eurosΑύξηση συντελεστών ΦΠΑ από 1η Ιουλίου

Από την Πέμπτη 1η Ιουλίου, ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ αυξήθηκε  από 21%, σε 23%, ο μειωμένος συντελεστής από 10%, αυξήθηκε σε 11% και ο μειωμένος κατά 50% συντελεστής, που ισχύει για ορισμένα αγαθά και υπηρεσίες, αυξάνεται από 5%, σε 5,5%. Πρόκειται για τη δεύτερη αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ μέσα στο 2010. Η πρώτη εφαρμόστηκε από τις 15 Μαρτίου.

Τι ισχύει
Όπως διευκρινίζει το υπουργείο Οικονομικών, σε εγκύκλιό του, σε οποιοδήποτε φορολογικό στοιχείο εκδίδεται με ημερομηνία έκδοσης από την 1η Ιουλίου 2010 και εφεξής, ο ΦΠΑ θα υπολογίζεται με τους νέους αυξημένους συντελεστές, ακόμη και στην περίπτωση που το στοιχείο αυτό αφορά σε συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν πριν την ημερομηνία αυτή.  Το ίδιο ισχύει και για τα πιστωτικά τιμολόγια που εκδίδονται με ημερομηνία από την 1η Ιουλίου 2010 και εφεξής και αφορούν σε συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν μέχρι και την 30η Ιουνίου 2010. Οι αυξημένοι συντελεστές ΦΠΑ θα ισχύουν με βάση τα παραπάνω για όλες τις παραδόσεις αγαθών και τις παροχές υπηρεσιών, μη εξαιρούμενων των πωλήσεων φαρμάκων.

Σημειώνεται ότι, για συναλλαγές που θα τιμολογηθούν από την Πέμπτη και μετά, θα πρέπει να αποδοθεί στο δημόσιο ΦΠΑ υπολογισμένο με τους νέους αυξημένους συντελεστές, ακόμη και αν τα φορολογικά στοιχεία εκδόθηκαν εσφαλμένα με τους παλαιούς συντελεστές. Στην τελευταία αυτή περίπτωση και εφόσον πρόκειται για χονδρικές πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών, υπάρχει η δυνατότητα έκδοσης συμπληρωματικού τιμολογίου με την -κατά τα παραπάνω- διαφορά του ΦΠΑ.
Για παράδειγμα, επιχείρηση που στις 4 Ιουνίου 2010 είχε αποστείλει με Δελτίο Αποστολής σε πελάτη της εμπορεύματα που υπάγονταν σε συντελεστή ΦΠΑ 21% και το τιμολόγιο δεν εκδόθηκε άμεσα. Στο τιμολόγιο πώλησης που θα εκδοθεί με ημερομηνία έκδοσης από 1η Ιουλίου 2010 και μετά, θα πρέπει να υπολογιστεί ΦΠΑ με συντελεστή 23%.
Ομοίως, επιτηδευματίας βάσει σύμβασης υπογραφείσας στις 12 Απριλίου 2010 που ανέλαβε εκτέλεση δημοσίου έργου και στη σύμβαση αναγράφεται ότι το έργο επιβαρύνεται με ΦΠΑ 21%, εφόσον το έργο πιστοποιηθεί στις 20 Ιουλίου 2010 στο τιμολόγιο που θα εκδοθεί θα πρέπει να υπολογιστεί ΦΠΑ με συντελεστή 23%.
Τέλος, σε σχέση με το ζήτημα της προσαρμογής των μηχανογραφικών συστημάτων και των φορολογικών ταμειακών μηχανών στους νέους συντελεστές, ισχύ έχουν οι οδηγίες που έχουν ήδη παρασχεθεί από το υπουργείο τον Μάρτιο (ΠΟΛ 1018/06.03.2010), ενώ με εγκύκλιο που θα ακολουθήσει, θα παρασχεθούν διευκρινίσεις σχετικές με τον τρόπο υποβολής των περιοδικών και εκκαθαριστικών δηλώσεων μετά την αύξηση των συντελεστών του φόρου.

