amf 1Οπως δήλωσε η αρχαιολόγος, γίνονται εργασίες αποχωμάτωσης μπροστά από τις δύο Καρυάτιδες

 

“Προσπαθούμε να ελαφρύνουμε όλο τον λόφο στην κορυφή από το βάρος των χωμάτων που έχει και από τις παλιές ανασκαφές. Δεν έχουμε μπει στον τρίτο θάλαμο. Κάνουμε ισόρροπες αποχωματώσεις από τους υπόλοιπους. Αυτή τη στιγμή δουλεύουμε μπροστά από τις Καρυάτιδες”. Αυτά επισήμανε η αρχαιολόγος, Κατερίνα Περιστέρη, σε μια σύντομη συνομιλία που είχε με τους δημοσιογράφους στη Μεσολακκιά, το χωριό κάτω από τον Τύμβο Καστά.

 

 

Aπό χθες το πρωί είχαν ξεκινήσει πιο εκτεταμένες αποχωματώσεις στην εξωτερική επιφάνεια του λόφου στο ύψος του τρίτου θαλάμου για την αποφόρτισή του, όμως αυτές επεκτάθηκαν. Όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους γιατί προχωρούν στην επέκταση και αν αυτό γίνεται για την εύρεση δεύτερης εισόδου απάντησε αρνητικά λέγοντας ότι απλώς γίνεται για να ελαφρύνει ο τάφος από το βάρος των χωμάτων.

Σε ερώτηση για την πορεία των εργασιών και τι γίνεται με τον τέταρτο χώρο σημείωσε ότι δεν έχουνε μπει ακόμα στον τρίτο θάλαμο και ότι γίνονται εργασίες αποχωμάτωσης μπροστά από τις δύο Καρυάτιδες.

Μενδώνη: Η έρευνα θα δείξει μεχρι ποιο σημείο εφτασε η τυμβωρυχία

Για την ύπαρξη μαρμάρινου περάσματος στον τύμβο Καστά της Αμφίπολης που οδηγεί κάπου, έκανε λόγο η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα Fm, η κ.Μενδώνη αρνήθηκε να μπει σε ονοματολογία για τον «ένοικο» του ταφικού μνημείου, ενώ πρόσθεσε ότι είναι αδύνατο να προσδιοριστεί ο χρόνος ολοκλήρωσης της ανασκαφής.

«H ανασκαφή και αποχωμάτωση του πρώτου και δεύτερου χώρου γίνονται με υποστηλώσεις, ούτως ώστε να προετοιμαστεί η είσοδος του συνεργείου και των επιστημόνων στον τρίτο χώρο. Ο πρώτος λόγος σήμερα είναι αυτός των ανασκαφέων, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι το μνημείο χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα (π.Χ.). Θα τολμούσα να πω ότι τα χαρακτηριστικά του είναι σχεδόν μοναδικά, αλλά είναι σύνθεση πολλών χαρακτηριστικών. Η ανασκαφή αυτή θα μας απασχολήσει, όπως και το εύρημα, για πάρα πολλά χρόνια», σημείωσε η κ.Μενδώνη.

«Το έχουμε πει επισήμως. Μία γεωλογική έρευνα που έγινε στον τρίτο χώρο, με μια μορφή γεωτρήσεων, με χειροκίνητο τρυπάνι, μας έδειξε ότι υπάρχει ένα τέταρτο θύρωμα – είδαμε, δηλαδή, το πάνω μέρος του. Μέχρι εκεί. Αυτό είδαμε. Ότι οδηγεί κάπου, οδηγεί. Διαφορετικά, δεν έχει νόημα να έχεις θύρωμα. Το μόνο που ξέρουμε είναι ότι το συγκεκριμένο άνοιγμα, το συγκεκριμένο θύρωμα, είναι 96 εκατοστά. Αυτή τη στιγμή, δεν έχουμε ανασκάψει καν τον τρίτο χώρο», πρόσθεσε.

«(Θα έχουμε εικόνα) όταν ολοκληρωθεί η ανασκαφή ή αν δεν έχει γίνει αυτό, όταν θα έχουμε τα στοιχεία. Ο καθένας διατυπώνει υποθέσεις εργασίας (για το πρόσωπο στο οποίο ήταν αφιερωμένο το μνημείο), ωστόσο δεν είμαστε σε θέση να πούμε τίποτα πριν υπάρχουν όλα τα στοιχεία», συνέχισε η κ.Μενδώνη.

«Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι έγινε απόπειρα ή απόπειρες τυμβωρυχίας, ακόμη και στην περίοδο της αρχαιότητας, αλλά μέχρι ποιο σημείο έφτασε η τυμβωρυχία, δεν μπορούμε να το ξέρουμε. Δεν έχουμε κανένα δεδομένο ακόμα και γι’ αυτό δεν μπορούμε να μπούμε στην ονοματολογία και γι’ αυτό εμείς, ως ΥΠΠΟ, πρέπει να μένουμε στα γεγονότα», τόνισε.

Για το ενδεχόμενο ιδιωτικών χορηγιών, δήλωσε: «Δεν είμαστε αρνητικοί, κάθε άλλο. Άλλωστε, υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο, αλλά προβληματικό. Επί της αρχής, όμως, δεν υπάρχει καμία αντίρρηση. Απλώς, οι ιδιωτικές χορηγίες θα πρέπει να ελέγχονται στο βαθμό της απαίτησης προβολής του χορηγού, ώστε να μη βλάπτεται ένα μνημείο. Αυτή τη στιγμή, είμαστε σε μία φάση που το ΥΠΠΟ εξετάζει την αναθεώρηση επί το φιλικότερο και πιο απλό
του χορηγικού νόμου, ο οποίος έχει πάρα πολλά γραφειοκρατικά προβλήματα και αποθαρρύνει στην πράξη τους χορηγούς», είπε η γγ του υπ. Πολιτισμού.