_______.______2Και τέταρτη θεατρική παράσταση του έργου «το τελευταίο φεγγάρι» του Ανδρέα Κουκίδη, σε σκηνοθεσία του Κύπριου σκηνοθέτη Ανδρέα Μιχαήλ, πραγματοποιήθηκε στη σκηνή του θεατρικού εργαστηρίου «Αυλαία», που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ορφέως και Ολύμπου, στην Κατερίνη. Την παράσταση αυτή παρακολούθησαν κυρίως εκπαιδευτικοί της Πιερίας.
Το έργο συνεχίζει να παρουσιάζει ο σύλλογος Κυπρίων Νομού Πιερίας «Ο Ευαγόρας» σε συνεργασία με το θεατρικό εργαστήρι «Αυλαία» και με τη στήριξη των πολιτιστικών υπηρεσιών του υπουργείου παιδείας και πολιτισμού της Κύπρου και της ομοσπονδίας κυπριακών οργανώσεων Ελλάδος.
Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Η παράσταση έχει αναφορά στο έπος της περιόδου 1955 – 1959 του απελευθερωτικού αγώνα των Ελληνοκυπρίων εναντίον των Άγγλων κατακτητών, με σύνθημα την ένωση της Μεγαλονήσου με τη Μητέρα Ελλάδα.
Η υπόθεση του έργου «το τελευταίο φεγγάρι», του Κύπριου Ανδρέα Κουκίδη, εκτυλίσσεται τον Σεπτέμβριο του 1956 και πρόκειται για μια αληθινή ιστορία με πρωταγωνιστές τους ήρωες Ανδρέα Παναγίδη, Μιχαήλ Κουτσόφτα και Στέλιο Μαυρομάτη.

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Ν.ΠΙΕΡΙΑΣ Ι.ΚΑΖΤΑΡΙΔΗΣ
Η τέταρτη παράσταση πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του διευθυντή της διεύθυνσης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ν. Πιερίας Γιάννη Καζταρίδη ο οποίος στο κλείσιμο της αυλαίας αναφέρθηκε στο θεατρικό έργο.  Συγκεκριμένα, χαρακτήρισε εξαιρετική τη θεατρική παράσταση και επαίνεσε τον Κύπριο σκηνοθέτη Ανδρέα Μιχαήλ καθώς και όλους τους συντελεστές έργου. Μάλιστα, υποστήριξε ότι αυτή την παράσταση αξίζει να τη δουν μαθήτριες και μαθητές σχολείων της Πιερίας, αλλά όχι μόνο.
Ο ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
ΜΙΧΑΗΛ
Από την πλευρά του ο Ανδρέας Μιχαήλ αναφερόμενος στην υπόθεση του έργου είπε ότι πρόκειται για ένα κυπριακό ιστορικό γεγονός, στιγμές του οποίου αποτυπώνονται στην παράσταση «το τελευταίο φεγγάρι».
Τόνισε δε ότι είναι ανάγκη να μάθουν οι νέοι την ελληνική ιστορία, σε όλες της τις πτυχές, να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και να καλλιεργήσουν το πνεύμα τους, διότι, όπως ανέφερε, η Ελλάδα σήμερα δεν είναι μόνο μια πτωχή χώρα οικονομικά, είναι και μια χώρα πτωχή πνευματικά.
«Της οικονομικής κρίσης προηγήθηκε η πνευματική κρίση. Πτωχεύσαμε πρώτα πνευματικά και ύστερα οικονομικά», είπε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε: «Η οικονομική κρίση είναι το φυσικό επακόλουθο και αποτέλεσμα της πνευματικής κρίσης».
ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ
Πέρα από τον διευθυντή της διεύθυνσης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, Γιάννη Καζταρίδη, το «παρών» στην παράσταση έδωσαν επίσης ο πρόεδρος της σχολής γονέων Κατερίνης Κώστας Κορομπίλης, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΙΟΝ-TV Πλάτων Τασχουνίδης καθώς και πολλοί εκπαιδευτικών από σχολεία της Πιερίας.
Θα πρέπει δε να σημειωθεί ότι το έργο «Το τελευταίο φεγγάρι» αναμένεται να παρουσιαστεί και σε σχολεία της Κατερίνης αλλά και ευρύτερα σε σχολεία του νομού. Αυτός ήταν, άλλωστε, και ο λόγος που την παράσταση παρακολούθησαν αρκετοί εκπαιδευτικοί της Πιερίας, ώστε να έχουν ιδία άποψη για το έργο αυτό.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Στο κλείσιμο, ο Κύπριος σκηνοθέτης Ανδρέας Μιχαήλ παρουσίασε τους συνεργάτες του και συντελεστές της παράστασης αλλά και τους ευχαρίστησε θερμά. Συντελεστές της παράστασης είναι οι εξής:
Σκηνικά: Νίκος Κωτίδης –  Χρήστος Δέλλας. Κοστούμια: Νίτσα Ξανθοπούλου. Μοντάζ μουσικών – ηχητικών – special effects: Μανόλης Γιγάντες. Υπεύθυνος σκηνής: Αναστάσιος Στεφανίδης.
Τους ρόλους ερμηνεύουν οι εξής μαθητές – μαθήτριες του θεατρικού εργαστηρίου «Αυλαία»:
Κωνσταντίνος Ανδρεάδης (Ανδρέας Παναγίδης)
Ιωάννης Ιωαννίδης (Μιχαήλ Κουτσόφτας)
Δημήτρης Κωστούλας (Στέλιος Μαυρομάτης)
Βασίλης Αγγελής (Πατήρ Αντώνιος)
Μανόλης Γιγάντες (Δεσμοφύλακας)
Χρήστος Δέλλας (Διευθυντής φυλακών)
Γιώργος Ραφαηλίδης (Δικηγόρος & Πατέρας του Ανδρέα Παναγίδη)
Τριανταφυλλιά Διαμαντοπούλου (Μητέρα του Μιχαήλ Κουτσόφτα)
Μαρία Δαδάκου (Μητέρα του Ανδρέα Παναγίδη)
Ηλέκτρα Τριμπούνα (Αδελφή του Στέλιου Μαυρομάτη)
Κατερίνα Ευαγγέλου (Δικηγόρος και Αδελφή του Στέλιου Μαυρομάτη)