Σκληραίνουν τη στάση τους οι φαρμακοποιοί
«Ο αγώνας θα συνεχιστεί τις επόμενες εβδομάδες» δηλώνουν φαρμακοποιοί, μετά το πέρας της συνεδρίασης του κλάδου. Στη συνεδρίαση, στην οποία συμμετείχαν και οι πρόεδροι των συλλόγων όλης της χώρας, αποφασίστηκε η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων στην περίπτωση που δεν γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις, που -όπως είπαν-, είχαν συμφωνηθεί στο διάλογο μεταξύ των φαρμακοποιών και του υπουργείου Υγείας.
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοποιών Πιερίας κ. Πολυχρόνης Συμεωνίδης επισημαίνει τους λόγους που αντιδρούν οι φαρμακοποιοί στο νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος. «Ζητήσαμε από τον υπουργό να προταθεί άλλος τρόπος για να μπορέσουν να απορροφηθούν οι φαρμακοποιοί που έχουν πτυχίο ή άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Έγιναν κάποιες προτάσεις από την πλευρά μας, όπως η συστέγαση», σημειώνει ο κ. Πολυχρονίδης.
Αναφερόμενος στη μείωση του ποσοστού κέρδους για τους φαρμακοποιούς είπε πως κάτι τέτοιο θα αναγκάσει πολλά φαρμακεία με χαμηλό τζίρο να κλείσουν. «Αυτό σημαίνει πως αν σήμερα ένα φαρμακείο λειτουργεί στην Παλιόστανη, με τη μέθοδο που προωθεί το Υπουργείο, θα είναι αναγκασμένο να κλείσει, με αποτέλεσμα αυτός που ζει σήμερα στην Παλιόστανη θα αναγκάζετε να έρχεται μέχρι την Κατερίνη για να πάρει το φάρμακό του. Εμείς θέλουμε οι πολίτες να βρίσκουν το φάρμακό τους στο χωριό τους ή στη γειτονία τους. Είμαστε αποφασισμένοι να κρατήσουμε όλα τα φαρμακεία που λειτουργούν ανοιχτά και να δούμε πως θα απορροφήσουμε τους νέους φαρμακοποιούς. Σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε να κλείσουμε τα φαρμακεία τα οποία λειτουργούν σε όλες τις γειτονίες και τα χωριά», τόνισε ο κ. Συμεωνίδης.
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοποιών Πιερίας σχολιάζοντας τα πληθυσμιακά κριτήρια που υπάρχουν στο νομοσχέδιο για να ανοίξει ένα φαρμακείο, είπε: «Αν ένας συνάδελφος θέλει να ανοίξει ένα φαρμακείο σε χωρίο που δεν υπάρχει μπορεί να το κάνει. Άλλωστε, δεν μπορεί όλοι να έχουμε φαρμακείο στην Πλατεία Ελευθερίας. Όμως, εκεί που θα λειτουργήσει το φαρμακείο θα πρέπει να είναι βιώσιμο. Αν ανοίξουμε δύο φαρμακεία στα Ρυάκια, όπου σήμερα δεν λειτουργεί κανένα, είναι σίγουρο πως θα κλείσουνε και τα δύο».
Δεν είμαστε «κλειστό» επάγγελμα
Το φαρμακευτικό επάγγελμα, τόνισε ο κ. Πολυχρονίδης, δεν είναι κλειστό επάγγελμα. «Υπάρχουν συγκεκριμένοι όροι και προδιαγραφές μέσα από τις οποίες ένας νέος μπορεί να ιδρύσει το δικό του φαρμακείο. Αν κατά την πρόταση του κ. Λοβέρδου μειώσουμε το 1500 κατοίκους σε 1000 μέσα στην Κατερίνη δεν υπάρχει περίπτωση να ανοίξει φαρμακείο. Ας μας πει ο κ. Λοβέρδος με ποιο τρόπο θα μπορέσει να ανοίξει και άλλο φαρμακείο μέσα στην πόλη, όταν υπάρχουν περισσότερα βάσει του πληθυσμού. Ή πάμε σε πλήρη απελευθέρωση που σημαίνει πως επιτρέπουμε στον καθένα να ανοίξει φαρμακείο ή δεν μεταβάλουμε τον πληθυσμό και λέμε ότι εμείς θα ανοίξουμε το επάγγελμα».
Δεν είμαστε εμπορικά καταστήματα
Ο Πρόεδρος των φαρμακοποιών του νομού μας σχολίασε πως οι ίδιοι δεν διατηρούν εμπορικές επιχειρήσεις. «Δεν μπορεί να συγκριθεί το κοινωνικό αγαθό που λέγεται φάρμακο με τις ελιές και τις πατάτες. Αν το φάρμακο οδηγηθεί στον ανταγωνισμό σας πληροφωρώ ότι ο ασφαλισμένος θα παίρνει «αλεύρι» και δεν θα παίρνει φάρμακο. Η αγορά της Κατερίνης έχει κατακλυστεί από κινέζικα τα οποία είναι πάμφθηνα τα οποία αν τα φορέσετε δύο φορές μετά είναι για πέταμα. Το ίδιο θα συμβεί και με το φάρμακο. Εμείς ως επιστήμονες φαρμακοποιοί διαφωνούμε με αυτό. Θα δώσουμε το φάρμακο που πραγματικά θα πρέπει να παίρνει ο έλληνας ασφαλισμένος και όχι φάρμακο ανταγωνισμού και πλειστηριασμού. Η υγεία και το φάρμακο δεν είναι εμπόριο».
Ερωτηθείς για το θέμα των μεταβιβάσεων των φαρμακείων είπε: «Πείτε μου ένα επάγγελμα που δεν μεταβιβάζεται από τους γονείς στα παιδιά. Εμείς συμφωνούμε να μην πωλείται η άδεια, αλλά να μεταβιβάζεται στα παιδιά. Σε καμία των περιπτώσεων δεν συμφωνούμε να πωλείται η άδεια όταν δεν υπάρχει διάδοχη κατάσταση».