ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΜΠ. ΣΚΟΥΦΑ

 

Μετά από ερώτηση που κατέθεσε η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ στην Πιερία Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα, το Υπουργείο Περιβάλοντος και Ενέργειας στην απάντηση του κάνει γνωστό ότι στα τέλη του 2016 προγραμματίζεται να ξεκινήσουν τα έργα επέκτασης και διανομής φυσικού αερίου και στην Κατερίνη, τονίζοντας μάλιστα ότι το έργο αυτό αποτελεί στρατηγική επιλογή για το Υπουργείο.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο με την απάντηση του Υπουργείου:

Σε απάντηση της σχετικής ερώτησης που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων από τους ανωτέρω Βουλευτές, σας γνωρίζουμε ότι:

Ο Ν. 4336/205 κατάργησε τις διατάξεις του Ν. 3428/2005 με βάση τις οποίες στην Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας θα έπρεπε να ιδρυθεί η αντίστοιχη τοπική Εταιρεία Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) με αρμοδιότητες τη διανομή και αποκλειστική εμπορία αερίου σε όλους τους καταναλωτές με ετήσια κατανάλωση 100 GWH. Σύμφωνα με το Ν. 4336/2015, η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υπάγεται στην αρμοδιότητα της Εταιρείας Διανομής Αερίου (ΕΔΑ) Λοιπής Ελλάδας, η οποία και θα αναλάβει τη διαχείριση και την περαιτέρω ανάπτυξη των υποδομών διανομής αερίου στην εν λόγω περιοχή. Η ΕΔΑ Λοιπής Ελλάδας, όπως προκύπτει από το συνδυασμό των σχετικών διατάξεων των Ν. 4336/2015 και 4337/2015, θα πρέπει να συσταθεί έως την 01/01/2017, ως 100% θυγατρική της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ) Α.Ε. Μέχρι την ίδρυσή της, η αρμοδιότητα του διαχειριστή των ήδη εγκατεστημένων δικτύων διανομής στην Κεντρική Μακεδονία ανήκει στη ΔΕΠΑ. Η εμπορία (πώληση) φυσικού αερίου στους τελικούς καταναλωτές είναι δραστηριότητα, η οποία μπορεί να ασκηθεί από τη ΔΕΠΑ, τις ΕΠΑ ή και οποιαδήποτε άλλη εταιρεία εμπορία αερίου, αρκεί να είναι συμβεβλημένη, μέσω Σύμβασης Διανομής, με το διαχειριστή, που σήμερα είναι η ΔΕΠΑ.

Σε ότι αφορά στα έργα για την περαιτέρω ανάπτυξη των υποδομών, η ΔΕΠΑ έχει ήδη έλθει σε συμφωνία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, προκειμένου αυτή να τα χρηματοδοτήσει μέσω του ΣΕΣ 2014-2020, ενώ επίκειται η δημοσίευση των προσκλήσεων από την εν λόγω Περιφέρεια. Ταυτόχρονα, η ΔΕΠΑ σε συνεργασία με τους Δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας, εξετάζει την αναθεώρηση ή την εξ αρχής σύνταξη των Σχεδίων Δράσης Αειφόρου Ενέργειας του Συμφώνου Δημάρχων, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί μέρος του κόστους εγκατάστασης των παροχών και του κόστους μετατροπής των εσωτερικών εγκαταστάσεων σε δημόσια και ιδιωτικά κτήρια.
Προβλέπεται ότι, περί τα τέλη του 2016 θα ξεκινήσουν εργασίες επέκτασης των δικτύων διανομής σε δύο πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας, ήτοι το Κιλκίς και η Κατ
ερίνης, ενώ η ολοκλήρωσή τους τοποθετείται εντός των χρονικών ορίων του ΣΕΣ 2014-2020. Καθ’ όλο το διάστημα εκτέλεσης των ανωτέρω έργων, τα δίκτυα θα τίθενται σε ταυτόχρονη λειτουργία, υπό την προϋπόθεση ότι κατά μήκος των αγωγών θα έχουν ανευρεθεί τελικοί καταναλωτές, οι οποίοι θα έχουν υπογράψει σύμβαση σύνδεσης.

Εν κατακλείδι, για το ΥΠΕΝ αποτελεί στρατηγική επιλογή η δημιουργία συνθηκών που θα επιτρέψουν σε όλο και μεγαλύτερα τμήματα της χώρας να τροφοδοτηθούν με φυσικό αέριο. Δεδομένου ότι η ενέργεια είναι ένα πρωταρχικό αναπτυξιακό και κοινωνικό αγαθό, η προώθηση αυτής σε προσιτή τιμή τόσο για τους πολίτες όσο και για τις επιχειρήσεις αποτελεί βασική προτεραιότητα της ελληνικής ενεργειακής πολιτικής.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