Πρόταση για δημιουργία Παρατηρητηρίου της Εκκλησίας για τα fake news
Η δημιουργία ενός Παρατηρητηρίου για τα fake news που θα μπορεί να παρεμβαίνει εν τη γενέσει τους και θα απαντά με την αλήθεια μέσω του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου κατατέθηκε χθες (14/5) από συμμετέχοντες στο κλείσιμο των εργασιών του διήμερου συνεδρίου «Fake News και Εκκλησία: Όταν η αλήθεια δοκιμάζεται …στον φυσικό της χώρο».
Το συνέδριο συνδιοργάνωσαν τα Τμήματα Θεολογίας και Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ανάδειξης Ελληνικού και Ορθόδοξου Πολιτισμού «ΑΕΝΑΟΣ» .
Κλείνοντας την τελευταία συνεδρία με θέμα «Πολιτική, Ενημέρωση και Εκκλησία» και συνοψίζοντας τα όσα αναφέρθηκαν κατά την διάρκεια των εργασιών ο δημοσιογράφος Ανδρέας Λουδάρος, διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού τόνισε ότι «για πρώτη φορά δημοσιογράφοι, θεολόγοι, κληρικοί και πολιτικοί καθίσαμε στο ίδιο τραπέζι, συζητήσαμε και διαπιστώσαμε ότι υπάρχει πρόβλημα. Σ αυτό το διήμερο διαπιστώθηκε επίσης η ανάγκη να δούμε πιο σοβαρά τα fake news που σχετίζονται με την Πίστη και ότι αυτού του είδους τα fake news αλλάζουν τον τρόπο σκέψης των ανθρώπων. Το μεγαλύτερο επίτευγμα όμως είναι ότι κατορθώσαμε να ανοίξουμε το διάλογο».
Συμμετέχοντας προηγουμένως στην συζήτηση ο μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας και απαντώντας στο ερώτημα αν υπάρχουν και πως επηρεάζουν την Εκκλησία τα fake news ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την περίπτωση του Αρχιεπισκόπου που είχε χάσει την εκλογή του στην Αρχιεπισκοπή το 1998 εξ αιτίας των fake news που -δεν υπήρχαν σαν ονομασία τότε -αλλά είχαν κυκλοφορήσει σε βάρος του για τα οικονομικά της Εκκλησίας.
Σχολιάζοντας την πρόταση για τη δημιουργία παρατηρητηρίου από την πλευρά της Εκκλησίας που κατατέθηκε σε προηγούμενη συνεδρία από τον μητροπολίτη Κηφισίας, ο κ Αθηναγόρας, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, τάχθηκε υπέρ αυτού κι ανέφερε ότι «μια επιτροπή θα μπορούσε να παρακολουθεί όλα αυτά τα φαινόμενα, να ενημερώνει και να διορθώνει».
Απαντώντας στο ίδιο ερώτημα για το χώρο της πολιτικής, ο πρώην υπουργός Επικρατείας και καθηγητής Επικοινωνίας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου κ Θόδωρος Ρουσόπουλος ανέφερε ως προσωπικό παράδειγμα fake news που έζησε και τον έπληξε, την υπόθεση Βατοπεδίου, σημειώνοντας ότι «…ζήσαμε μια από τις μεγαλύτερες σκευωρίες η οποία κατασκευάστηκε από το 1974 και μετά στον τόπο μας».
«Τα fake news είναι εκεί έξω» είπε ο επίκουρος καθηγητής Διεθνών Σχέσεων -Πολιτικής Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Πειραιά κ Αθανάσιος Σαμαράς κλείνοντας την ομιλία του. «Ας δούμε -τόνισε- τις αλήθειες μέσα μας, ας κατανοήσουμε ποιοι είμαστε, το τι πιστεύουμε, ας εξορθολογικοποιήσουμε τις υποκειμενικές μας θεωρίες, ας καταλάβουμε τη θέση μας σ αυτόν τον κόσμο και μετά δεν έχουμε τον φόβο από τα fake news. Ας βγάλουμε το fake από μέσα ώστε το fake εκεί έξω να μην μπορεί να βρει τίποτε εντός μας για να ανταποκριθεί και να συνδιαλλαγεί μαζί μας».