7 φράσεις που ίσως δεν πρέπει να πείτε στη δουλειά
Όσο καλοί και αν είστε στην δουλειά σας και ανεξάρτητα από το τι έχετε καταφέρει, υπάρχουν ορισμένες φράσεις που αυτομάτως αλλάζουν τον τρόπο που σας βλέπουν οι άνθρωποι στον εργασιακό σας χώρο και μπορούν να σας στιγματίσουν αρνητικά.
Οι φράσεις αυτές έχουν αρνητικά υπονοούμενα και είναι ικανές να υπονομεύσουν την καριέρα σας άμεσα. Αν λοιπόν δεν θέλετε να την πατήσετε σαν αρχάριος, δείτε παρακάτω μερικά πράγματα που δεν πρέπει να πείτε ποτέ στην δουλειά.
“Έτσι το κάναμε πάντα”
Η τεχνολογία έχει αλλάξει τόσα πολλά που ακόμα και μια τεχνική που χρησιμοποιούσαμε έξι μήνες πριν μπορεί να θεωρείται παλιά. Το να λέτε ότι έτσι γινόταν πάντα, δε σας κάνει μόνο να φαίνεστε τεμπέλης και αντιδραστικός στην αλλαγή, αλλά μπορεί να κάνει το αφεντικό σας να αναρωτιέται γιατί δεν προσπαθήσατε να βελτιώσετε την κατάσταση μόνος σας.
“Δε φταίω εγώ”
Θα πρέπει να αναλαμβάνετε τις ευθύνες σας και να μην ρίχνετε ποτέ το φτάιξιμο σε κάποιον άλλον. Αν είχατε οποιοδήποτε ευθύνη – ακόμα και μικρή – σε κάτι που πήγε στραβά, παραδεχθείτε το. Αν όχι, δώστε μια αντικειμενική, ψύχραιμη εξήγηση του τι συνέβη, και αφήστε το αφεντικό σας και τους συναδέλφους να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα για το ποιος φταίει.
Τη στιγμή που θα αρχίσετε να κατηγορείτε κόσμο, την ίδια στιγμή οι άνθρωποι θα θεωρήσουν ότι δεν αναλαμβάνετε την ευθύνη για τις πράξεις σας. Κάποιοι θα αποφύγουν να δουλεύουν μαζί σας και άλλοι θα αντιδράσουν και θα σας κατηγορήσουν όταν κάτι πάει στραβά.
“Δεν μπορώ”
Οι άνθρωποι δεν αρέσκονται στο να ακούν “δεν μπορώ” γιατί σημαίνει “δε θέλω”. Λέγοντας κάτι τέτοιο σημαίνει ότι δεν προτίθεστε να κάνετε όσα χρειάζονται για να ολοκληρώσετε τη δουλειά. Αν όντως δε μπορείτε να κάνετε κάτι γιατί σας λείπουν όντως οι απαραίτητες ικανότητες, πρέπει να προσφέρετε μια εναλλακτική λύση.
“Δεν είναι δίκαιο”
Το να λέτε για κάτι ότι δεν είναι δίκαιο, υπονοεί ότι νομίζετε ότι η ζωή πρέπει να είναι δίκαιη, κάτι που σας κάνει να φαίνεστε αφελής. Αν δε θέλετε να έρθετε σε δύσκολη θέση, πρέπει να μείνετε στην ουσία, να είστε εποικοδομητικός και αφήστε την προσωπική σας ερμηνεία έξω από αυτό.
“Αυτό δεν ανήκει στα καθήκοντά μου”
Αυτή η φράση κάνει τους άλλους να νομίζουν ότι προτίθεστε να κάνετε μόνο τα απολύτως απαραίτητα για να πάρετε το μισθό σας, κάτι που είναι κακό αν σας αρέσει η ασφάλεια στη δουλειά. Αν το αφεντικό σας σας ζητήσει να κάνετε κάτι που νιώθετε πως είναι ανάρμοστο για τη θέση σας (όχι ηθικά ή δεοντολογικά ακατάλληλο), η καλύτερη κίνηση είναι να ολοκληρώσετε με προθυμία τη δουλειά αυτή.
Αργότερα μπορείτε να συζητήσετε με το αφεντικό σας τον ρόλο σας στην εταιρεία και αν πρέπει να επαναπροσδιορίσετε τις αρμοδιότητές σας.
“Θα προσπαθήσω”
Η φράση δείχνει αβεβαιότητα και έλλειψη αυτοπεποίθησης στην ικανότητα σας να ολοκληρώσετε το έργο που έχετε αναλάβει. Όταν σας ζητούν να κάνετε κάτι, είτε δεσμευτείτε ότι θα το κάνετε, είτε προσφέρετε μια εναλλακτική, μη λέτε όμως ότι θα προσπαθήσετε, γιατί ο άλλος καταλαβαίνει πως δεν θα προσπαθήσετε και τόσο σκληρά.
“Δε θα πάρει παραπάνω από ένα λεπτό”
Το να λέτε κάτι τέτοιο υπονομεύει τις ικανότητές σας και δίνει την εντύπωση ότι κάνετε τα πράγματα με βιασύνη. Πείτε το μόνο αν κυριολεκτικά μπορείτε να ολοκληρώσετε το έργο σε 60 δευτερόλεπτα, διαφορετικά πείτε καλύτερα πως δε θα καθυστερήσετε, χωρίς να το κάνετε όμως να φαίνεται ότι θα ολοκληρώσετε το έργο νωρίτερα από ότι μπορεί να τελειώσει.
Πηγή:perpetual