ΓΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΕΓΓΥΗΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΟΛΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΥΠΕΡ ΜμΕ

Το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης Α.Ε. (Ε.Τ.Ε.ΑΝ.) εγγυάται για την έκδοση εγγυητικών επιστολών εκ μέρους των τραπεζών υπέρ των μεσαίων, μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.
Γενικός στόχος του Προγράμματος είναι η ανάπτυξη και επέκταση της γενικής επιχειρηματικής δραστηριότητας υφιστάμενων, νέων και υπό σύσταση μεσαίων, μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων μέσω της υποστήριξης της πρόσβασης τους στο χρηματοπιστωτικό σύστημα για την έκδοση εγγυητικών επιστολών όλων των κατηγοριών προς ιδιώτες από τις τράπεζες.
Το Πρόγραμμα, επίσης, στοχεύει στην ενίσχυση της παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, μέσω της χρήσης εγγυητικών επιστολών εκδόσεως τραπεζών στις συναλλαγές, εργαλείο πίστης, αυξημένης βαρύτητας και ασφάλειας, των οποίων εγγυητικών επιστολών το κόστος έκδοσης είναι μικρότερο σε σχέση με τις συνήθεις μορφές δανεισμού .
Το Πρόγραμμα λειτουργεί συμπληρωματικά στο υφιστάμενο τραπεζικό προϊόν (έκδοση εγγυητικών επιστολών) υποκαθιστώντας ένα μέρος των απαιτούμενων εξασφαλίσεων με το μικρό σχετικά κόστος της παροχής της εγγύησης.
Συντελεί, επίσης, στον επιμερισμό του αναλαμβανόμενου κινδύνου μεταξύ τριών πλέον μερών (Τράπεζα – Επιχείρηση- ΕΤΕΑΝ ΑΕ) έναντι των δύο μερών που συμμετείχαν μέχρις εκδόσεώς του (Τράπεζα – Επιχείρηση).
Το Πρόγραμμα απευθύνεται σε νεοσύστατες (με ΑΦΜ), νέες και υφιστάμενες ΜμΕ οιασδήποτε νομικής μορφής, έχουν έδρα στην Ελλάδα, απασχολούν (ή θα απασχολήσουν, (για τις νεοσύστατες στο πρώτο έτος λειτουργίας) λιγότερους από 250 εργαζόμενους – ΕΜΕ και εμφανίζουν (ή προβλέπεται, για τις νεοσύστατες ΜμΕ, ότι θα εμφανίσουν στο πρώτο έτος λειτουργίας τους) ετήσιο κύκλο εργασιών έως 50 εκατ. € ή το σύνολο του ετησίου ισολογισμού δεν υπερβαίνει τα 43 εκατ. €.
Ο προϋπολογισμός του συγκεκριμένου προγράμματος ανέρχεται στα 45 εκ. ευρώ καλύπτοντας εγγυητικές επιστολές συνολικού ύψους 90 εκ. ευρώ.
Η Ε.Τ.Ε.ΑΝ. Α.Ε. εγγυάται χαρτοφυλάκιο εγγυητικών επιστολών συγκεκριμένου ύψους, το οποίο δεν μπορεί να είναι κατώτερο των 10.000 ευρώ και ανώτερο των 150.000 ευρώ ανά ΜμΕ. Επιπλέον, η μέγιστη χρηματοδότηση ανά πρόταση αγγίζει το 50%.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν τις προτάσεις τους έως τις 30 Νοεμβρίου 2013.
Περισσότερες πληροφορίες: ΕΤΕΑΝ Α.Ε., Ξενίας 24 Αθήνα 115 28, τηλ. 210 7450400, E-mail: [email protected], website: www.etean.com.gr, αλλά και στις συνεργαζόμενες τράπεζες.