Στα πλαίσιο εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Προσφυγικού Βιβλίου του συλλόγου «Παναγία Σουμελά» ομιλία του Βασίλη Τριανταφυλλίδη

Το 14ο Φεστιβάλ Βιβλίου – αφιέρωμα στον Ποντιακό Προσφυγικό Ελληνισμό διοργάνωσε ο Ποντιακός Σύλλογος Κατερίνης «Παναγία Σουμελά» στην πλατεία Ελευθερίας Κατερίνης. Την Παρασκευή το βράδι πραγματοποιήθηκε ομιλία του ηθοποιού Χάρρυ Κλυν και ακολούθησαν από τη μικτή χορωδία «Παναγίας Σουμελά», Παραδοσιακά τραγούδια του Πόντου. Οι Εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την προβολή κινούμενων σχεδίων «Ο ψωμάς π’ εθέλεσεν να πετά» του Δαμιανού Χαραλαμπίδη. Μεταφορά του Αισώπειου μύθου «Η χελώνα που ήθελε να πετάξει».

Από την παιδική θεατρική ομάδα της Ένωσης Ποντίων Πιερίας.

Με μάτια που γυάλιζαν συνεχώς από τη συγκίνηση ο Βασίλης Τραιανταφυλλίδης διάβασε ένα απόσπασμα από το βιβλίο του Σάββα Καταρτζή, στο οποίο περιγράφονται οι δραματικές στιγμές που έζησε ένας άνθρωπος στη γενοκτονία, κατά την καταστροφή ενός ποντιακού χωριού ( Μπεϊαλάν) από τους Τσέτες του Τοπάλ Οσμάν.

Ο Χάρρυ Κλυνν ανέφερε πως ενώ η γενοκτονία των Ποντίων με τους 353.000 νεκρούς αποτελεί τη δεύτερη μεγάλη γενοκτονία του προηγούμενου αιώνα, είναι η περισσότερο λησμονημένη από τους διεθνείς οργανισμούς.

 

Την εκδήλωση άνοιξε με ένα σύντομο χαιρετισμό, ο πρόεδρος του συλλόγου Άρης Κασιμίδης.