Υγρός τάφος για μετανάστες και πρόσφυγες, ανάμεσά τους πολλά παιδιά, έχει γίνει η Μεσόγειος θάλασσα, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι από εμπόλεμες ζώνες σε χώρες της Μ. Ανατολής και της Β. Αφρικής παίρνουν το δρόμο της προσφυγιάς για να σωθούν από τις βόμβες, τις σφαίρες και την άγρια καταστολή, ρισκάροντας τη ζωή τους και πολλές φορές χάνοντάς τη.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) ανακοίνωσε ότι από τις αρχές του χρόνου έχουν πνιγεί 2.954 μετανάστες και πρόσφυγες στην προσπάθειά τους να διασχίσουν τη Μεσόγειο. Οι περισσότεροι από αυτούς τους θανάτους (2.526) καταγράφηκαν στη διαδρομή της Κεντρικής Μεσογείου που συνδέει τη Βόρεια Αφρική με την Ιταλία. Άλλα 383 άτομα έχασαν τη ζωή τους στο πέρασμα της Ανατολικής Μεσογείου, μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, ενώ 45 πνίγηκαν στις διαδρομές της Δυτικής Μεσογείου και της Δυτικής Αφρικής.

Συγκριτικά με την περασμένη χρονιά, ο αριθμός των νεκρών είναι φέτος σημαντικά υψηλότερος, καθώς την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2015 καταγράφηκαν 1.906 θάνατοι μεταναστών και προσφύγων. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του ΔΟΜ, το 2016 έφτασαν στις ακτές της Ευρώπης 240.884 μετανάστες και πρόσφυγες, ενώ την περίοδο Γενάρης – Ιούλης 2015 είχαν φτάσει 220.054 άτομα.

 

902.gr