Στις παράκτιες περιοχές της Πιερίας, από τα τέλη Μαρτίου έχει εμφανιστεί μεγάλη ποσότητα βλεννωδών συσσωματωμάτων (gel) καθώς και κηλίδες καφέ – κίτρινου χρώματος. Το τμήμα αλιείας Πιερίας ζήτησε τη συνδρομή του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.), για καλύτερη εκτίμηση του φαινομένου με επιστημονικά κριτήρια, και προχώρησε σε δειγματοληψίες νερών.

 

Σύμφωνα με το Εργαστήριο του Α.Π.Θ., το παραπάνω φαινόμενο είναι αποτέλεσμα της μεγάλης αύξησης του φυτοπλαγκτού, και συγκεκριμένα του δινοφύκους Gonyaulax cf. hyalina που παράγει βλεννώδεις ουσίες, καθώς και του ζωοπλαγκτού, κυρίως κτενοφόρων (κοινώς γυαλάκια). Η αποσύνθεση τους δημιουργεί τις κηλίδες, που παρατηρούνται κατά μήκος των ακτών της Πιερίας. Η εμφάνιση βλεννωδών συσσωματωμάτων εξαιτίας του φυτοπλαγκτού αποτελεί συνηθισμένο και επαναλαμβανόμενο φαινόμενο στο Βόρειο Αιγαίο και στο Θερμαϊκό Κόλπο, το οποίο συνήθως εμφανίζονταν κατά τους θερινούς μήνες ενώ τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται ακόμη και προς το τέλος της χειμερινής περιόδου.

Πρέπει να τονιστεί ότι το φαινόμενο ΔΕΝ αποτελεί κίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία και οι μόνες αρνητικές επιδράσεις αφορούν στην αισθητική και σε προβλήματα στις αλιευτικές δραστηριότητες.