mairh_lionhΠεριφερειακή σύσκεψη χθες για το σχεδιασμό και τις δράσεις πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών υπό την προεδρία της Γενικής Γραμματέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μαρίας Λιονή, παρουσία των Νομαρχών Θεσσαλονίκης και Πέλλας, εκπροσώπων των υπολοίπων Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων της Κεντρικής Μακεδονίας και των επικεφαλής των εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών.

Η κα ΛΙΟΝΗ

Η κ. Λιονή επισήμανε την ανάγκη αγαστής και διαρκούς συνεργασίας ανάμεσα στους φορείς πυροπροστασίας, την ανάγκη ευαισθητοποίησης των πολιτών και της λήψης των αναγκαίων προληπτικών μέτρων. Ιδιαίτερη μνεία έγινε για την προσοχή που πρέπει να επιδείξουν όλοι στους 42 ενεργούς χώρους ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων, καθώς αποτελούν εστίες εκδήλωσης πυρκαγιάς, αλλά και στον περιορισμό του φαινομένου δημιουργίας νέων αυτοσχέδιων χωματερών. Επίσης, η κ. Λιονή εστίασε στην αστυνόμευση και τους ελέγχους που πρέπει να γίνονται σε όλες τις δασικές εκτάσεις και στα μνημεία, ενώ επέστησε την προσοχή σε φορείς όπως η ΔΕΗ, ο ΟΣΕ και ο ΟΤΕ, ώστε να φροντίσουν για τον καθαρισμό των χώρων ευθύνης τους. «Φέτος ελλοχεύει αυξημένος κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών αφού εξαιτίας των έντονων και πολλών βροχοπτώσεων υπάρχει αυξημένη βλάστηση σε όλες τις δασικές εκτάσεις. Στο δασικό οδικό δίκτυο θα πρέπει να γίνουν οι καθαρισμοί, όπως και στο επαρχιακό και εθνικό οδικό δίκτυο. Ηδη προγραμματίζουμε έναν γενναίο καθαρισμό του Σέιχ Σου από μπάζα και απορρίμματα, βάσει συγκεκριμένου σχεδίου του Δασαρχείου Θεσσαλονίκης και με τη συνεργασία των Δήμων», τόνισε η Γενική Γραμματέας. Επίσης, δήλωσε πως στο αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται η έγκριση των σχετικών πιστώσεων από το Υπουργείο Εσωτερικών προς τους ΟΤΑ κι από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προς τα Δασαρχεία, τα οποία θα πραγματοποιήσουν τους ετήσιους καθαρισμούς μετά το πέρας των εαρινών καταιγίδων. Ειδικά για όσους ΟΤΑ δε λαμβάνουν μέτρα για τις χωματερές, η κ. Λιονή επισήμανε στους εκπροσώπους των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων πως θα πρέπει να επιβάλουν τα προβλεπόμενα από το νόμο πρόστιμα.

Η κ. Λιονή ευχαρίστησε τους Νομάρχες για τις έγκαιρες συνεδριάσεις των επτά Συντονιστικών Νομαρχιακών Οργάνων και ανακοίνωσε πως η ειδική σύσκεψη για το Αγιον Ορος θα γίνει στις 11 Μαΐου.

Ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης, επισήμανε ότι «η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού λάμπει ακόμη μια φορά δια της απουσίας της. Επιμένουμε πως κάθε δήμος πρέπει να προμηθευτεί μια υδροφόρα για να επεμβαίνει άμεσα σε περιπτώσεις εκδήλωσης πυρκαγιάς. Μετά το 2006 η Θεσσαλονίκη είναι σε καλό επίπεδο προετοιμασίας, αλλά με προβληματίζει το γεγονός ότι ακόμη δεν εγκρίθηκαν τα απαιτούμενα κονδύλια. Χωρίς χρήματα δε γίνεται τίποτα και θα αναγκαστούμε να τα πληρώσουμε πολλαπλάσια σε περίπτωση μιας καταστροφής».

Ο Νομάρχης Πέλλας, Μιχάλης Καραμάνης, επισήμανε τα προβλήματα με τις ανεξέλεγκτες χωματερές, την πυκνή βλάστηση και τις πιστώσεις που ακόμη δεν εγκρίθηκαν, ενώ ζήτησε να δοθούν άμεσα οι πιστώσεις στα δασαρχεία.

Ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κεντρικής Μακεδονίας, Βασίλης Τουλίκας, τόνισε πως υπάρχει ετοιμότητα των πυροσβεστικών δυνάμεων με 55 περιπολικά πυροσβεστικά οχήματα και 35 επανδρωμένα πυροφυλάκια, ενώ σε δεύτερη φάση προστίθενται άλλα 13 περιπολικά και σε τρίτη άλλα επτά. Προσελήφθησαν ήδη 500 εποχιακοί πυροσβέστες, ενώ υπάρχει και το πεζοπόρο τμήμα της ΕΜΑΚ με 17 μόνιμους και 188 εποχιακούς. Ο κ. Τουλίκας επισήμανε πως πρέπει να γίνουν καθαρισμοί ξερών δένδρων και κλαδιών, να απομακρυνθούν τα απορρίμματα από χώρους αναψυχής στις δασικές εκτάσεις, να γίνουν καθαρισμοί ειδικά σε κατασκηνώσεις, κάμπινγκ και βιομηχανικές περιοχές, όπως και στα δίκτυα ΔΕΗ, ΟΣΕ, ΟΤΕ και τα πρανή των δρόμων. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στις χωματερές που παραμένουν. Ως χώρους προτεραιότητας για την αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιάς ο κ. Τουλίκας επισήμανε το Σέιχ Σου, τον Ολυμπο, το Αγιον Ορος και τη Χαλκιδική.

Ο Διοικητής της 113 Πτέρυγας Μάχης, Θεόφιλος Παπάζογλου, τόνισε πως από τα μέσα Ιουνίου η μοίρα θα διαθέτει τέσσερα καναντέρ CL415, τέσσερα CL215 και ένα ελικόπτερο. Στο έργο των ελέγχων θα συνδράμουν και οι 180 αγροφύλακες.

Ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Κώστας Κοκολάκης, υπογράμμισε την απουσία των ΟΤΑ τόσο από τις συνεδριάσεις των ΣΝΟ, όσο κι από τη σημερινή σύσκεψη, ενώ τόνισε πως σχεδόν κανένας δήμος δε διαθέτει σχέδιο εκκένωσης σε περίπτωση πυρκαγιάς.