49ο Φεστιβάλ Ολύμπου: Η Μελίνα… του Ολύμπου και της Οικουμένης
Τον Σεπτέμβριο του έτους 1982 η Μελίνα Μερκούρη ως Υπουργός Πολιτισμού επισκέφθηκε τον αρχαιολογικό χώρο του Δίου. Ενώ την ξεναγούσε και την ενημέρωνε ο καθηγητής αρχαιολογίας και υπεύθυνος του ανασκαφικού έργου στην ιερή πόλη των αρχαίων Μακεδόνων, Δημήτριος Παντερμαλής, η Μελίνα κοντοστάθηκε. Με το αετίσιο βλέμμα της παρατηρούσε μια τον Όλυμπο, μια τα αρχαιολογικά ευρήματα.
Στιγμές σιωπής. Για να απευθυνθεί συγκινημένη στη συνέχεια στον κ. Παντερμαλή, επισημαίνοντας: «Αλήθεια τι να πρωτοθαυμάσει κάποιος σε αυτό τον τόπο. Την μοναδικότητα του μυθικού Ολύμπου, ή τον πλούτο των όσων αναδεικνύει η αρχαιολογική σκαπάνη στη λατρευτική γη των Μακεδόνων. Συνεχίστε το έργο σας, γιατί όλα αυτά σταχυολογούν την ταυτότητά μας, είναι ο ίδιος ο πολιτισμός μας. Είμαι δίπλα σας».
Αυτή ήταν η Μελίνα Μερκούρη. Η Μελίνα του Ολύμπου, του Δίου, του Ελληνισμού, της Οικουμένης.
Τριάντα οκτώ χρόνια μετά από την επίσκεψη της στην παρολύμπια περιοχή, ο Οργανισμός Φεστιβάλ Ολύμπου, μετά την εισήγηση του καθηγητή αρχαιολογίας και σημερινού προέδρου του Μουσείου της Ακρόπολης, Δημητρίου Παντερμαλή και με αφορμή τα εκατοντάχρονα από τη γέννησή της, αφιέρωσε τιμητικά στη μνήμη της το θεματολόγιο των θεσμοθετημένων αρχαιολογικών ομιλιών που αποτελούν εκδήλωση του 49ου Φεστιβάλ Ολύμπου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι εκατό χρόνια από τη γέννηση της Μελίνας Μερκούρη, της διεθνούς σταρ του κινηματογράφου και του θεάτρου, της αγωνίστριας της Δημοκρατίας, της πολιτικού, της μακροβιότερης υπουργού Πολιτισμού, της μεγάλης Ελληνίδας και είκοσι πέντε χρόνια μετά από τον θάνατό της, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακήρυξε το 2020 ως έτος Μελίνας Μερκούρη.
Η εκδήλωση με τίτλο «1920-2020 ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΙΝΑΣ», πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία του Ιδρύματος «Μελίνα Μερκούρη» την Παρασκευή 7 Αυγούστου 2020 στο Πολιτιστικό Κέντρο «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας που βρίσκεται στο Δημοτικό διαμέρισμα της Καρίτσας του Δήμου Δίου-Ολύμπου.
Την καθόλα αξιόλογη και πάντα ενδιαφέρουσα εκδήλωση, την παρουσίασε το διοικητικό μέλος και υπεύθυνος επικοινωνίας και προβολής του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου, Περικλής Χατζηγιάννης.
Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου, Γρηγόρης Παπαχρήστος.
Ο Δημήτριος Παντερμαλής, πρώτος ομιλητής της βραδιάς αναφέρθηκε στη συνεργασία του με την Μελίνα τόσο στο ανασκαφικό του έργο, όσο και στην κοινή προσπάθεια, καθώς και τα τεράστια εμπόδια που ενέσκηπταν στην ανέγερση του Μουσείου της Ακρόπολης. Στάθηκε στη δυναμική της αείμνηστης και στον αγώνα της για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.
Ακολούθησε η εισήγηση του προέδρου του Ιδρύματος «Μελίνα Μερκούρη», δικηγόρου Χριστόφορου Αργυρόπουλου ο οποίος σκιαγράφησε την προσωπικότητα της Μελίνας, αναφέρθηκε στο πάθος της για τον πολιτισμό, στον αγώνα της για την επιστροφή των γλυπτών και την υλοποίηση του Μουσείου της Ακρόπολης. Επεξήγησε επίσης τα νομικά ζητήματα που καταρρίπτουν την άρνηση των Βρετανών να επιστρέψουν τα γλυπτά στη χώρα μας.
Το κοινό στη συνέχεια παρακολούθησε το ντοκιμαντέρ «Ο αγώνας της Μελίνας για τα γλυπτά του Παρθενώνα», ενώ η βραδιά ολοκληρώθηκε με τραγούδια της Μελίνας Μερκούρη που ερμήνευσε η καλλιτέχνης, Φιλιώ Σέρβου.
Στους εισηγητές, σε ανάμνηση του θεσμού των «αρχαιολογικών ομιλιών» απονεμήθηκαν αναμνηστικά δώρα. Στον κ. Παντερμαλή δια χειρός του Δημάρχου Δίου-Ολύμπου, Ευάγγελου Γερολιόλιου, ο πίνακας ζωγραφικής του εικαστικού Θανάση Καραμήτα «Νόστος και Άλγος», ενώ ο πρόεδρος του ΟΡ.ΦΕ.Ο. Γρηγόρης Παπαχρήστος επέδωσε την καλαίσθητη έκδοση «Λεύκωμα του Ολύμπου» στον κ. Αργυρόπουλο.
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες και βίντεο από την εκδήλωση ΕΔΩ
(Δελτίο τύπου)