Έφυγε από τη ζωή ο γνωστός τραγουδοποιός Γιώργος Ζήκας
Σε ηλικία εβδομήντα ετών έφυγε ξαφνικά από τη ζωή ο γνωστός τραγουδοποιός Γιώργος Ζήκας. Από τις πιο εμβληματικές μορφές του τραγουδιού της Θεσσαλονίκης ο ίδιος, γέννημα θρέμμα της πόλης, αφήνει ένα ξεχωριστό στίγμα στη μουσική σκηνή της.
Γεννήθηκε στις 16 Μαΐου του 1949, σταμάτησε το σχολείο στην τρίτη Γυμνασίου και στα 16 του έγινε σχεδιαστής μόδας, ενώ μετά τον στρατό άρχισε να φτιάχνει κοσμήματα. Ως κοσμηματοποιός επισκέφτηκε το Παρίσι όπου ξανασυναντήθηκε με τη μόδα, ενώ στη συνέχεια πίσω στη Θεσσαλονίκη άνοιξε μπαρ στην πόλη αλλά και στα νησιά. Όταν γύρω στα 30 έπεσε τυχαία στα χέρια του ένα μπουζούκι άρχισε να γράφει τραγούδια. Έτσι, εμφανίστηκε στη μουσική σκηνή το 1985, ενώ βγήκε στη δισκογραφία κατόπιν παρότρυνσης και ενθάρρυνσης του Διονύση Σαββόπουλου.
Το πρώτο του άλμπουμ σε στίχους και μουσική δικά του είχε τίτλο «Με τα φεγγάρια χάνομαι». Ακολούθησαν οι εξής δίσκοι, που στην πλειονότητά τους είχαν τραγούδια σε στίχους και μουσική του ίδιου: «Σώπα κι Άκουσε», «Κάθε βράδυ τραγουδάω», «Σβήσ’ τα όλα», «Σκεπάστε Τα Ραδιόφωνα», «Γουστάρω», «Καλώς Τους», «Με τα Μάτια Κλειστά», «Μια Ζωή Στην Ίδια Τάξη», «Πάμε Νότια», «Είτε Έχεις Είτε Δεν Έχεις». Συνεργάστηκε με όλους σχεδόν τους γνωστούς, καταξιωμένους και αγαπητούς ερμηνευτές όπως την Ελευθερία Αρβανιτάκη, την Ελένη Τσαλιγοπούλου, τον Γιώργο Νταλάρα, τον Γεράσιμο Ανδρεάτο, τη Σοφία Παπάζογλου, την Ελένη Βιτάλη κ.α.
Ο Γιώργος Ζήκας έφυγε ξαφνικά σήμερα από ανακοπή πηγαίνοντας στο στούντιο του ραδιοφωνικού σταθμού 9,58 για να δώσει συνέντευξη. Θα είναι όμως πάντα κοντά μας με τα αξέχαστα τραγούδια του και τις όμορφες αναμνήσεις που έχουμε από εκείνον και από τις ζωντανές εμφανίσεις που έδινε κατά καιρούς στην πόλη.
Τα τελευταία χρόνια μοιραζόταν τον χρόνο του μεταξύ Θεσσαλονίκης και Πάρου, ενώ μεθαύριο (Κυριακή 22 Δεκεμβρίου) είχε προγραμματισθεί για τις 9 το βράδυ, η παρουσίαση του δεύτερου βιβλίου του, με τίτλο: “ΕΜΠΕΙΡΙΚΑ” και υπότιτλο “αυθαίρετα- αυθόρμητα- αυτονόητα” (εκδόσεις “Ιδιόχειρον”) για το οποίο θα μιλούσαν (στη Μουσική σκηνή “Βεντέτα” στο κέντρο της πόλης) ο Θωμάς Κοροβίνης και ο Δημήτρης Ζερβουδάκης, έγραψε το ΑΠΕ/ΜΠΕ σε τηλεγράφημά του.
Είχε προηγηθεί στο 2001 η έκδοση, με τίτλο: “Αποκλεισμένος στη Σαλονίκη” (από τις εκδόσεις “Εξάντα” και το πολιτιστικό ραδιόφωνο της ΕΡΤ 9.58”) με κείμενα από εκπομπές του στις οποίες μετέφερε ψηφίδες από τη μουσική και κοινωνιολογική τοιχογραφία της σύγχρονης ιστορίας της Θεσσαλονίκης.
«Ζούμε έναν κόσμο από κομμένες φιλίες», «Οι πόλεις αργοφονεύουν τις ψυχές», «Ρεαλισμός είναι να πιστεύεις στο όνειρο», «Ο έρωτας έχει αδερφή την αμαρτία», γράφει, μεταξύ άλλων, στο νέο του βιβλίο που κυκλοφόρησε προ ημερών και το οποίο επρόκειτο μεθαύριο Κυριακή να παρουσιαστεί επίσημα στη “Βεντέτα”.
Ως “Ενα τολμηρό ανθολόγιο προσωπικών στοχασμών” χαρακτηρίζει το νέο του βιβλίο ο συγγραφέας, τραγουδοποιός και προσωπικός του φίλος Θωμάς Κοροβίνης, ο οποίος και ανακοίνωσε τον απρόσμενο θάνατό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
“Ο Ζήκας μιλάει τη γλώσσα της καρδιάς του που έχει δοκιμαστεί σε πολλά” γράφει ο Κοροβίνης…
Η παρουσίαση του βιβλίου του θα γίνει κανονικά το βράδυ της Κυριακής (μετά την κηδεία του – εν είδη μνημοσύνου), όπως μετέδωσε το ΑΠΕ/ΜΠΕ.