Έρχεται τσουχτερό πρόστιμο για όσους αγνοούν ακραία καιρικά φαινόμενα και βγαίνουν στη θάλασσα
Επαναφέρεται ο νόμος του 2002 για παραδείγματα ιδιωτών που βγαίνουν στη θάλασσα, αγνοώντας τις κακές καιρικές συνθήκες.
Αποφασισμένο να τιμωρήσει τους επίδοξους «θαλασσόλυκους» εμφανίζεται το Λιμενικό Σώμα και ειδικότερα εκείνους που δεν λαμβάνουν υπόψιν τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Τρανό παράδειγμα η περιπέτεια των τριών σέρφερ, τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων, για τους οποίους στήθηκε γιγαντιαία επιχείρηση διάσωσης.
Οι συγκεκριμένοι αγνόησαν τις προειδοποιήσεις για τα ακραία καιρικά φαινόμενα, με αποτέλεσμα να παρασυρθούν από τον αέρα, γεγονός που ανάγκασε το Λιμενικό να οργανώσει μεγάλη επιχείρηση διάσωσης.
Άλλο ένα παράδειγμα επίδοξου «θαλασσόλυκου» ήταν ο κωπηλάτης που ανήμερα των Θεοφανίων αγνοούνταν εν μέσω σφοδρής κακοκαιρίας στην Αρτέμιδα. Και σε αυτή την περίπτωση κινήθηκε ο διασωστικός μηχανισμός σώζοντάς τον.
Τελευταίο «κρούσμα» ο 52χρονος σέρφερ που αγνοείτο στη θαλάσσια περιοχή του Αγίου Νικολάου Αρτέμιδας. Εν τέλει διασώθηκε από αλιευτικό σκάφος, ενώ για την έρευνα του εντοπισμού του είχε σηκωθεί ακόμα και ελικόπτερο του Λιμενικού.
Έτσι λοιπόν το Λιμενικό επαναφέρει έναν νόμο, ο οποίος υπήρχε από το 2002 αλλά απ’ ότι φαίνεται κανείς δεν τον τηρούσε. Με εγκύκλιο θα επιβάλλονται πρόστιμα σε όσους «θαλασσόλυκους» δεν υπολογίζουν τις καιρικές συνθήκες και με υπαιτιότητά τους κινητοποιούνται μονάδες διάσωσης.
Όταν για παράδειγμα θα υπάρχει απαγόρευση απόπλου και ο ιδιώτης αποφασίζει να βγει στη θάλασσα, τότε θα αναλαμβάνει και το κόστος της διάσωσής του σε περίπτωση που χρειαστεί να κινητοποιηθεί το Λιμενικό.