Πρόγραμμα «φιλαναγνωσίας» στο 2ο δημοτικό σχολείο Λιτοχώρου, ώστε οι μαθητές να αγαπήσουν τη λογοτεχνία.
odelalis,
26 Ιανουαρίου, 2012
3 λεπτά ανάγνωσης
ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΔΑΣΚΑΛΑ
κ. ΝΤΙΝΑ ΜΑΚΡΗ – ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΔΑΣΚΑΛΑ κ. ΝΤΙΝΑ ΜΑΚΡΗ – ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
* ΤΗΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΠΤΥΧΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΕ ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΗ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΖΩΗ ΒΑΛΑΣΗ
* ΝΤΙΝΑ ΜΑΚΡΗ: ΣΤΟΧΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ, ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΝΑ ΤΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ.
Ένα καινοτόμο πρόγραμμα «φιλαναγνωσίας» εφαρμόζεται για πρώτη φορά φέτος στο 2ο δημοτικό σχολείο Λιτοχώρου. Πρόκειται για ένα νέου τύπου σχολείο, με διευρυμένο το ωράριο (μέχρι τις 2.00 μ.μ.) αλλά και με πολλές ειδικότητες.
Το πρόγραμμα «φιλαναγνωσίας», όπως δήλωσε η υπεύθυνη δασκάλα του προγράμματος, κ. Ντίνα Μακρή – Παπαθανασίου, έχει ως στόχο «τα παιδιά να γνωρίσουν τα βιβλία, να μάθουν να τα χρησιμοποιούν και να δουν τον κόσμο των βιβλίων από κοντά, να μάθουν λογοτεχνία, βασικά».
Στα πλαίσια δε αυτού του προγράμματος κλήθηκε και η συγγραφέας Ζωή Βαλάση προκειμένου να παρακολουθήσει δραστηριότητες των παιδιών παρμένες από δυο βιβλία της.
Η κ. Βαλάση συναντήθηκε με την υπεύθυνη δασκάλα ενώ συζήτησε και με τα παιδιά, ώστε, όπως η ίδια δήλωσε, «να δούμε το πώς ένα βιβλίο φτάνει στις ψυχές των παιδιών και πώς τις αγγίζει, αν τις αγγίζει και ποια επίδραση έχει επάνω τους».
Η ΔΑΣΚΑΛΑ κ. ΝΤΙΝΑ ΜΑΚΡΗ – ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Αναφορικά με την εφαρμογή του προγράμματος στο 2ο δημοτικό σχολείο Λιτοχώρου, η κ. Ντίνα Μακρή – Παπαθανασίου δήλωσε μεταξύ άλλων:
«Εφαρμόζεται αυτό το πρόγραμμα σε όλες τις τάξεις του σχολείου, τυχαίνει δε να είμαι υπεύθυνη του προγράμματος. Δουλεύουμε με την Στ’ τάξη το πρόγραμμα της «φιλαναγνωσίας» παράλληλα με δύο περιβαλλοντικά προγράμματα.
Στα πλαίσια της «φιλαναγνωσίας», με την Ε’ και τη Στ’ τάξη έχουμε μπει στον «μαραθώνιο ανάγνωσης», με έγκριση του υπουργείου παιδείας, που οργανώνει το «Μεταίχμιο» μαζί με το ΕΚΕΒΙ και το υπουργείο παιδείας, με βιβλία της Άλκης Ζέη. Το ίδιο πρόγραμμα «φιλαναγνωσίας» κάνουμε με την κ. Ζωή Βαλάση, στην Γ’ τάξη ενώ όσον αφορά στην Α’ τάξη ασχολούμαστε με παραμυθάκια κλπ.
Σκοπός του προγράμματος είναι τα παιδιά να γνωρίσουν τα βιβλία, να μάθουν να τα χρησιμοποιούν και να δουν τον κόσμο των βιβλίων από κοντά, να μάθουν λογοτεχνία, βασικά. Πιστεύω ότι σ’ αυτό το πλαίσιο γίνεται όλη αυτή η προσπάθεια».
Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΖΩΗ ΒΑΛΑΣΗ
Σε δηλώσεις προχώρησε επίσης και η συγγραφέας 55 βιβλίων, Ζωή Βαλάση, η οποία, μεταξύ των άλλων που είπε, ανέφερε τα εξής:
«Ήρθα από την Αθήνα με πρόσκληση του 2ου δημοτικού σχολείου Λιτοχώρου Δ. Δίου-Ολύμπου για το μάθημα της «φιλαναγνωσίας». Είναι ένα πρόγραμμα που εφαρμόζεται στα σχολεία με τη συνεργασία του υπουργείου παιδείας και του ΕΚΕΒΙ (εθνικό κέντρο βιβλίου).
Η κ. Ντίνα Μακρή – Παπαθανασίου είναι υπεύθυνη του προγράμματος «φιλαναγνωσίας», δηλαδή ενός προγράμματος που έχει σκοπό την προώθηση της αγάπης για το βιβλίο.
Στα πλαίσια αυτού του προγράμματος τα παιδιά έχουν διαβάσει δικά μου βιβλία και κλήθηκα για να δούνε το πώς γράφουμε ένα βιβλίο εμείς οι συγγραφείς μέσα στη μικρή μας κοινωνία, μέσα στο γραφείο μας, μέσα στο σκοτάδι μας, μέσα στην απομόνωσή μας. Επίσης, είμαι εδώ για να δούμε το πώς αυτό το βιβλίο φτάνει στις ψυχές των παιδιών και πώς τις αγγίζει, αν τις αγγίζει, και ποια επίδραση έχει επάνω τους. Όσοι εκπαιδευτικοί παρακολούθησαν αυτή τη συζήτηση που είχα με τα παιδιά, θα είδαν πάρα πολύ καλά ότι οι μαθήτριες και οι μαθητές έκαναν μια καταπληκτική δουλειά (έκαναν κουκλοθέατρο με βάση ένα βιβλίο της κ. Βαλάση αλλά και κατασκεύασαν με διάφορα αντικείμενα μια μικρή πολιτεία, σύμφωνα με ένα άλλο βιβλίο της κ. Βαλάση).
Ε, αυτό ήταν μια πολύ μεγάλη χαρά για εμένα, μια έκπληξη για εμένα αλλά και ικανοποίηση, ήταν μια μεγάλη ανταμοιβή.