navagoswstes1_494x320Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπογραφεί από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου η Κοινή Υπουργική Απόφαση που ανάβει «πράσινο φως» στους ΟΤΑ για να προσλάβουν 7.650 συμβασιούχους για το 2011. Η απόφαση έχει ήδη υπογραφεί από τον υπουργό Εσωτερικών Γ. Ραγκούση.

Με την υπογραφή της ΚΥΑ μπαίνει στην τελική ευθεία η πρόσληψη εποχικού προσωπικού για τους δήμους, τις περιφέρειες και τα νομικά πρόσωπα των ΟΤΑ, το οποίο θα είναι κατά 15% μειωμένο σε σχέση με το 2010.
Κατόπιν θα ακολουθήσει η διαδικασία κατανομής των θέσεων ανά δήμο από το υπουργείο Εσωτερικών, τμηματικά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εγκρίσεις του εποχικού προσωπικού θα πραγματοποιηθούν αρχικά για 1.500 θέσεις και κατόπιν θα ακολουθήσουν νέες εγκριτικές αποφάσεις από το αρμόδιο υπουργείο, αφού θα έχουν λάβει την έγκριση της αρμόδιας διυπουργικής επιτροπής για τις προσλήψεις.
Το καινούργιο στοιχείο για τις προσλήψεις εποχικού προσωπικού στους ΟΤΑ είναι ότι και οι συμβασιούχοι στην καθαριότητα και στον τομέα της ύδρευσης και της αποχέτευσης που είναι ανταποδοτικοί, σύμφωνα με τροπολογία που ψηφίστηκε στο φορολογικό νομοσχέδιο, εντάσσονται στην έγκριση της αρμόδιας διυπουργικής επιτροπής.
Υπενθυμίζεται ότι οι συμβασιούχοι στην καθαριότητα μέχρι πρόσφατα προσλαμβάνονταν μέσω ΑΣΕΠ χωρίς την έγκριση της διυπουργικής επιτροπής, με την προϋπόθεση ότι υπήρχαν κενές οργανικές θέσεις στον οργανισμό του δήμου και είχαν προβλεφθεί κονδύλια για την καταβολή μισθών στον προϋπολογισμό.
Τα αιτήματα, που έχουν καταθέσει οι δήμοι, περιλαμβάνουν συμβάσεις έργου σε αρκετές περιπτώσεις.
Η εντολή του υπουργείου Εσωτερικών είναι να ελαχιστοποιηθούν έως και να μηδενιστούν οι συμβάσεις έργου και να αντικατασταθούν από συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου κυρίως οκτάμηνης διάρκειας.
Για τις περιπτώσεις των βρεφονηπιακών σταθμών η διάρκεια των συμβάσεων θα έχει χρονική διάρκεια αντίστοιχη με τη λειτουργία των μονάδων (11 μήνες).
Παράλληλα υπάρχουν δήμοι, οι οποίοι δεν έχουν καταθέσει τα αιτήματά τους για εποχικό προσωπικό, όπως είναι ο Δήμος της Αθήνας, αφού δεν έχουν προλάβει να ψηφίσουν προϋπολογισμό, η κατάθεση του οποίου αποτελεί προϋπόθεση για την έγκριση εποχικού προσωπικού.
Στη διαμόρφωση των αιτημάτων, που έχουν καταθέσει οι ΟΤΑ, σημαντικό ρόλο έχει διαδραματίσει το νέο περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί στους δήμους με τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις νομικών προσώπων, γεγονός που επέφερε τη μετακίνηση προσωπικού από ΝΠΔΔ στον δήμο.

