Πρωτοβουλία Πολιτών για την Αλλαγή στο Δήμο Κατερίνης
Τις απόψεις μας καταθέσαμε ως Δημοτική Κίνηση «Πρωτοβουλία Πολιτών για την Αλλαγή στο Δήμο Κατερίνης» για την γνωμοδότηση και έγκριση της μελέτης «Αναθεώρηση και επέκταση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου» στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 31/5/2010.
Κατ’ αρχάς θεωρούμε δημοκρατικό δικαίωμα την συμμετοχή με λόγο της Δημοτική μας Κίνησης στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου μια συμμετοχή που έχει ως σκοπό την κατάθεση απόψεων, προβληματισμού και προτάσεων αλλά και την άσκηση κριτικής για πράξεις ή παραλείψεις της Δημοτικής Αρχής.
Στη συνέχεια και με δεδομένο ότι η μείζων αντιπολίτευση αποχώρησε από τη συζήτηση του θέματος παρατηρήσαμε ότι η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο ενός τόσο σοβαρού θέματος όπως το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο επιβάλλει την έγκαιρη ενημέρωση των συμβούλων, την καλύτερη δυνατή τεχνικώς παρουσίαση των προτάσεων αλλά και την συμμετοχή αρμοδίων φορέων ώστε η έγκριση της μελέτης να είναι η κορύφωση μιας δημοκρατικής διαδικασίας διαλόγου δεδομένου ότι η όποια απόφαση θα επηρεάζει την εξέλιξη της πόλης για δεκαετίες.
Η μη ενημέρωση των συμβούλων ( η πρόσκληση στάλθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής για τη συνεδρίαση της Δευτέρας ) δεν δικαιολογείται από την μεταφορά της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου κατά μια βδομάδα ( από τις 8 Ιουνίου στις 1 Ιουνίου ) δεδομένου ότι ακόμα και αν συνεδρίαζε στις 8 Ιουνίου και πάλι έπρεπε να είχαν ήδη δοθεί οι προτάσεις του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου στους δημοτικούς συμβούλους ώστε να υπάρχει εύλογος χρόνος προετοιμασίας. Να σημειώσουμε εδώ ότι οι προτάσεις του μελετητή παραδόθηκαν στις 17 / 12 / 2009 και από τότε υπήρξαν συζητήσεις με την Περιφέρεια χωρίς όμως να βρεθεί χρόνος να την παραδώσουν στους δημοτικούς συμβούλους και τους φορείς!
Άλλωστε και κατά τη συζήτηση διαπιστώσαμε ότι και από τους υπόλοιπους δημοτικούς σύμβούλους έλλειπε η προετοιμασία αφού ένας ή δύο δημοτικοί σύμβουλοι πήρανε το λόγο, και αυτοί για επί μέρους ζητήματα, η δε υπερψήφιση έγινε και με απόντες συμβούλους από την αίθουσα για τους οποίους θεωρήθηκε ότι ψήφισαν υπέρ.
Τονίσαμε το γεγονός ότι ενώ η μελέτη σχεδιάστηκε για μια πόλη που το 2026 προβλέπεται να έχει 82.000 δημότες με 14 Πολεοδομικές ενότητες, ήδη με το σχέδιο «Καλλικράτης» οι προβλέψεις υπερκαλύφθηκαν αφού ο νέος Δήμος μας έχει σήμερα 83.000 κατοίκους αποτελούμενος από 6 Καποδιστριακούς Δήμους και 29 Δημοτικά Διαμερίσματα και ως εκ τούτου απαιτείται ένα άλλο ολοκληρωμένο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο σε επίπεδο πλέον του νέου Δήμου, από τις ακτές του Θερμαϊκού μέχρι και τα Πιέρια.
Παρατηρήσαμε ότι στις εκτός σχεδίου περιοχές προβλέπονται όλες οι χρήσεις με αποτέλεσμα να υπάρξουν προβλήματα από την ύπαρξη μη συμβατών δραστηριοτήτων σε αυτές, κάτι που θα μας δημιουργήσει πρόβλημα και στις επόμενες εντάξεις. Άλλωστε όπως διευκρίνισε ο μελετητής στη ζώνη από την ΠΑΘΕ μέχρι της ακτές απαγορεύονται μεν οι νέες σταυλικές εγκαταστάσεις, παραμένουν όμως οι ήδη υπάρχουσες.
Επίσης παραμένουν σε όλο το Δήμο οι ήδη υπάρχουσες δραστηριότητες, ανεξάρτητα του αν συνάδουν ή όχι με τις χρήσεις που έχουν οριστεί σε κάθε περιοχή και με ότι αυτό συνεπάγεται, χωρίς όμως να υπάρχει καμία πρόβλεψη μετεγκατάστασή τους σε πολεοδομικές ενότητες με συμβατές χρήσεις.