ΜΕ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΜΕ
ΤΗ ΝΕΑ ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΚΤΙΝΙΔΙΕΣ ΜΑΣ!!
Θα πρέπει να συγχαρώ την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας και τους συνεργάτες της κ. Μαυρίδου, για την πρωτοβουλία που πήρε να ενημερώσει για το πολύ σοβαρό θέμα εμφάνισης αυτού του περίεργου βακτηρίου που επηρεάζει τα δένδρα της ακτινιδιάς. Επί του παρόντος η ασθένεια πλήττει και ταλαιπωρεί μόνον τους ακτινιδιοπαραγωγούς της γείτονος Ιταλίας, αλλά είναι βέβαιο πως είναι θέμα χρόνου η ασθένεια αυτή να μετακομίσει και στον Ελλαδικό χώρο, αν δηλ. ήδη δεν έχει εγκατασταθεί σε κάποια περιβόλια. Καλή ήταν η ενημέρωση των γεωπόνων και των γεωτεχνικών που έγινε στο Διοικητήριο της Πιερίας, αλλά δεν πρέπει να μείνουμε εδώ. Επιβάλλεται να εκδοθούν ενημερωτικά φυλλάδια με φωτογραφίες και σύντομες οδηγίες οι οποίες θα πρέπει να φτάσουν στα χέρια όλων των εμπλεκόμενων(ακτινιδιοπαραγωγών, Ομάδων Παραγωγών, Δήμων, γεωπόνων, Προέδρων τοπικών συμβουλίων, ανταποκριτών ΕΛΓΑ κλπ.), αλλά και αυτό δυστυχώς δεν αρκεί. Λυπάμαι που το λέω, αλλά δυστυχώς είμαστε μπροστά σε μια μεγάλη απειλή για την παραγωγή ακτινιδίων και θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την όλη κατάσταση με την δέουσα σοβαρότητα!
Δόθηκε ξανά
ΝΕΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΜΕΧΡΙ 20 ΙΟΥΝΙΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ
Από παράταση σε παράταση πηγαίνουν τα περιβόητα πια Σχέδια Βελτίωσης, αφού ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η δοκιμαστική λειτουργία της ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων. Κι όλα αυτά ενώ η πρώτη προκήρυξη αναφερόταν σε έναρξη υποβολής των αιτήσεων από τις 18 Φεβρουαρίου 2011.
Πλέον οι ενδιαφερόμενοι αγρότες έχουν αρχίσει να αναρωτιούνται για το πότε το κράτος έχει σκοπό να πληρώσει την πρώτη δόση για Σχέδιο Βελτίωσης, εφόσον φαίνεται απρόθυμο ακόμα και να ξεκινήσει τη διαδικασία υποβολής των αιτήσεων, καθώς και για το εάν υπάρχον ανθρώπινο δυναμικό στην Ειδική Γραμματεία του αρμόδιου για το θέμα υπουργείου, είναι ικανό να «τρέξει» ένα τέτοιων απαιτήσεων πρόγραμμα.
Πάντως, εδώ θα πρέπει να αναφερθεί πως ήδη στους παροικούντες στην αγροτική Ιερουσαλήμ η νέα αυτή παράταση, σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί έκπληξη, ενώ το ζητούμενο είναι το ελληνικό δημόσιο επιτέλους για μια φορά να ανταποκριθεί τουλάχιστον στον τομέα των πληρωμών, όπου ανέκαθεν υστερεί!
ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΘΑ ΘΕΛΕΙ Η ΠΑΣΕΓΕΣ ΤΗΝ
ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ;
Η υψηλή φιλοδοξία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στο νομοσχέδιο που έχει φέρει για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς της χώρας μας στην Βουλή, είναι-μεταξύ των άλλων- μέσα σε ένα διάστημα 6 μηνών από την ψήφισή του να μπορεί να μετατραπούν οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών(ΕΑΣ) σε πρωτοβάθμιους αγροτικούς συνεταιρισμούς ή να απορροφήσουν άλλους αγροτικούς συνεταιρισμούς-μέλη τους και να συγχωνευθούν μαζί τους. Μιλάμε για έναν σαρωτικό Καλλικράτη, ενώ όλοι διαπιστώνουμε τα πολλά δεινά που έχει επιφέρει στην καθημερινότητά μας ο αυτοδιοικητικός Καλλικράτης, που όλα τα έχει σαρώσει στο πέρασμά του. Θεωρώ πως όλα έγιναν στο πόδι, πρόχειρα, αποσπασματικά, χωρίς να ληφθεί η άποψη των αγροτικών συνεταιρισμών που στήριξαν το αγροτικό εισόδημα και λειτούργησαν επικουρικά και παρεμβατικά στο εισόδημα των συνεταιρισμένων αγροτών-μελών του. Και είναι ακόμη πιο θλιβερό πως κάποιοι κορυφαίοι αγροτοπατέρες στην ΠΑΣΕΓΕΣ συμφωνούν σε όλα αυτά που αποτελούν το αντάλλαγμα για την συνεταιριστική επιβίωσή τους και τους οποίους ο αγροτικός κόσμος ήρθε η ώρα να τους κατονομάσει και να τους βάλει στο περιθώριο!
