ΜΕ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ Η ΕΞΩΦΛΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ
ΕΞΙΣΩΤΙΚΗ  ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ ΜΑΣ
ampeliaΜΕ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ Η ΕΞΩΦΛΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΞΙΣΩΤΙΚΗ  ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ ΜΑΣ
Πιστώθηκαν τελικά οι λογαριασμοί των δικαιούχων κτηνοτρόφων και γενικά  των κατοίκων ορεινών περιοχών όλης της χώρας, με το υπόλοιπο 30% της εξισωτικής αποζημίωσης, χωρίς όπως φαίνεται να προκύπτουν ιδιαίτερα προβλήματα. Πρόκειται για το υπόλοιπο 30% της εξισωτικής αποζημίωσης του 2010. Υπενθυμίζεται πως το 70% είχε καταβληθεί τον περασμένο  Ιούνιο. Οι κτηνοτρόφοι τώρα περιμένουν μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου να γίνουν οι πληρωμές των εκκρεμοτήτων της εξισωτικής για το  2008 και το 2009, πράγμα για το οποίο βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή με τον αντιπρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Κορασίδη.
Εν κατακλείδι θα λέγαμε πως ενώ συνέβη το αυτονόητο-δηλ. πληρώθηκαν οι δικαιούχοι κτηνοτρόφοι χρήματα που τους ανήκουν- αυτό σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως χάρη ή και ως εξυπηρέτησή τους, αφού η διαδικασία αυτή θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί προ μηνών, κάτι που φυσικά και δεν έγινε!

ΣΤΑ 3,95 ΕΥΡΩ Η ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΨΕΛΗΣ

Στα 3,95 ευρώ ορίζεται η επιχορήγηση ανά μετακινούμενη κυψέλη σύμφωνα με την απόφαση με θέμα: «Καθορισμός συνολικού ποσού καθώς και ποσού επιχορήγησης ανά μετακινούμενη κυψέλη στο πλαίσιο εφαρμογής της δράσης 3.2 “Οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας” του προγράμματος βελτίωσης της παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων της μελισσοκομίας 2011», που υπέγραψε πρόσφατα ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Δριβελέγκας.
Σύμφωνα με την εν λόγω απόφαση, καθορίζεται σχετικά με την υλοποίηση της δράσης 3.2 «Οικονομική στήριξη της νομαδικής Μελισσοκομίας» για το έτος 2011, τα κατωτέρω:
α) το συνολικό ποσό για την δράση στα 2.530.000 ευρώ, το 50% του οποίου θα βαρύνει τον τακτικό προϋπολογισμό του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και το υπόλοιπο 50% το ΚΑ 5521 του Ε.Λ.Ε.Γ.Ε.Π. και
β) το ποσό επιχορήγησης ανά μετακινούμενη κυψέλη σε 3,95 ευρώ. Οι φίλοι μελισσοκόμοι να το έχουν υπόψη τους αυτό!

