Το 48ο Φεστιβάλ Ολύμπου, γέφυρα πολιτισμού μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ.
Το 48ο Φεστιβάλ Ολύμπου, γέφυρα πολιτισμού μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ.
Όχι μόνο μέσω εκδηλώσεων λόγου, συναυλιών, εικαστικών & ταινιών αλλά και δια της μεγάλης τους προβολής στα Μέσα Ενημέρωσης.
«Ο Υπεύθυνος Ανθρώπινου Δυναμικού» (The Human Resources Manager) – שליחותו של הממונה על משאבי אנוש) ήταν η τελευταία μιας σειράς αξιόλογων και βραβευμένων ισραηλινών ταινιών που προβλήθηκαν στο πλαίσιο του 48ου Φεστιβάλ Ολύμπου.
Η ταινία αυτή ήταν πραγματικά αξιοπρόσεκτη όπως και οι άλλες που προβλήθηκαν δωρεάν στο θέατρο πάρκου Κατερίνης και τις παρακολούθησαν φέτος κάποιες αρκετές εκατοντάδες Πιεριέων. Το κοινό, δια της τέχνης και του πολιτισμού, γνώρισε και προσέγγισε πτυχές από τη ζωή και τη σκέψη ενός ξεχωριστού και συχνά παρεξηγημένου λαού, του ισραηλιτικού λαού ή, όπως συνηθίσαμε να λέμε, του εβραϊκού λαού.
«Ο Υπεύθυνος Ανθρώπινου Δυναμικού», ταινία που προβλήθηκε το βράδυ τής Τρίτης 20/8/2019 στο θέατρο πάρκου Κατερίνης, είναι μια βραβευμένη δραματική κωμωδία τού 2010, χρονικής διάρκειας 103’, σε σκηνοθεσία Eran Riklis. Πρόκειται για μια ακόμη ταινία που χειροκροτήθηκε από το κοινό, όπως βέβαια και όλες οι άλλες του ισραηλιτικού κινηματογράφου που ήρθαν στη μεγάλη οθόνη αυτό το καλοκαίρι.
Ισραηλιτικός Κινηματογράφος, μια πρώτης τάξεως γνωριμία τού κοινού με το Ισραήλ.
Συμπερασματικά, στις ταινίες τού ισραηλιτικού κινηματογράφου, πέρα από τους συντελεστές και τους πρωταγωνιστές, πρωταγωνιστούν και πόλεις τού Ισραήλ που μπορεί κανείς να τις δει σε δελτία ειδήσεων, συνήθως όμως με αρνητικό περιεχόμενο λόγω τρομοκρατικών γεγονότων που κατά καιρούς έχουν σημειωθεί εκεί.
Ωστόσο, μέσα απ’ αυτές τις ταινίες που περιέχουν δραματικές ιστορίες, κωμικές καταστάσεις, εικόνες ανεμελιάς ή στιγμές αγωνίες, αρκετοί Πιεριείς είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν όψεις τής καθημερινής ζωής τής Ιερουσαλήμ, του Τελ Αβίβ, της Μπατ Γιαμ και της Χάιφα και μάλιστα πέρα από τα στερεότυπα της επικαιρότητας.
Γενικά, λοιπόν, οι ισραηλιτικές ταινίες που προβλήθηκαν αυτό το καλοκαίρι, πέρα από το ψυχαγωγικό τους στοιχείο, αποτέλεσαν και μια πρώτης τάξεως γνωριμία με το Ισραήλ και με τους ανθρώπους του.
Διάχυση πληροφοριών και μηνυμάτων δια των τοπικών και πανελλαδικών Μέσων Ενημέρωσης.
Αυτό το γεγονός τής γνωριμίας ενός μοναδικού λαού, του Ισραήλ, δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια αθόρυβη αλλά σημαντική και ουσιαστική επιτυχία ενός κορυφαίου πολιτιστικού οργανισμού, του 48ου Φεστιβάλ Ολύμπου, στο πλαίσιο υλοποίησης του θεσμού τής «Τιμώμενης Χώρας», που φέτος είναι το Ισραήλ.
Για να λέγονται τα πράγματα με το όνομά τους, το Φεστιβάλ Ολύμπου αποτέλεσε φέτος μια γέφυρα πολιτισμού μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ όχι μόνο δια της προβολής ισραηλιτικών ταινιών αλλά και μέσα από την πραγματοποίηση εκδηλώσεων λόγου, μέσα από την ανάδειξη εβραϊκών εικαστικών τεχνών καθώς επίσης και δια των μουσικών συναυλιών.
Μάλιστα, αυτή η γέφυρα πολιτισμού χτίστηκε όχι αποκλειστικά δια της προετοιμασίας και πραγματοποίησης τέτοιων εκδηλώσεων με την παρουσία εκατοντάδων ανθρώπων αλλά και δια της προβολής αυτών των πολιτιστικών δράσεων στον έντυπο τύπο, σε τηλεοράσεις και ραδιόφωνα όπως επίσης στο διαδίκτυο και στα κοινωνικά δίκτυα.
Επιτυχία τού ΟΡΦΕΟ δια της συν-εργασίας με Ισραηλιτικές Αρχές και Κοινότητες στην Ελλάδα.
Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι για να ευοδωθούν αυτά τα επιτεύγματα πολιτισμού και ευρύτερης γνωριμίας μεταξύ των δύο λαών, η Διοίκηση του Φεστιβάλ Ολύμπου είχε, εδώ και αρκετούς μήνες, μια εξαιρετικά άψογη και επωφελή, και για τις δύο πλευρές, συνεργασία με την Πρεσβεία τού Ισραήλ στην Αθήνα, με το Προξενείο τού Ισραήλ στη Θεσσαλονίκη καθώς επίσης και με κάποιες πολύ δραστήριες και αξιόλογες ισραηλιτικές κοινότητες στην Ελλάδα.