«Η Ελλάδα με τη ματιά της ψυχής» [Μ. Ρούσου]
odelalis,
20 Δεκεμβρίου, 2011
2 λεπτά ανάγνωσης
Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας
Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ στην έκθεση ζωγραφικής
Στο πνεύμα της γνωριμίας και αξιοποίησης της Τέχνης για την πρόσκτηση αισθητικών γνώσεων και εμπειριών ως δια βίου μάθηση, οι εκπαιδευόμενοι και τα στελέχη του Σ.Δ.Ε. Κατερίνης επισκέφτηκαν την Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου την έκθεση ζωγραφικής «Η Ελλάδα με τη ματιά της ψυχής» της Δρ. Μαρινέλας Ρούσου, που πραγματοποιήθηκε στην Αστική Σχολή της πόλης μας. Η έκθεση περιλαμβάνει 76 έργα με θεματολογία εμπνευσμένη από την Ελλάδα: πορτραίτα, τοπία και αφηρημένα σχέδια.
Η ζωγράφος και ο σύζυγός της μας τίμησαν με την παρουσία τους και μας ξενάγησαν προσωπικά, κοινωνώντας τη μύηση στην αισθητική εμπειρία και απόλαυση και προσφέροντάς μας εναύσματα για κριτικό στοχασμό και αναστοχασμό. Όπως επεσήμανε η ίδια, έχοντας επηρεαστεί από την Ψυχολογία και τη Φιλοσοφία, επιχειρεί να εκφράζει μέσα από τα έργα της πώς αντιλαμβάνεται ορισμένες έννοιες αυτών των δύο «χώρων», χωρίς την επιβολή ενός απόλυτου συμβολισμού, ώστε ο θεατής να «βλέπει» σε κάθε έργο ό,τι σε επίπεδο συναισθημάτων, φαντασίας και προβληματισμού ο ίδιος μπορεί και χρειάζεται.
Στις ερωτήσεις που της απηύθυναν οι εκπαιδευόμενοι απάντησε με ευγένεια, υπομονή και διάθεση «Δασκάλας», που λύνει απορίες εγείροντας ταυτόχρονα και νέα ερωτήματα. Μίλησε εμπεριστατωμένα για τον τρόπο εργασίας της, από την έμπνευση, τα ερεθίσματα, τη σύλληψη μιας ιδέας ως την υλοποίησή της, για τα υλικά που χρησιμοποιεί και εν γένει τις συνθήκες της καλλιτεχνικής δημιουργίας της.
Παράλληλα ρώτησε και ενημερώθηκε για το σχολείο, την πορεία του από την ίδρυσή του έως σήμερα. κυρίως δε για το ρόλο που διαδραματίζει στην τοπική κοινωνία και πώς βιώνουν και χαίρονται οι εκπαιδευόμενοι την «επιστροφή» τους στην εκπαίδευση. Επιθυμώντας να συμβάλλει εθελοντικά στη δια βίου μάθηση που επιχειρείται εντός του Σ.Δ.Ε., προσφέρθηκε να μας επισκεφτεί και να διαδράσει μαζί μας γύρω από το τρίπτυχο Τέχνη-Ψυχολογία-Εκπαίδευση Ενηλίκων.
Εν κατακλείδι, η επίσκεψή μας στην έκθεση ήταν μια ευχάριστη και εποικοδομητική εμπειρία, που ενεργοποίησε και ενδυνάμωσε συναισθήματα, σκέψεις και επιπλέον την ανάγκη για περαιτέρω αναζήτηση της μάθησης.