτιζε με το παλιό και το κομματικό κράτος, βρέθηκε όμως συχνά απολογούμενος όπως για παράδειγμα όταν ρωτήθηκε για τη στάση του όσον αφορά στις αποζημιώσεις από τη Γερμανία.
Όχι μόνο πάντως εμφανίστηκε ως βέβαιος κυβερνητικός εταίρος αλλά έδωσε κι ένα περίγραμμα του πως και με ποιους θα κυβερνούσε, ζητώντας υπουργούς Παιδείας και Υγείας έξω από τα κόμματα. Μία ματιά στο Επικρατείας του Ποταμιού λένε άλλωστε πολλοί δείχνει πρόσωπα της επόμενης κυβέρνησης- και ο κ.Θεοδωράκης επικαλέστηκε συγκεκριμένα τις περιπτώσεις Διαμαντούρου και Αλιβιζάτου.
Καλή του στιγμή το σύνθημα “πρώτη φορά σοβαρά”.
Κουτσούμπας
“Τα δοκίμασε ο ελληνικός λαός όλα ας δοκιμάσει κι εμάς” ήταν μία χαρακτηριστική φράση του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος αποκάλυψε άγνωστο επικοινωνιακό χάρισμα στο debate.
Καταβάλλοντας προσπάθεια να αφήσει στην άκρη αυτό που οι μη κομμουνιστές κατηγορούν ως ξύλινο κομμουνιστικό λόγο, χωρίς βέβαια να κάνει βήμα από τις γνωστές θέσεις του ΚΚΕ, ο κ.Κουτσούμπας έδειξε χιούμορ και έπαιξε επικοινωνιακά, προκειμένου να απευθυνθεί σε ψηφοφόρους ακόμη και πέραν της παραδοσιακής αριστεράς:
Στόχος του ήταν άλλωστε όσοι σ
το παρελθόν όπως είπε ψήφισαν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και κυρίως ΣΥΡΙΖΑ με ελπίδα, αλλά απογοητεύθηκαν. Τα μαρξιστικά αστεία (εξερχόμενος μάλιστα του ραδιομεγάρου επιδόθηκε σε αριστερό αυτοσαρκασμό “Μη συζητήσουμε για Μαρξ και Λένιν τέτοια ώρα”) κέρδισαν εντυπώσεις, δεν είναι βέβαιο φυσικά ότι θα κερδίσουν και ψήφους.
Στόχος του κ.Κουτσούμπα ήταν η εξ αριστερών αποδόμηση Λαφαζάνη με τον οποίο ανταγωνίζονται για την ψήφο διαμαρτυρίας. Πάντως ο πρόεδρος της ΛΑΕ επικεντρώθηκε στην καταγγελία του μνημονίου συνδέοντας τα πάντα με αυτό, ενώ ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ επέμεινε πιο παραδοσιακά καταγγέλλοντας τον καπιταλισμό.
Γεννηματά
Ίσως η πιο “επίπεδη” παρουσία στην τηλεμαχία ήταν αυτή της προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά, η οποία όπως και ο κ.Θεοδωράκης επικέντρωσε στην παρουσίαση του κόμματος της ως του πιθανού κυβερνητικού εταίρου διασφαλιστή της πολιτικής σταθερότητας.
Η κ.Γεννηματά χρησιμοποίησε επίσης το επιχείρημα της εμπειρίας του ΠΑΣΟΚ στη διαπραγμάτευση, αλλά ταυτόχρονα υπερασπίστηκε την επιλογή του 2010 επικαλούμενη ότι στη συνέχεια και ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ υιοθέτησαν την πολιτική του μνημονίου ως αναγκαίο κακό για το εθνικό συμφέρον.
‘Ενα πρόβλημα της κ.Γεννηματά ήταν ότι δέχθηκε τις αναμενόμενες ερωτήσεις για το πλούσιο κυβερνητικό παρελθόν του ΠΑΣΟΚ, ενώ ιδιαίτερη σημασία είχε το ότι απευθύνθηκε ειδικά στους δημοσίους υπαλλήλους.
Καμμένος
Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος ήρθε αποφασισμένος να πολεμήσει με κάθε μέσο για να μπει στη Βουλή: Αναφέρθηκε στα πέντε παιδιά του. Διάβασε υποτιθέμενη έκθεση παιδιού (προϊόν της φαντασίας διαδικτυακού troll) για το ΠΑΣΟΚ. Έκανε για πρώτη φορά τόσο έντονη αυτοκριτική για τη συμμετοχή του στη συγκυβέρνηση με ΣΥΡΙΖΑ (όσον αφορά στο μεταναστευτικό, την επιλογη Βαρουφάκη, το ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση- αν και τόνισε ότι αυτός συγκράτησε εκ δεξιών το τρενάκι.
Κύριος όμως στόχος του ήταν ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, καθώς οι ΑΝΕΛ χάνουν προς τη ΝΔ μετά την αποχώρηση Σαμαρά από την ηγεσία. Βασικό του επιχείρημα εκτός της διασφάλισης των ενδιαφερόντων της “πατριωτικής δεξιάς”, η προσπάθεια να παρουσιάζει εαυτόν ως τον εκφραστή της κεντροδεξιάς που δεν έχει σχέση με τη διαφθορά.
Διαπιστώνοντας τη ζημιά που του έχει κάνει η ταύτιση με το ΣΥΡΙΖΑ και η άρνηση άλλων συνεργασιών ήταν πιο προσεκτικός: “Οι ΑΝΕΛ δείξαμε ότι μπορούμε να συνεργαστούμε, όμως όχι με την διαφθορά”.
(Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr)