Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4

Υπογράφηκε η σύμβαση – τον επόμενο μήνα ξεκινούν οι εργασίες

Σάββας Χιονίδης: «η Ναυαρχίδα των έργων για το Νομό μας»

 

Το Σάββατο το πρωί ο Δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης σε συνέντευξη τύπου ανακοίνωσε την υπογραφή της σύμβασης της κατασκευής της Περιφερειακής Οδού Κατερίνης.

«Είναι μια μέρα μεγάλης χαράς και δικαίωσης για τους δημότες της Κατερίνης» είπε ανοίγοντας τη συνέντευξη ο Δήμαρχος εμφανώς χαρούμενος, διότι αυτό το έργο είναι προσπάθεια 5 ετών σκληρής δουλειάς του Δήμου και της Τεχνικής υπηρεσίας που θα δώσει οικονομικά και αναπτυξιακά οφέλη σε όλη την Πιερία.

Μέσα στον επόμενο μήνα ξεκινούν τα έργα με την εγκατάσταση της εργολήπτριας εταιρίας . «Από το 2007 πήραμε όλες τις εγκρίσεις σε μελέτες που αφορούσαν το έργο» είπε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος. Αν και ορισμένοι πίστευαν πως δεν θα καταφέρει να πάρει τη χρηματοδότηση για ένα τόσο μεγάλο έργο ο Δήμος τους διέψευσε διότι τα κατάφερε με σκληρή δουλειά και επιμονή.

Ο κος Σάββας Χιονίδης ευχαρίστησε τον κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, τότε υπουργό που προώθησε άμεσα το έργο, τη Διαχειριστική Αρχή και την κ. Ωραιοπούλου για τους αυστηρούς ελέγχους αλλά και την τότε διευθύντρια της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου κα Τριανταφύλλου, τον μηχανικό κο Χατζηκωνσταντίνου Δημήτρη που βοήθησε με τη τεχνική του επάρκεια και τους αρμόδιους αντιδημάρχους, τους βουλευτές εκείνης της χρονικής περιόδου που στήριξαν το έργο αλλά και όσους συνέβαλλαν στην επίτευξη αυτού του μεγάλου στόχου. Τέλος τόνισε την οικονομική σημασία του έργου για την περιοχή μας και τις θέσεις εργασίας που δημιουργούνται σε αυτή την κρίσιμη οικονομικά συγκυρία που περνά η χώρα μας.

 

Το έργο

Το έργο ύψους 65.000.000 ευρώ, συν 2.000.000 ευρώ για μεταφορές δικτύων θα ολοκληρωθεί σε 33 μήνες και θα συμβάλει όχι μόνο στη βελτίωση του κυκλοφοριακού αλλά και στην οικονομική ανάπτυξη της πόλης. Χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό πρόγραμμα «Μακεδονίας – Θράκης 2007 – 2013» και χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Το έργο είναι προδιαγραφών εθνικής οδού και θα συναντά 5 επαρχιακές οδούς και μία εθνική οδό.

Με βάση το χαρακτηρισμό, τη λειτουργία του αλλά κυρίως με τον πολύ υψηλό αναμενόμενο φόρτο, η διατομή της οδού περιλαμβάνει συνολικό εύρος κατάληψης περίπου 29,00 μ. που αναλύονται σε δύο (2) λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση πλάτους 3,75 μ. και 3,50 μ., διαχωριστική νησίδα πλάτους 3,50 μ., εσωτερική καθοδηγητική λωρίδα πλάτους 0,80μ. και Λ.Ε.Α. 2,50 μ. ανά κατεύθυνση, καθώς και έρεισμα πλάτους 1,4 μ. ανά κατεύθυνση.

Το μήκος του οδικού τμήματος είναι 10,3 χλμ. Επίσης θα κατασκευαστεί παράπλευρο οδικό δίκτυο διπλής κατεύθυνσης για την εξυπηρέτηση των παρόδιων.

Ακόμη θα κατασκευαστούν πέντε (5) ισόπεδοι κυκλοφοριακοί κόμβοι (κόμβος Ν. Εφέσου, κόμβος Αγ. Δημητρίου, κόμβος Νοσοκομείου, κόμβος Γανόχωρας και κόμβος με Π.Ε.Ο Θεσσαλονίκης-Κατερίνης), δύο (2) μεγάλες γέφυρες ανοίγματος 136 και 106 μ. στο χείμαρρο Πέλεκα, τρείς (3) κάτω διαβάσεις τοπικών οδών, τέσσερις (4) κιβωτοειδείς οχετοί και τεχνικό περιφερειακής τάφρου.

Η παρέμβαση ολοκληρώνεται με μεταφορά δικτύου ΟΚΩ, σωστική αρχαιολογική έρευνα, απόκτηση γης και σύνταξη μελέτης σκοπιμότητας/κόστους οφέλους μεγάλου έργου.

 

Η Περιφερειακή Οδός της Κατερίνης, μήκους 10,3 χιλιομέτρων θα συνδέσει την 13η Εθνική Οδό , με την ΠΑΘΕ , και ευρύτερα την Εγνατία Οδό και το νέο ηλεκτροδοτούμενο Σιδηροδρομικό Δίκτυο, διευκολύνοντας την προσβασιμότητα σε όλο το οδικό δίκτυο του Νομού Πιερίας.

Θετική παρεπόμενη συνέπεια των ανωτέρω αποτελεί :

Η σύνδεση όλων των δικτύων (πρωτεύον Εθνικό Δίκτυο – δευτερεύον Εθνικό Δίκτυο (Επαρχιακό Δίκτυ
ο) μεταξύ τους, χωρίς την χρήση του αστικού οδικού δικτύου της πόλης.

Η σύνδεση των κάτωθι οδών μετά κύρια οδικά δίκτυα :

– Ν. Έφεσος – Κατερίνη (5η Επαρχιακή Οδός)

– Κουντουριώτισσα – Κατερίνη

– Νέο Κεραμίδι – Κατερίνη (4η Επαρχιακή Οδός)

– Παλαιό Κεραμίδι – Κατερίνη (3η Επαρχιακή Οδός)

– Γανόχωρα – Κατερίνη (2η Επαρχιακή Οδός)

Περίσταση – Κατερίνη (1η Επαρχιακή Οδός)

Η σύνδεση του χιονοδρομικού κέντρου Ελατοχωρίου με τους κατοίκους των Περιφερειών Κεντρικής Μακεδονίας – Θεσσαλίας:

*Τέλος, θα δοθεί οριστική λύση στην προβληματική πρόσβαση, μέσω του αστικού ιστού της πόλεως, στο νέο Νοσοκομείο της Κατερίνης που αυξάνει δραματικά το χρόνο πρόσβασης

 

Το έργο θα αποσυμφορήσει κυκλοφοριακά τον Δήμο Κατερίνης , με παρεπόμενες συνέπειες την βελτίωση ποιότητας ατμοσφαιρικού αέρα λόγω της μείωσης εκπομπής ρύπων . Θα δώσει ώθηση στον τομέα των μεταφορών και θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Επίσης θα συμβάλει σημαντικά στην ενίσχυση του τοπικού εισοδήματος και την αύξηση των παραγωγικών επενδύσεων

 

Για να επιτευχθεί η ένταξη προς χρηματοδότηση του έργου απαιτήθηκε η εκπόνηση από τον Δήμο Κατερίνης μίας σειράς μελετών

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΕΓΚΡΙΣΕΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ

ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΟΔΟΠΟΙΙΑΣ 8348/07-11-08/ΔΔΕ

ΣΗΜΑΝΣΗΣ 8607 ΟΙΚ/ 10-11-08/ ΔΔΕ

ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ – ΑΠΟΣΤΡΑΓΓΙΣΗΣ 8608 ΟΙΚ /10-11-08 /ΔΔΕ

ΕΔΑΦΟΤΕΧΝΙΚΗ 8609 ΟΙΚ /10-11-08 /ΔΔΕ

ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ 8648/10-11-08 /ΔΔΕ

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ 8618 ΟΙΚ /10-11-08 /ΔΔΕ

Η/Μ 8615 / 10-11-08 /ΔΔΕ

ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΟΔΟΠΟΙΙΑΣ 573/11-9-09 Απόφαση Δ/Σ Δήμου Κατερίνης

ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ – ΑΠΟΣΤΡΑΓΓΙΣΗΣ 573/11-9-09 Απόφαση Δ/Σ Δήμου Κατερίνης

ΕΔΑΦΟΤΕΧΝΙΚΗ 574/11-9-09 Απόφαση Δ/Σ Δήμου Κατερίνης

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ 517/4-8-09 Απόφαση Δ/Σ Δήμου Κατερίνης

ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΙΧΩΜΑΤΩΝ 572/11-9-09 Απόφαση Δ/Σ Δήμου Κατερίνης

ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ 574/11-9-09 Απόφαση Δ/Σ Δήμου Κατερίνης

ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΑ ΚΑΙ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 573/11-9-09 Απόφαση Δ/Σ Δήμου Κατερίνης

ΜΕΛΕΤΗ ΦΥΤΕΥΣΗΣ 571/11-9-09 Απόφαση Δ/Σ Δήμου Κατερίνης

 

 

Απαλλοτριώσεις

Ο Δήμαρχος για το θέμα τον απαλλοτριώσεων είπε πως έχουν εξασφαλισθεί 7 περίπου εκατομμύρια ευρώ από την Ε.Ε. και το υπόλοιπο θα καλυφθεί από το ελληνικό δημόσιο. Η διαδικασία είναι σε εξέλιξη και υπάρχει καλή συνεργασία με τη Κτηματική υπηρεσία για να επιταχυνθεί η διαδικασία λόγω τροποποιήσεων (ο χρόνος έφερε αρκετές αλλαγές σε κτίρια, δέντρα κλπ.) ζητήθηκε και εξωτερική τεχνική βοήθεια και αναμένεται η πρωτόδικη απόφαση για τη πρώτη εκτίμηση των αποζημιώσεων, ώστε να καταβληθεί το 70 % των χρημάτων στους ιδιοκτήτες και να μπορούν να γίνουν εργασίες στις ιδιωτικές εκτάσεις. Ενδεικτικά από τα 10.350 μέτρα του έργου τα 3.000 μέτρα είναι σε δημόσια ή δημοτική γη.

 

 

 

Η κα Πιπίτσα Μακρίδου

Η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Κατερίνης κα Πιπίτσα Μακρίδου σημείωσε πως πρόκειται για ένα αναπτυξιακό έργο πνοής για την Κατερίνη σε μια πολύ δύσκολη οικονομικά περίοδο που θα δώσει εργασία στους συμπολίτες μας χωρίς να επιβαρυνθεί οικονομικά ο Δήμος Κατερίνης καθώς η χρηματοδότηση είναι εξολοκλήρου από ευρωπαϊκά κονδύλια και έδωσε θερμά συγχαρητήρια στο Δήμαρχο για τη διορατικότητά του και την ετοιμότητά του που έβαλε στόχο και τελικά υλοποιείται το έργο αυτό.