amoiridisTις προτάσεις του για τη βελτίωση του ασφαλιστικού συστήματος, το οποίο συζητείται στη Βουλή και ψηφίζεται σήμερα, κατέθεσε κατά την τοποθέτησή του ο βουλευτής Πιερίας του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Αμοιρίδης. Χρησιμοποιώντας το στίχο του Οδυσσέα Ελύτη «το αδοκίμαστο και από αλλού φερμένο δεν το δέχονται οι άνθρωποι», αιτιολόγησε τις αντιδράσεις των εργαζομένων, σημειώνοντας πάντως ότι σήμερα το Μνημόνιο «είναι η μοναδική εθνική λύση στα προβλήματα της χώρας». Παράλληλα εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αποδοχή της τροπολογίας στο άρθρο 1 με την οποία το κράτος εγγυάται τις συντάξεις.

Ο κ. Αμοιρίδης, επεσήμανε ότι υπάρχει «ανισοκατανομή» χρόνου εξίσωσης για τις μητέρες ανήλικων τέκνων οι οποίες είναι σήμερα 47 ετών και θα εργαστούν 15 χρόνια επιπλέον, καθώς και για άλλες κατηγορίες εργαζομένων όπως οι οικοδόμοι, που με τις νέες ρυθμίσεις και σε συνδυασμό με την κρίση που υπάρχει στην οικοδομή «θα πρέπει να δουλέψουν όχι σαράντα, αλλά ογδόντα χρόνια». Όσον αφορά τους οικοδόμους, πρότεινε την επαναφορά του ορίου ενσήμων για την έκδοση βιβλιαρίου ασθενείας, στα 60 ένσημα ανά έτος, αντί του ορίου των 120, που είχε επιβάλλει η προηγούμενη Κυβέρνηση.

Ο κ. Αμοιρίδης αναφερόμενος στην ανισοκατανομή μεταξύ χρόνου εργασίας και ποσού σύνταξης, έκανε λόγο για αδικία. Η αδικία συνίσταται στο γεγονός ότι εργαζόμενος με 15 χρόνια ασφάλισης σήμερα, θα λάβει σύνταξη 500 ευρώ, ενώ εργαζόμενος με 30 χρόνια aασφάλισης 590 ευρώ, υποστηρίζοντας ότι ως προς αυτό το σημείο θα πρέπει να υπάρξει δικαιότερη και ουσιαστικότερη σύνδεση της σύνταξης με τα χρόνια εργασίας.

«Το ασφαλιστικό σύστημα δεν είναι στατικό, είναι δυναμικό και μπορούμε να το βελτιώσουμε» τόνισε, αρκεί το κράτος να βρει τη διέξοδο, ώστε να δώσει βασική και αναλογική σύνταξη, αλλά και να στηρίξει την επικουρική με την προϋπόθεση ότι τα συγκεκριμένα ταμεία θα είναι οικονομικά εύρωστα, καθώς και ότι η επικουρική σύνταξη δεν θα είναι υπερδιπλάσια της βασικής. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ υπεραμύνθηκε των προσπαθειών που καταβάλλει η Κυβέρνηση και ο Υπουργός Εργασίας για την κάλυψη των τεραστίων ελλειμμάτων που έχουν οι ασφαλιστικοί φορείς, αρκεί, όπως τόνισε, τα μέτρα να συνδυαστούν με την πάταξη της εισφοροδιαφυγής και της μαύρης εργασίας.

Ειδική αναφορά έκανε στην τροπολογία του άρθρου 1 του Νομοσχεδίου, την οποία χαρακτήρισε το «Α και το Ω». Με τη συγκεκριμένη τροπολογία που αποδέχθηκε ο υπουργός Εργασίας το Κράτος εγγυάται τις συντάξεις. «Έπρεπε να ξεκινήσουμε με αυτό το άρθρο την πρώτη μέρα» είπε, τονίζοντας ότι για πρώτη φορά θεσπίζεται σύνταξη, με την εγγύηση του κράτους, για όλους τους Έλληνες ανεξάρτητα των ετών ασφάλισης τους, ακόμη και για εκείνους που δεν έχουν εργαστεί.

Στα θετικά σημεία του νομοσχεδίου επεσήμανε τις ρυθμίσεις για τη διαδοχική ασφάλιση, όπου ο ασφαλισμένος κερδίζει επιπλέον 30%, σημειώνοντας ότι εκτός από τα σκληρά και αναγκαία μέτρα «το νομοσχέδιο περιλαμβάνει και εκείνα που θα δώσουν νέα πνοή στο μέλλον»

«Οι θυσίες σήμερα είναι επένδυση για το αύριο. Και σήμερα λειτουργούμε και οδηγούμαστε με την εθνική μας συνείδηση» ανέφερε σε άλλο σημείο της ομιλίας τους, επισημαίνοντας ότι η ιδεολογική συνείδηση όλων στο ΠΑΣΟΚ επιτάσσει άμεσες ανατροπές, όχι μόνο στο ασφαλιστικό σύστημα, αλλά και σε άλλους τομείς όπως η Παιδεία, η Υγεία και η Πρόνοια.