Απορρόφηση του ΦΠΑ από το ελληνικό εμπόριο
Στα 3 δισ. ευρώ ετησίως ή σε 60 ευρώ μηνιαίως για κάθε νοικοκυριό υπολογίζεται η επιβάρυνση από την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ, ενώ οι 5 στις 10 εμπορικές επιχειρήσεις εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να τερματίσουν τη λειτουργία τους. Τα στοιχεία προέκυψαν από την εν εξελίξει έρευνα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), η οποία, παρά τη δυσπραγία, κάλεσε τους εμπόρους σε όλη την Ελλάδα να απορροφήσουν για δεύτερη φορά την αύξηση του ΦΠΑ.  Όπως ανακοίνωσε η ΕΣΕΕ η απορρόφηση του ΦΠΑ που θα επιχειρηθεί από το ελληνικό εμπόριο δεν μπορεί να υπερβεί το 1 δισ. ευρώ ή στο 30% της συνολικής επιβάρυνσης ΦΠΑ. Και τούτο, γιατί η επιβάρυνση στον καταναλωτή διαμορφώνεται ως εξής:
Στο σύνολο του λιανικού εμπορίου (εκτός από τον κλάδο τροφίμων) περί το 1 δισ. ευρώ, καθώς το έσοδο ΦΠΑ αυξάνεται από τα 10,8 δισ. ευρώ στα 11,8 δισ. ευρώ.
Στον κλάδο τροφίμων (λιανική-χονδρική ) 800 εκατ. ευρώ, καθώς τα έσοδα ΦΠΑ στον τομέα αυτό αυξάνονται από 4,9 δις στα 5,7 δισ. ευρώ.
Στον κλάδο των αυτοκινήτων/ανταλλακτικών κ.λπ. 300 δισεκατομμύρια ευρώ, καθώς τα έσοδα ΦΠΑ αυξάνονται σε 3,9 δισεκατομμύρια ευρώ από 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ.
Οι αυξήσεις αυτές όμως δεν αποτελούν το σύνολο της επιβάρυνσης, δεδομένου ότι από 1ης Ιουλίου θα επιβληθεί για πρώτη φορά ΦΠΑ σε μία ομάδα επαγγελμάτων και υπηρεσιών, από την οποία είναι δύσκολο να υπολογιστούν τα αναμενόμενα έσοδα.
Τα στοιχεία για τον ΦΠΑ προκύπτουν από τα προσωρινά αποτελέσματα του κύκλου εργασιών στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο για το 2009, λαμβάνοντας υπόψη το προβλεπόμενο ποσοστό μείωσης του ΑΕΠ για το 2010. Όλες αυτές οι επιβαρύνσεις, σε συνδυασμό με τους άλλους φόρους που έχουν επιβληθεί, έχουν οδηγήσει σε μεγάλες ανατροπές στις καταναλωτικές συνήθειες.

Η έρευνα της ΕΣΕΕ
5 στις 10 εμπορικές επιχ
ειρήσεις εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να τερματίσουν τη λειτουργία τους.
3 στις 10 σκέπτονται να περιορίσουν τον αριθμό εργαζομένων που απασχολούν.
2 στους 10 καταστηματάρχες αλλάζουν έδρα σε χώρους με χαμηλότερα ενοίκια και γενικά μικρότερα λειτουργικά έξοδα.
4 στους 10 δεν ανταποκρίνονται στις οικονομικές υποχρεώσεις.
7 στους 10 δηλώνουν ότι έχουν πάψει πια να έχουν κερδοφορία.
8 στους 10 επικαλούνται τραπεζικές συνθήκες ασφυξίας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Η έρευνα της ΕΣΕΕ δείχνει ότι οι περικοπές των εισοδημάτων και η αρνητική ψυχολογία έχουν αλλάξει ριζικά τις αγοραστικές συνήθειες των Ελλήνων, οι οποίοι επιλέγουν την καταναλωτική αποχή. Ουσιαστικά ο καταναλωτής με τη ψυχολογία του στο ναδίρ αυτοτιμωρείται και το «shopping therapy» έχει μετατραπεί σε «shopping penalty».

Το αποτέλεσμα είναι πολλές επιχειρήσεις να απειλούνται με λουκέτο και άλλες να αναζητούν εναλλακτικές λύσεις για να κερδίσουν χρόνο. (Με πληροφορίες από: ΑΠΕ, www.imerisia.gr, ΕΣΕΕ)