xatzixristodoulouΠροτάσεις του Προέδρου του Επιμελητηρίου Πιερίας για την οικοδόμηση του νέου αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας και τη στήριξη της τοπικής οικονομίας

 

Η αγροτική παραγωγή σε συνδυασμό με την επιχειρηματικότητα είναι επίσης κερδοφόρα

 

 

Εκτιμώ ότι η χώρα μας, ένας ιδιαίτερα προνομιακός τόπος,  οφείλει μέσα από την οικονομική κρίση και την αυτοκριτική που έχει γίνει αυτήν την περίοδο να κατευθύνει την οικονομία σ’ ένα αναπτυξιακό μοντέλο που θα στηρίζεται στα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα και στην ανάδειξή τους. Το τρίπτυχο τουρισμός – μεταφορές – ενέργεια ήταν, είναι και θα παραμείνει ο βασικός πόλος όπου πρέπει να επικεντρωθούμε με σοβαρότητα και στοχευμένες ενέργειες. Τουριστικά, πιστεύω, ότι η χώρα μας έχει πολλές δυνατότητες για επενδύσεις και σε άλλες εναλλακτικές μορφές τουρισμού, ενώ ο καλοκαιρινός τουρισμός μπορεί να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο με συνέργειες και μεγάλες επενδύσεις. Επιμένω, ότι η παροχή ποιοτικών τουριστικών υπηρεσιών, η άριστη εξυπηρέτηση και οι προσιτές τιμές είναι η καλύτερη διαφήμιση για τη χώρα μας.

Στον τομέα των μεταφορών, η Ελλάδα οφείλει να αξιοποιήσει την πλεονεκτική γεωστρατηγική της θέση και τα λιμάνια της. Μπορούμε να προσελκύσουμε μεγάλες επενδύσεις για τη δημιουργία Εμπορευματικών Κέντρων μετατρέποντας τη χώρα μας σε εμπορικό πυρήνα μεταξύ δύσης και ανατολής. Όσον αφορά τον ενεργειακό κλάδο, οφείλουμε να δούμε μπροστά επενδύοντας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ως χώρα οφείλουμε να είμαστε διορατικοί και να θέσουμε στρατηγικό πλαίσιο ανάπτυξης των ΑΠΕ ανοίγοντας το δρόμο στην επόμενη ημέρα αναφορικά με το ενεργειακό καθεστώς και αξιοποιώντας το μεσογειακό μας κλίμα.

Η Πιερία, επίσης, μπορεί να ακμάσει επικεντρώνοντας σ’ αυτό το τρίπτυχο καθώς αποτελεί μικρογραφία της χώρας μας. Μάλιστα στο πλαίσιο της ισχυρής Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, μπορεί να αναδειχθεί ως δυναμικός τουριστικός προορισμός αλλά και ως διαμετακομιστικό κέντρο αφού αποτελεί κόμβο επικοινωνίας μεταξύ βορά και νότου, ενώ απέχει μόλις 20 λεπτά από τη Θεσσαλονίκη.

Ως Επιμελητήριο Πιερίας έχουμε αναδείξει το θέμα της υλοποίησης εμπορευματικού κέντρου στη Βόρεια Πιερία και έχουμε εκπονήσει σχετική μελέτη που αποδεικνύει τη βιωσιμότητα του έργου. Ακόμη, πιστεύω, ότι η Πιερία μπορεί να αναπτύξει νέες μορφές καλλιέργειες καθώς για δεκαετίες στηρίχθηκε στο αγροτικό εισόδημα. Η οικονομική κρίση και η αυξημένη ανεργία έχουν κατευθύνει  πολλούς νέους ανθρώπους πίσω στη γη κι αυτό το θεωρώ θετικό γιατί η ενασχόληση με την αγροτική παραγωγή σε συνεργασία με την αγροτική επιχειρηματικότητα μπορεί να αποδειχθούν κερδοφόρες ενασχολήσεις.

Τέλος, για ακόμη μια φορά θέλω να επισημάνω ότι για να μπορέσει να επιτευχθεί η οικονομική ανάκαμψη και ανάπτυξη στη χώρα μας χρειάζονται άμεσα δύο γενναίες κυβερνητικές αποφάσεις: Πρώτον, ένα φιλικό και σταθερό φορολογικό – ασφαλιστικό πλαίσιο που θα στηρίζει και δεν θα επιτίθεται στην επιχειρηματικότητα και δεύτερον μείωση της γραφειοκρατίας, που ως ένα βαθμό έχει επιτευχθεί με τη λειτουργία του ΓΕΜΗ και τις υπηρεσίες μίας στάσης από τα Επιμελητήρια της χώρας.