Μνήμες, συγκίνηση και νοσταλγία για τις αλησμόνητες πατρίδες που οι πρόσφυγες άφησαν πίσω τους ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της εκδήλωσης που διοργάνωσε ο Σύλλογος Ανατολικοθρακών Περίστασης την Κυριακή 22 Οκτωβρίου στο Δημοτικό Σχολείο της περιοχής.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Ημέρας Μνήμης του εκπατρισμού των Ανατολικοθρακών, ενώ είχε προηγηθεί Θεία Λειτουργία και Επιμνημόσυνη Δέηση στη μνήμη των απανταχού κεκοιμημένων προγόνων, στον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Περίστασης.
Ακολούθησε η εκδήλωση στο Δημοτικό Σχολείο, κατά την οποία προβλήθηκε σπάνιο φωτογραφικό υλικό και βίντεο με μαρτυρίες και αφηγήσεις ηλικιωμένων, που αναγκάστηκαν να ξεριζωθούν από τον τόπο τους. Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο συγγραφέας και ιστορικός ερευνητής Γιώργος Μάνος, ο οποίος συνέβαλε ώστε οι μεγαλύτεροι να επισκεφθούν νοερά τα πατρογονικά εδάφη, τα οποία γονείς και παππούδες άφησαν πίσω παίρνοντας το δρόμο της προσφυγιάς και οι νεότεροι να μάθουν τις ρίζες τους και την ιστορία των προγόνων τους.
O Γιώργος Εμμ. Μάνος γεννήθηκε το 1950 στη Νέα Δήμητρα (Νέο Γυναικόκαστρο) Κιλκίς, από γονείς πρόσφυγες απ’ τα Θρακικά περίχωρα της Πόλης (από τις Μέτρες ο πατέρας του και από τους Επιβάτες της Προποντίδας η μητέρα του). Σπούδασε Γεωπονική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Ζει στη Θεσσαλονίκη και εργάζεται στην Αγροτική Τράπεζα. Έχει συγγράψει τα ιστορικά αφηγήματα «Χρόνοι δίσεκτοι και μήνες οργισμένοι – Πρόσφυγες της χαμένης Ανατολής» (εκδ. Ερωδιός) και «Στην πατρίδα ήτανε αλλιώς – Μνήμες Ανατολής 1870-1924», (εκδ. Λόγος και Εικόνα).