Ακόμα και η μπριζόλα έχει τα… μυστικά της. Σκεφτείτε για μια στιγμή πόσες φορές σας έχει τύχει να φτιάξετε μπριζόλες και στο τέλος είτε να βγουν παραψημένες και στεγνές είτε άψητες και άνοστες. Γι’ αυτό, οι επαγγελματίες σεφ φροντίζουν για εμάς και μας δίνουν τα φώτα τους για τέλεια ψημένες και ζουμερές μπριζόλες.

Η σωστή προετοιμασία κάνει τη διαφορά

Αν μέχρι τώρα βγάζατε τις μπριζόλες απ’ το ψυγείο λίγο πριν τις μαγειρέψετε, τότε να ξέρετε ότι βάλατε το πρώτο σας φάουλ. Το τρικ είναι να τις αφήσετε για μισή ώρα σε θερμοκρασία δωματίου και εκτός ψυγείου πριν τις φτιάξετε.

Η μπριζόλα πρέπει να είναι στεγνή…

… για να γίνει ζουμερή. Πριν την αλατοπιπερώσετε και τη μαγειρέψετε, «στεγνώστε» καλά την με ένα κομμάτι χαρτί κουζίνας.

Το αλάτι το σωστό

Εδώ έχετε δύο επιλογές. Αν για παράδειγμα, θέλετε η μπριζόλα να μοσχομυρίσει, βάλτε το αλάτι τουλάχιστον 40 λεπτά πριν το ψήσιμο για έξτρα γεύση. Αν πάλι προσθέσετε το αλάτι λίγα δευτερόλεπτα προτού βάλετε τη μπριζόλα στο τηγάνι, το κρέας θα παραμείνει ζουμερό από μέσα και τραγανό απ’ έξω, γιατί θα σχηματίσει μία καφέ κρούστα.

Extra tip: Αποφύγετε να βάλετε το αλάτι αφού ψήσετε τη μπριζόλα. Φήμες λένε ότι το αλάτι αφυδατώνει το κρέας, κάνοντάς το πιο σκληρό όμως στην πραγματικότητα εγκλωβίζει την υγρασία και κάνει τις μπριζόλες πιο ζουμερές. Σε κάθε περίπτωση, προτιμήστε το χοντρό αλάτι μαγειρικής και όχι το κλασικό που χρησιμοποιούμε για τα άλλα φαγητά και τις σαλάτες.

Το τέλειο ψήσιμο στο σπίτι

Εφόσον έχετε αρκετό χρόνο στη διάθεσή σας, δοκιμάστε μια διαφορετική διαδικασία ψησίματος. Αφήστε το σκεύος να ζεσταθεί πολύ καλά σε δυνατή φωτιά μόνο του, χωρίς το κρέας. Έπειτα, προσθέστε τη μπριζόλα και αφήστε τη να ψηθεί από τη μία μεριά για 3 περίπου λεπτά. Γυρίστε την από την άλλη μεριά, περιμένετε ακόμα 3 λεπτά και έπειτα βάλτε την σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-200 βαθμούς. Λίγα λεπτά αργότερα, ελέγξτε τη θερμοκρασία του κρέατος με ένα θερμόμετρο μαγειρικής. Αν έχει φτάσει στους 125 βαθμούς, για παράδειγμα, σημαίνει ότι είναι μέτρια ψημένη.

Μην την στριμώχνετε

Για να ψηθεί μια μπριζόλα καλά, όμως, θα πρέπει να έχει τον χώρο της. Ξέρουμε ότι κάποιες φορές τίθεται θέμα χρόνου, όμως για να φτιάξετε την τέλεια μπριζόλα, θα πρέπει να έχετε υπομονή. Προτιμήστε, λοιπόν, να τις ψήνετε μία- μία για να απλωθούν όσο χρειάζονται.

Το κόλπο με το παγάκι

Όσο ψήνεται η μπριζόλα, βάλτε ένα παγάκι στην πάνω μεριά και αφήστε το να λιώσει και μετά γυρίστε την από την άλλη μεριά. Μ’ αυτόν τον απλό τρόπο, η μπριζόλα θα γίνει ακόμα πιο ζουμερή.

Αφήστε την μπριζόλα στην ησυχία της!

Κοινώς, μην την γυρίζετε όλη την ώρα. Για την ακρίβεια, γυρίστε την μόνο μία φορά για να ψηθεί και από την άλλη πλευρά- κατά προτίμηση με μια λαβίδα που θα την αφήσει σώα και αβλαβή και όχι με ένα πηρούνι. Το κρέας θέλει τον χρόνο του και η… μανία μας να το γυρίζουμε συνέχεια σίγουρα δεν βοηθάει.

Η ξεκούραση είναι απαραίτητη

Την ίδια συμβουλή έχουμε ακούσει για άλλα φαγητά όχι, όμως, για τις μπριζόλες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, λοιπόν, αν θέλουμε να πετύχουμε το τέλειο αποτέλεσμα πρέπει να αφήσουμε τις μπριζόλες να «ξεκουραστούν» μετά το μαγείρεμα και πριν το σερβίρισμα. Πάνω- κάτω αφήστε να περάσουν 5-7 λεπτά μέχρι να την καταναλώσετε. Αν θέλετε να είστε εξαιρετικά ακριβείς, υπολογίστε το 1/3 του χρόνου που χρειάστηκε η μπριζόλα για να μαγειρευτεί και αφήστε για λίγο στην ησυχία της πριν την απολαύσετε. Έτσι, το κρέας θα κρατήσει τους χυμούς του και θα παραμείνει ζουμερό και μαλακό.

Πηγή: mama365.gr