Η κατανομή
Για την κατανομή του προσωπικού το υπουργείο Εσωτερικών υπολογίζει τις εγκρίσεις εποχικού προσωπικού που προσλήφθηκε πέρυσι, το οποίο θα είναι μειωμένο κατά 15% τουλάχιστον φέτος, τις συγχωνεύσεις των νομικών προσώπων που έχουν πραγματοποιηθεί, καθώς και την διατύπωση των αιτημάτων που έχουν καταθέσει οι ΟΤΑ.
Σε πρώτη προτεραιότητα έχουν τεθεί οι κοινωνικές υπηρεσίες (βρεφονηπιακοί σταθμοί, ΚΑΠΗ) που καταγράφουν σημαντική αύξηση των αιτημάτων από δημότες, καθώς και η πρόσληψη εποχικού προσωπικού για την λειτουργία των παραλιών το καλοκαίρι (ναυαγοσώστες) και για την προστασία των δασικών περιοχών από πυρκαγιές (προσωπικό πυροπροστασίας).
Η πρώτη κατανομή των 1.500 θέσεων εποχικού προσωπικού -η οποία αναμένεται μέχρι τα τέλη του Απριλίου- θα πραγματοποιηθεί στους δήμους ανά την επικράτεια που έχουν καταθέσει ολοκληρωμένα εμπρόθεσμα αιτήματα (θέσεις – προϋπολογισμός – έγκριση από την αποκεντρωμένη κρατική διοίκηση και το ΑΣΕΠ).
Οι δήμοι της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας είναι πολύ πιθανό να μην περιλαμβάνονται στο πρώτο πακέτο εγκρίσεων εποχικού προσωπικού.

H διαδικασία
στους ανταποδοτικούς τομείς
Μέχρι πρόσφατα οι τομείς της καθαριότητας και της ύδρευσης- αποχέτευσης δεν περιλαμβάνονταν στις εγκρίσεις που έδινε η αρμόδια διυπουργική επιτροπή.
Με τροπολογία που ενέταξε το υπουργείο Εσωτερικών στο φορολογικό νομοσχέδιο, συμπεριέλαβε και το προσωπικό των συγκεκριμένων τομέων στις εγκρίσεις της διυπουργικής επιτροπής.
Σύντομα αναμένεται εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών με την οποία θα διευκρινιστεί ποιος θα είναι ο τελικός αριθμός των συμβασιούχων που θα απασχοληθούν στην καθαριότητα των ΟΤΑ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι όσοι δήμοι έχουν προχωρήσει τη διαδικασία πρόσληψης εποχικού προσωπικού με το παλαιό καθεστώς θα ολοκληρώσουν τις προσλήψεις για την καθαριότητα.
Για τους υπόλοιπους δήμους θα προσδιοριστεί νέα διαδικασία από το υπουργείο
Εσωτερικών.
Ο αριθμός των συμβασιούχων στην καθαριότητα και στην ύδρευση θα υπολογιστεί πλέον των 7.650 θέσεων εποχικού προσωπικού που θα εγκριθούν στην τοπική αυτοδιοίκηση και δεν θα ξεπερνούν τον αριθμό συμβάσεων που είχαν εγκριθεί το 2010.
Κυρίως σε δήμους που έχουν συνενωθεί αναμένεται να επιβληθεί και μείωση των συμβασιούχων λόγω της ενοποίησης διευθύνσεων καθαριότητας όπου αναμένεται να εξοικονομηθούν θέσεις εργασίας από την καλύτερη κατανομή του προσωπικού.

Ειδικότητες αιχμής
Προτεραιότητα στις θέσεις που θα εγκριθούν, θα έχουν ειδικότητες που αφορούν τις κοινωνικές υπηρεσίες των ΟΤΑ αλλά και εποχικές θέσεις που είναι απαραίτητες για τη λειτουργία υπηρεσιών των ΟΤΑ το καλοκαίρι. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η πλειονότητα των θέσεων που θα εγκριθούν αφορούν:
Βρεφονηπιοκόμους
Βοηθούς βρεφονηπιοκόμους
Μαγείρους (για βρεφονηπιακούς σταθμούς)
Τραπεζοκόμους
Βοηθητικό προσωπικό σε βρεφονηπιακούς σταθμούς (καθαρίστριες)
Γυμναστές (αθλητικοί οργανισμοί)
Ναυαγοσώστες
Προσωπικό για πυρασφάλεια
Βοηθητικό προσωπικό σε κοινωνικές υπηρεσίες ( ΚΑΠΗ κ.τ.λ.)
Προσωπικό σε τομείς αιχμής, όπως είναι η καθαριότητα (εργάτες και οδηγοί)