Η Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος τίμησε τα εκατό χρόνια από τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού
Εκατό χρόνια από την απόβαση του Μουσταφά Κεμάλ στην Σαμψούντα, στις 19 Μαΐου 1919, και την έναρξη της δεύτερης, και πιο αιματηρής φάσης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
Συνδιοργανωτές της ιδιαίτερης αυτής και συγκινητικής εκδήλωσης της τοπικής Εκκλησίας ήταν η «Ενωμένη Ρωμηοσύνη», η Ένωση Ποντίων Πιερίας, ο Ποντιακός Σύλλογος Κατερίνης «Παναγία Σουμελά» και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σιδηροδρομικού Σταθμού Κατερίνης.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, μίλησε η κα Αναστασία Αρπατζή, εκπαιδευτικός-συγγραφέας με θέμα «Η διαχρονικότητα της Ορθοδοξίας στην Ανατολία». Μια εμπνευσμένη ομιλία για τη γενοκτονία που ενθουσίασε το κοινό.
Την εκδήλωση ευλόγησε και χαιρέτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά: «Ο Ελληνισμός έχει βιώσει μεγάλες τραγωδίες που μέσω αυτών χαλύβδωσαν τον χαρακτήρα του λαού μας, μας γεμίζουν στεναχώρια για τους προγόνους μας που έχασαν τις ζωές τους αλλά και μας κάνουν εθνικά υπερήφανους. Η ιστορική μνήμη, η εθνική και χριστιανική ταυτότητα, οι έννοιες του Έθνους και της Εκκλησίας αποτελούν στοιχεία και ιδανικά απαραίτητα για την επιβίωσή μας. Θυμόμαστε και τιμούμε πάντα τους Έλληνες του Πόντου που έδωσαν ακόμα και τη ζωή τους για τα υψηλά αυτά ιδανικά. Αγωνιζόμαστε για την αποκατάσταση της μνήμης τους, επιδιώκοντας συστηματικά την αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας. Το χρωστάμε στους χιλιάδες νεκρούς και πρόσφυγες».
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, η εκπρόσωπος του Δημάρχου Κατερίνης και Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κα Πιπίτσα Μακρίδου-Παρτσαλίδου, ο Αντιδήμαρχος Κατερίνης κ. Κων/νος Τσιουκάνης, η τ. βουλευτής κα Μαρία Μίχου, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Πιερίας κ. Κώστας Παπουτσίδης, ο πρ. Πρόεδρος του Ποντιακού Συλλόγου «Παναγία Σουμελά» κ. Άρης Κασιμίδης, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Σιδ. Σταθμού κ. Ιωάννης Νικολαΐδης, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων.
Κλείνοντας την εκδήλωση, ο προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίων Χριστοφόρου και Ευθυμίου Πρωτοπρεσβύτερος Σωκράτης Ξενίδης ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους για την παρουσία τους και όλους τους συντελεστές που με ζήλο εργάστηκαν για την επιτυχία της, προκειμένου να μην αποκοπούν οι νέες γενιές από τις πολιτιστικές και γλωσσικές καταβολές τους, προβάλλοντας συνάμα το δίκαιο αίτημα για διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων.
Στο τέλος, η γυναικεία χορωδία της Ενορίας Αγίων Χριστοφόρου και Ευθυμίου, ταξίδεψε το κοινό σε μουσικά μονοπάτια της γνήσιας παραδοσιακής μουσικής του Πόντου.