tomataki_koutiΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΤΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΡΙΖΩΣΗ ΤΩΝ ΑΜΠΕΛΩΝΩΝ
Στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης δημοσιεύθηκαν οι λεπτομέρειες της απόφασης για τις διορθώσεις στα δικαιώματα του 2011 για την τομάτα και εκρίζωση αμπελώνων. Ειδικότερα, όσοι παραγωγοί στους οποίους ανακοινώθηκαν, μέσω του δελτίου προσωρινών δικαιωμάτων του έτους 2011, τα στοιχεία τους από το πρόγραμμα εκρίζωσης αμπελώνων ή/και από το καθεστώς ενίσχυσης ντομάτας που παραδίδονται για μεταποίηση, διαπιστώσουν ότι υπάρχουν λάθη, διαφορές ή νέα στοιχεία που πρέπει να ληφθούν υπόψη, μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις αναθεώρησης. Σύμφωνα με  την απόφαση: 1. Οι αιτήσεις αναθεώρησης υποβάλλονται στις  Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ της περιοχής τους. 2. Η αρμόδια Περιφερειακή Διεύθυνση του ΟΠΕΚΕΠΕ καταχωρεί ηλεκτρονικά την αίτηση αναθεώρησης και ταυτόχρονα συγκροτεί φάκελο με τα κατά περίπτωση απαιτούμενα δικαιολογητικά τεκμηρίωσης που προσκόμισε ο δικαιούχος και αφού υπογραφεί από τον αιτούντα και τον αρμόδιο υπάλληλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, αποστέλλεται άμεσα στην Επιτροπή για εξέταση. Εφόσον οι γεωργοί, στους οποίους γνωστοποιήθηκαν, μέσω του δελτίου προσωρινών δικαιωμάτων του 2011, τα στοιχεία τους από το πρόγραμμα εκρίζωσης αμπελώνων ή/και από το καθεστώς ενίσχυσης των τοματών που παραδίδονται για μεταποίηση, διαπιστώσουν ότι υπάρχουν λάθη, διαφορές ή νέα στοιχεία που πρέπει να ληφθούν υπόψη, μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις αναθεώρησης οι οποίες θα συνοδεύονται από τα αντίστοιχα δικαιολογητικά για κάθε μία από τις περιπτώσεις που αναφέρονται στα επόμενα άρθρα. Προσωρινά δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης για το 2011 υπολογίζονται: Για το καθεστώς των αμπελοοινικών (2010/2011), για το καθεστώς ενίσχυσης των τοματών που παραδίδονται για μεταποίηση (έτη 2006, 2007, 2008), και για τους παραγωγούς που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα της εκρίζωσης αμπελώνων περιόδου 2009/2010.

ΤΟ 95% ΤΩΝ ΟΣΤΡΑΚΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Οι οστρακοκαλλιέργειες αποτελούν σήμερα έναν απ τους δυναμικότερους τομείς των υδατοκαλλιεργητικών δραστηριοτήτων της
χώρας μας. Ειδικότερα όμως, η μυδοκαλλιέργεια συνεχίζει να αποτελεί την σημαντικότερη δραστηριότητα στην Βόρεια Ελλάδα όπου και παράγεται το 95% της ντόπιας παραγωγής. Η παραγωγή της μυδοκαλλιέργειας το 2005 έφτασε σε 26.065 τόνους, η αξία σε 11,2 εκατ. Ευρώ και ο αριθμός των μονάδων στις 553, παρουσιάζοντας μια σχετική μείωση εν συγκρίσει με την προηγούμενη χρονιά(το 2004).
Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής των καλλιεργειών θαλάσσιων ειδών και των οστρακοκαλλιεργειών εξάγεται σε χώρες της Ε.Ε. Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής των καλλιεργειών θαλασσινών ειδών εξάγεται σε χώρες της Ε.Ε. μέσω εμπορικών δικτύων που έχουν διασυνδέσεις με μεγάλες επιχειρήσεις αυτού του τομέα.
Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως ο τομέας των υδατοκαλλιεργειών αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο εξαγωγικό κλάδο της αγροτικής μας οικονομίας και υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω βελτίωση και στην περιοχή μας!


ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΜΕΧΡΙ 31/12/2011 ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΝΙΜΗ ΠΑΥΣΗ  ΑΛΙΕΥΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ
Το Τμήμα Αλιείας της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας πληροφορεί τους ενδιαφερόμενους αλιείς του νομού, ότι παρατείνεται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2011 η υποβολή αιτήσεων στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας(το γνωστό ως ΕΠΑΛ) 2007-2013 για το μέτρο 1.1 «Μόνιμη παύση αλιευτικών δραστηριοτήτων που αφορά τη διάλυση επαγγελματικών αλιευτικών  σκαφών και την αλλαγή χρήσης των σκαφών για μη αλιευτικές δραστηριότητες». Ας το λάβουν αυτό υπόψη τους οι ενδιαφερόμενοι φίλοι αλιείς του νομού και ας ενημερώσουν κάθε άλλο ενδιαφερόμενο για την παράταση αυτή που τους ενδιαφέρει και τους αφορά, αλλά αν έχουν περισσότερες απορίες να επικοινωνήσουν με το αρμόδιο τμήμα Αλιείας και να λειτουργήσουν ανάλογα!