Ο Γρηγόρης Παπαχρήστος υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας
Ο Δήμαρχος Δίου Γρηγόρης Παπαχρήστος είναι ο υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας με το συνδυασμό του Μάρκου Μπόλαρη. Ο κ. Παπαχρήστος το Σάββατο παραχώρησε συνέντευξη τύπου, στον Άγιο Δημήτριο, όπου μεταξύ άλλων σημείωσε πως η έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού, που θα βασιζόταν στα συγκριτικά πλεονεκτήματα και την άμεση επαφή του Νομού μας με το εθνικό και διεθνές περιβάλλον, δεν μεγιστοποίησε τις δυνατότητες της Πιερίας, με αποτέλεσμα: Ο Αγροτικός και Τουριστικός Τομέας που αποτελούν τους βασικούς πυλώνες της οικονομικής δραστηριότητας του νομού μας έχουν αναπτυχθεί με πολλές διαστρεβλώσεις και προβλήματα. Οι τομείς αυτοί θα πρέπει να ανασυγκροτηθούν προκειμένου να συνεχίσουν να διαδραματίζουν τον ρόλο τους στην ανάπτυξη του νομού.
Η αγροτική παραγωγή που αποτελεί βασικό εισόδημα σε μεγάλο ποσοστό πληθυσμού του νομού μας εξακολουθεί να βρίσκεται σε αναντιστοιχία με τη νέα διεθνή πραγματικότητα. Ο τουρισμός, του ήλιου και της θάλασσας, που αποτελεί τη βασική προσφορά τουριστικού προϊόντος στην Πιερία, δεν έλκει πλέον τον σύγχρονο τουρίστα.
Οι πολύτιμες ακτές μας εξακολουθούν να βρίσκονται υπό την απειλή ρυπάνσεων, που προέρχονται από την έλλειψη αποτελεσματικών συστημάτων αντιρρυπάνσεων σε επίπεδο Νομού αλλά και από την μεταφερόμενη ρύπανση από άλλους γειτονικούς νομούς. Οι αρχαιολογικοί χώροι δεν έχουν αναδειχθεί όπως τους άξιζε. Ο Όλυμπος το παγκόσμιο μνημείο φύσης και πολιτισμού εξακολουθεί να αγνοείται από την κεντρική εξουσία. Τα πολύτιμα υπόγεια νερά δεν προστατεύονται λόγου έλλειψης αποχετευτικών δικτύων και έλλειψης ορθολογικής διαχείρισης. Τα επιφανειακά νερά δεν αξιοποιούνται με αποθηκευτικούς ταμιευτήρες, το καινοτόμο φράγμα της Μόρνας δεν είχε συνέχεια με παρόμοια έργα με αποτέλεσμα να υπάρχουν περιοχές που στερούνται πόσιμο νερό. Τέλος, η επιχειρηματικότητα δεν υποστηρίχθηκε με καινοτόμες δράσεις, σύγχρονες υποδομές», είπε.
Προτάσεις για την ανάπτυξη
Ο κ. Παπαχρήστος παρουσίασε και 11 προτάσεις για την ανάπτυξη της Πιερίας.
1.Ανάληψη πρωτοβουλιών για την άρση όλων των παραγόντων που επιδρούν στην αναπτυξιακή πορεία του νομού.
2.Να διαμορφωθεί και να συμφωνηθεί επιχειρησιακό στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης σε σχέση με την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τη χώρα.
3.Στον αγροτικό τομέα, προώθηση νέων εναλλακτικών καλλιεργειών, σύγχρονες υποδομές, ποιότητα, σήμα και ταυτότητα προϊόντος.
4.Στον τουρισμό, επιτάχυνση των διαδικασιών για την ολοκλήρωση των συστημάτων αντιρρύπανσης ακτών, καθώς και την αντιμετώπιση ρύπανσης από τους γειτονικούς νομούς.
5.Ο Θερμαϊκός κόλπος να αναδειχθεί σε θαλάσσιο πάρκο, με το μοναδικό υγροβιότοπο των Αλυκών, του Αξιού και του Αλιάκμονα με την πλούσια ορνιθοπανίδα.
6.Ο Όλυμπος να ενταχθεί σε εθνικό και περιφερειακό προγραμματισμό ως βουνό παγκόσμιο μνημείο φύσης.
7.Μαζί με τα Πιέρια να αναδείξουν τη μοναδική ιστορία, το μύθο, τις παραδόσεις αλλά και την πλούσια ποικιλία της χλωρίδας και πανίδας.
8.Να αναδειχθούν οι αρχαιολογικοί τόποι της Πιερίας, τα βυζαντινά και θρησκευτικά μνημεία.
9.Να κατασκευαστούν οι απαραίτητες οδικές υποδομές όπως η Ε.Ο. Κατερίνης- Αγίου Δημητρίου- Ελατοχωρίου, η Ε.Ο. Κατερίνης- Καρίτσα- Δίον, κλπ.
10.Να συνταχθεί μελέτη υδάτινων αποθεμάτων, με φράγματα, ταμιευτήρες και σύγχρονα δίκτυα.
11.Η Πιερία να μετατραπεί σε πηγή παραγωγής ποιοτικών επώνυμων προϊόντων, σε προορισμούς ποιοτικού και ειδικού τουρισμού, σε κέντρο πολιτισμού όπως στην αρχαιότητα, σε τόπο καινοτόμων επιχειρηματικών δράσεων, σε νομό πρωταγωνιστή στο ελληνικό και διεθνές περιβάλλον. «Μπορεί και γίνεται, αρκεί να σχεδιάσουμε σωστά, να δουλέψουμε μεθοδικά, κοιτώντας πάντα μπροστά. Ναι, έχουμε «τα εφόδια» και τις δυνατότητες να πετύχουμε», σημείωσε.