Το Facebook, το μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο στον κόσμο, αναμένεται να ανακοινώσει την Τρίτη (18/6) λεπτομέρειες για τον νέο εικονικό νόμισμα που δημιουργεί και αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσα στο επόμενο έτος.

Στόχος της εταιρείας είναι να καταστήσει τις πληρωμές μέσω κρυπτονομισμάτων ακόμα πιο διαδεδομένες στο ευρύ κοινό, προσπαθώντας να εξασφαλίσει ότι το δικό της κρυπτονόμισμα δεν θα έχει τις μεγάλες διακυμάνσεις που γνώρισε κατά καιρούς το bitcoin.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, το Facebook δημιουργεί μια κοινοπραξία, την «Libra», στην οποία συμμετέχουν περισσότερες από δώδεκα εταιρείες – κολοσσοί, όπως η Visa, η Mastercard, η PayPal και η Uber. Η κάθε μία από αυτές τις εταιρείες θα επενδύσει από κοινού με άλλα επιχειρηματικά κεφάλαια και μεγάλες εταιρείες τηλεπικοινωνιών σχεδόν 10 εκατ. δολάρια.

Η διοίκηση της κοινοπραξίας δεν θα συστεγάζεται με το Facebook, καθώς το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης αντιμετωπίζει τη δυσπιστία της παγκόσμιας κοινότητας. Το σκάνδαλο με την Cambridge Analytica αλλά και το ζήτημα της διάδοσης των fake news μέσα από τις σελίδες του κρατά σε απόσταση ασφαλείας το φιλόδοξο εγχείρημα.

Το νέο ψηφιακό νόμισμα θα συνδέεται με αρκετά νομίσματα ανάμεσα στα οποία θα συμπεριλαμβάνονται το ευρώ και το δολάριο. Το Facebook ήδη έχει λάβει την αποδοχή από το Υπουργείο Οικονομικών και την Τράπεζα της Αγγλίας, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC.

Με περισσότερους από δύο δισ. χρήστες σε όλο τον κόσμο στις πλατφόρμες του (Facebook, Instagram, WhatsApp) η εταιρεία του Μαρκ Ζάκερμπεργκ με το νέο της νόμισμα είναι πιθανό να αλλάζει τις ισορροπίες στην παγκόσμια οικονομία.

 

Τι είναι το Bitcoin

Στις 31 Οκτωβρίου 2008, μερικές ημέρες μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers, δημιουργείται ένα εικονικό νόμισμα, το bitcoin. Η εμφάνισή του προκαλεί ερωτηματικά παγκοσμίως για το τι ακριβώς είναι αλλά και το ποιος είναι ο εμπνευστής του, ο οποίος αυτοσυστήνεται με το ψευδώνυμο Σατόσι Νακαμότο.

Τι είναι το μπλοκ: είναι ο βασικός κρίκος της αλυσίδας για την οποία συζητάμε. Επί της ουσίας ένα block είναι η καταγραφή μιας συναλλαγής. Στη βασική της μορφή μπορεί να αφορά μία πώληση ή αγορά. Στην επέκτασή της – γι’ αυτό και ο τόσος ντόρος – μπορεί να αφορά πολύ περισσότερα πράγματα, από την αποθήκευση ενός αρχείου, έναν ιατρικό φάκελο ή ακόμη και ένα έξυπνο συμβόλαιο, το οποίο εκτελεί συγκεκριμένες λειτουργίες στον ψηφιακό κόσμο. Επί της ουσίας λοιπόν, κάθε μπλοκ είναι μία καταγραφή ψηφιακής πληροφορίας.

 

Τι είναι η αλυσίδα – blockchain

Τρία πράγματα πρέπει να ξέρουμε για να καταλάβουμε τι είναι το blockchain.

Αποτελεί τη σύνθεση ομοειδών καταγραφών ψηφιακής πληροφορίας έτσι όπως τις περιγράψαμε λίγο πριν.

Είναι ένα ψηφιακό κιτάπι, κατάστιχο, λογιστικό βιβλίο ή όπως αλλιώς θέλετε πείτε το, το οποίο διαμοιράζεται σε όλους όσοι συμμετέχουν σε αυτό, κατέχοντας ή δημιουργώντας κάποιον από τους κρίκους της αλυσίδας.

Κάθε καινούργια ψηφιακή πληροφορία δημιουργεί και ένα νέο block, το οποίο συνδέεται με τα προηγούμενα. Όπως είπαμε και πριν, όλοι ενημερώνονται για τον νέο κρίκο στην αλυσίδα.

Το μυστικό της επιτυχίας για την τεχνολογία blockchain είναι η διαφάνεια. Το γεγονός ότι δηλαδή, τα στοιχεία αυτά είναι δημόσια προσβάσιμα από όλους.

 

 

Πηγή: ethnos.gr