Τα καλύτερα και χειρότερα διαβατήρια για το 2020 – Σε ποια θέση είναι της Ελλάδας
Το Ιαπωνικό είναι το διαβατήριο που ανοίγει τις περισσότερες πόρτες στον κόσμο από οποιοδήποτε άλλο, σύμφωνα με το δείκτη, Henley Passport, που ανά διαστήματα μετρά ποια είναι τα διαβατήρια που είναι πιο φιλικά για τον ταξιδιώτη. Υψηλή, φυσικά, λόγω Ευρώπης είναι και η θέση της χώρας μας, στην 8η θέση.
Έτσι, για τη δεκαετία που ξεκινά, το Ιαπωνικό διαβατήριο βρίσκεται στην κορυφή της λίστας, καθώς προσφέρει τη δυνατότητα να ταξιδέψει κανείς χωρίς βίζα ή να πάρει βίζα αμέσως κατά την άφιξή του στον προορισμό σε 191 προορισμούς σε ολόκληρο τον κόσμο.
Γενικά, η Ασία φαίνεται να κυριαρχεί στην εν λόγω λίστα, καθώς στη δεύτερη θέση κατατάσσεται η Σιγκαπούρη με 190 ελεύθερους προορισμούς και στην τρίτη θέση η Νότια Κορέα (εκτοπίζοντας τη Γερμανία) με 189 προορισμούς.
Ωστόσο, οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν πολύ ισχυρή παρουσία στην πρώτη δεκάδα, με τη Φιλανδία και την Ισπανία να καταλαμβάνουν την 4η θέση, την Ισπανία, το Λουξεμβούργο και τη Δανία την 5η και την Ελβετία με τη Γαλλία την 6η θέση.
Αντιθέτως, οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία συνεχίζουν και φέτος να χάνουν έδαφος, καθώς μοιράζονται την 8η θέση, καταγράφοντας σημαντική πτώση από το 2015 όταν οι δύο χώρες βρίσκονταν μαζί στην 1η θέση με τα καλύτερα διαβατήρια.
Κατρακυλά το βρετανικό διαβατήριο
Ταυτόχρονα, η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα στη Μεγάλη Βρετανία και την Ιρλανδία για το καθεστώς των ταξιδιών μετά την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνει ότι δύσκολα θα αντιστραφεί η πτωτική τάση για τα βρετανικά διαβατήρια, τουλάχιστον στο επόμενο διάστημα.
«Η κυβέρνηση των Συντηρητικών έχει υποσχεθεί να φτιάξει ένα points system με βάση την πολιτική που ακολουθεί η Αυστραλία, πράγμα που σημαίνει ότι θα είναι πιο φιλελεύθερη για τους πολίτες που δεν προέρχονται από χώρες της ΕΕ, ωστόσο πιο περιοριστική σε σχέση με την ελεύθερη διακίνηση. Όσον αφορά στις μεγάλες αλλαγές στη μεταναστευτική πολιτική, το τι σημαίνει αυτό σε επίπεδο κινητικότητας είναι ακόμα δύσκολο να το προβλέψουμε», δήλωσε η διευθύντρια του Παρατηρητηρίου Μετανάστευσης της Οξφόρδης, Μάντελεν Σάμπσιον, μετά την έκδοση της σχετική έρευνας για τα διαβατήρια.
Όπως, μάλιστα, τονίζει η μετανάστευση από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Μεγάλη Βρετανία έχει υποχωρήσει κατά 59% μεταξύ του 2015 και του 2018, πιθανότατα επειδή πολλοί Ευρωπαίοι πολίτες ανησυχούν για το νομικό πλαίσιο που θα θεσπιστεί μετά το Brexit.
Μία θέση πάνω από τη Βρετανία είναι η Ιρλανδία, στη θέση 7, ενώ πέρυσι στη χώρα εκδόθηκε ο αριθμός – ρεκόρ των 900.000 διαβατηρίων. Αυτό συνέβη επειδή υπήρξαν πολλές αιτήσεις Βρετανών, οι οποίοι ανησυχούν για το πώς θα ταξιδεύουν μετά το Brexit.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι το μεγάλο success story του δείκτη την τελευταία δεκαετία, ανεβαίνοντας κατά 47 θέσεις μέσα σε 10 χρόνια και καταλαμβάνοντας φέτος την 18η θέση, με ελεύθερη πρόσβαση σε 171 προορισμούς σε όλον τον κόσμο.
Η καλύτερη δεκάδα
Τα καλύτερα διαβατήρια είναι τα εξής:
Ιαπωνία (191 προορισμοί)
Σιγκαπούρη (190)
Νότια Κορέα, Γερμανία (189)
Ιταλία, Φιλανδία (188)
Ισπανία, Λουξεμβούργο, Δανία (187)
Σουηδία, Γαλλία (186)
Ελβετία, Πορτογαλία, Ολλανδία, Ιρλανδία, Αυστρία (185)
ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία, Νορβηγία, Ελλάδα, Βέλγιο (184)
Νέα Ζηλανδία, Μάλτα, Τσεχία, Καναδάς, Αυστραλία (183)
Σλοβακία, Λιθουανία, Ουγγαρία (181)
Πηγή: economistas.gr