ΣΤΡΟΦΗ ΑΓΡΟΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΠΡΟΣ
ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙΟΥ
Η εκτίναξη της παγκόσμιας τιμής του καλαμποκιού στρέφει πολλούς αγρότες-παραγωγούς της Πιερίας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής μας στην καλλιέργειά του, προτιμώντας το περισσότερο απ΄ την παραγωγή του βαμβακιού. Σ αυτό οδηγούν και οι εκτιμήσεις των ειδικών της αγοράς που περιμένουν αύξηση της καλλιέργειας του καλαμποκιού στην Ελλάδα κατά 30%. Σύμφωνα μάλιστα με προβλέψεις αναμένεται να σπαρθούν περί το 1.300.000 στρέμματα. Σύμφωνα με στοιχεία στην καλλιέργεια του καλαμποκιού οδηγούνται αγρότες παραγωγοί που καλλιέργησαν πέρσι σιτάρια και ηλίανθο, καθώς και αυτοί που καλλιέργησαν βιομηχανική τομάτα, καθώς ως γνωστόν από φέτος καταργείται η αποσυνδεδεμένη Κοινοτική ενίσχυση με την παραγωγή του προϊόντος. Και βέβαια η στροφή στο καλαμπόκι επηρεάζει και την κτηνοτρ
οφία που ζει αποκλειστικά από το είδος αυτό, που αποτελεί και σημείο αναφοράς για το χρηματιστήριο αξιών των προϊόντων εν γένει!
ΠΛΗΡΩΜΗ ΜΕ…ΔΟΣΕΙΣ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΕΛΓΑ
Σε τέσσερις δόσεις θα μπορούν να πληρώσουν την ασφαλιστική τους οι αγρότες στον ΕΛΓΑ σύμφωνα με την τροποποιητική απόφαση που υπέγραψε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης . Το ποσό που θα αντιστοιχεί σε κάθε δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 200 ευρώ. Η πρώτη δόση καταβάλλεται με την έγκριση της αίτησης, ενώ η τελευταία δεν θα μπορεί να καταβληθεί μετά τον Νοέμβριο του 2011. Στην περίπτωση που ο παραγωγός εξουσιοδοτήσει τον ΕΛΓΑ να παρακρατήσει την οφειλόμενη ασφαλιστική εισφορά του από απαίτησή του από το Δημόσιο, και η απαίτηση αυτή του καταβληθεί τμηματικά, τότε και η αντίστοιχη εισφορά του ΕΛΓΑ θα παρακρατηθεί τμηματικά και αναλογικά . Επίσης παρέχεται στον παραγωγό η δυνατότητα να αυξομειώνει την ασφαλιζόμενη αξία της παραγωγής του σε ένα εύρος ποσοστού +/- 20% από τις ορισθείσες στην αρχική απόφαση μέσες ποσότητες παραγωγής σε επίπεδο νομού και συνεπώς να διαμορφώνει αντίστοιχα και την ασφαλιστική εισφορά που του αναλογεί. Η αύξηση ή η μείωση της ασφαλιζόμενης αξίας της φυτικής παραγωγής κατανέμεται ισομερώς στο σύνολο των αγροτεμαχίων του ασφαλισμένου. Σύμφωνα με την απόφαση απαλλάσσονται από την καταβολή ασφαλιστικής εισφοράς οι μικροπαραγωγοί εφόσον η συνολική ασφαλιστική εισφορά που τους αναλογεί δεν υπερβαίνει τα 20 Ευρώ. Σε περίπτωση που η εισφορά έχει καταβληθεί επιστρέφεται στο λογαριασμό που έχει δηλώσει ο παραγωγός στο σχετικό έντυπο της Ενιαίας Δήλωσης / Καλλιέργειας Εκτροφής .
ΜΕΓΑΛΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΟ ΙΠΠΟΦΑΕΣ ΑΠΟ
ΤΟΥΣ ΜΗ ΚΑΤ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΑΓΡΟΤΕΣ ΣΤΗΝ ΠΙΕΡΙΑ
Όπως ακριβώς αναμενότανε, μεγάλη απήχηση και αίσθηση προκάλεσε στον αγροτικό κόσμο της περιοχής μας, η διοργάνωση-παρουσίαση της εκπομπής “Κοντά στους αγρότες” στην ΔΙΟΝ Τηλεόραση, της περασμένης Τρίτης 10 Μαΐου, με θέμα την καλλιέργεια του Ιπποφαούς, που αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια στην Πιερία και στον ευρύτερο Ελλαδικό χώρο. Ο ίδιος ο καλλιεργητής του Ιπποφαούς, που φιλοξενήθηκε στην εκπομπή, από την περιοχή του Αγίου Σπυρίδωνα Πιερίας, εκμυστηρεύθηκε πως δέχθηκε πολλά τηλεφωνήματα από ενδιαφερόμενους, κυρίως μη αγρότες της περιοχής μας(δηλ. συνταξιούχους τραπεζικούς, σωμάτων ασφαλείας και άλλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα), κάτι που ασφαλώς και δεν θα πρέπει να είναι από τα ζητούμενα, καθώς το Ιπποφαές μπορεί και πρέπει να καλλιεργηθεί από τους κατ΄ επάγγελμα αγρότες, οι οποίοι συγκροτούν την αντίστοιχη Ομάδα Παραγωγών που στόχο και σκοπό θα έχει να ζητεί και να αναζητεί αγορές τέτοιες που θα καλύπτουν τα κόστη τους και θα υπάρχει μια ενιαία πολιτική από το σύνολο των καλλιεργητών, όσον αφορά την τελική διάθεση του προϊόντος. Θέλω να πιστεύω πως οι φίλοι αγρότες της περιοχής, που ασχολούνται επαγγελματικά με την γεωργία, έχουν τους λόγους τους να ασχοληθούν σοβαρά με αυτό το είδος…