ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ «Η ΚΑΘ’ ΗΜΑΣ ΘΑΛΑΣΣΑ», ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ
ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΡΙΣΗ, ΣΤΗΝ ΤΑΞΙΑΡΧΙΑ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ.

* Ι.ΠΑΡΙΣΗΣ: ΔΕΝ ΞΕΡΩ, ΑΛΛΑ ΜΗΠΩΣ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΝΑ ΕΝΟΧΛΕΙ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΚΑΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΤΟΝ ΠΙΕΣΟΥΝ ΜΕ ΜΙΑ
ΛΑΪΚΗ ΕΞΕΓΕΡΣΗ;
* Γ.ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Η ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ, ΜΕΡΟΣ «ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ» ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ ΜΕΓΑΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ, ΠΕΡΙΟΧΗ ΔΙΑΜΑΧΗΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ.

«Η αξιοποίηση ελληνικών ενεργειακών κοιτασμάτων απαιτεί βαθύτατη γνώση και κατανόηση των στρατηγικών παραμέτρων της περιοχής, των συμφερόντων που συναντώνται και συγκρούονται στη Μεσόγειο, των ισορροπιών και των συμμαχιών που δυναμικά διαμορφώνονται και συνεχώς μεταβάλλονται.
Διότι μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον θα πρέπει να αναζητήσουμε τα ερείσματα και τις συμμαχίες για να προασπίσουμε και να προωθήσουμε τα συμφέροντά μας». Αυτά, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκαν σε εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του στρατηγού και διδάκτορα πολιτικής επιστήμης Γιάννη Παρίση «Η καθ’ ημάς θάλασσα – γεωστρατηγική ανάλυση της Μεσογείου» που έλαβε χώρα στην αίθουσα της λέσχης αξιωματικών φρουράς της ταξιαρχίας Λιτοχώρου.
Η βιβλιοπαρουσίαση οργανώθηκε από τον δήμο Δίου-Ολύμπου και τον εκδοτικό οργανισμό «Λιβάνη» σε συνεργασία με την ταξιαρχία Λιτοχώρου και το βιβλιοπωλείο «Σαββίδης» στην Κατερίνη.
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ Γ.ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό του δημάρχου Δίου-Ολύμπου, Γιώργου Παπαθανασίου, γύρω από την παρουσίαση του βιβλίου «Η καθ’ ημάς θάλασσα». Ολόκληρος ο χαιρετισμός του δημάρχου έχει ως εξής:
«Μεσόγειος, ίσως η μήτρα του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Πάντα στην επικαιρότητα, πάντα στο προσκήνιο. Από τα αρχαία χρόνια του εμπορίου και των επαφών λαών, θρησκειών, πολιτισμών, στο σήμερα των πετρελαιαγωγών και των ΑΟΖ. Η διαμάχη των συμφερόντων και τότε και τώρα διαμορφώνουν την εθνική, την οικονομική και την αμυντική πολιτική της περιοχής.
Τα δυο στενά της Μεσογείου, το Γιβραλτάρ και το Σουέζ καθιστούν την «καθ’ ημάς θάλασσα» του Στράβωνα μέρος του «παιχνιδιού» ισορροπίας των μεγάλων δυνάμεων. Γράφει η Ελένη Γλύκαντζη – Αρβελέρ ότι η Μεσόγειος «για αιώνες έχει μονοπωλήσει την παγκόσμια ιστορία» και εγώ πιστεύω ότι θα τη μονοπωλεί ακόμη.
Ο Γιάννης Παρίσης μ’ αυτό το βιβλίο μάς εξέπληξε. Μια επιστημονική εργασία ή ένα δοκίμιο όπως θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε το βιβλίο αυτό, συνήθως είναι δυσνόητο, επιστημονικό που λέει ο λαός. Και όμως, ο Γιάννης Παρίσης παντρεύοντας τον μύθο και την ιστορία με τη σύγχρονη εποχή και η παράθεση χαρτών, φωτογραφιών, σχεδιαγραμμάτων το κάνει το βιβλίο απλό, αναλυτικό, αντικειμενικό και κατανοητό».
Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ – ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΛΙΑΣ
Ακολούθησε εισήγηση του καθηγητή πανεπιστημίου Θεσσαλίας και συγγραφέως, Χρήστου Κόλλια, ο οποίος ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Οι γεωπολιτικές τεκτονικές πλάκες της περιοχής (νοτιοανατολική μεσόγειος) βρίσκονται σε κίνηση, σε μια περιοχή μάλιστα που έχει τεράστιο στρατηγικό ενδιαφέρον ενώ για πολλούς αναλυτές αποτελεί τον πυρήνα των παγκόσμιων εξελίξεων.
Σ’ αυτή την περιοχή συναντώνται, συγκρούονται, συνεργάζονται, συμπορεύονται και αντιμάχονται πληθώρα ανθρώπων και συμφερόντων που διαμορφώνουν μια ιδιαίτερα σύνθετη γεωστρατηγική εξίσωση με πολλές μεταβλητές και πολλούς «αγνώστους» -συμπεριλαμβανομένου και του απρόσμενου, όπως καταδεικνύουν τα γεγονότα που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Τουρκία.
Αυτή, λοιπόν, την εξίσωση με τις μεταβλητές που την αποτελούν αποδομεί ο Γιάννης Παρίσης στο βιβλίο του «Η καθ’ ημάς θάλασσα», βοηθώντας έτσι τον αναγνώστη όχι μόνο να κατανοήσει καλύτερα τα δρώμενα αλλά και να μπορέσει να κάνει αυτές τις προβολές στο μέλλον.  Στην οικονομική θεωρία συχνά χρησιμοποιούμε την έννοια της «αθροιστικής αιτιότητας» ή την «εξάρτηση διαδρομής» για να καταδείξουμε ότι η σημερινή θέση ενός ατόμου ή ενός κράτους είναι αποτέλεσμα επιλογών και γεγονότων του παρελθόντος. Αντίστοιχα, λοιπόν, οι σημερινές επιλογές, οι σημερινές αποφάσεις ή παραλείψεις διαμορφώνουν, βήμα – βήμα, τη θέση και την κατάσταση που μία χώρα ή ένα άτομο -εμείς, εν προκειμένω- θα βρεθούμε στο μέλλον.
Όπως ακριβώς η σημερινή θέση της χώρας μας (περίοδος οικονομικής και κοινωνικής κρίσης) επεξηγείται στη βάση όσων κάναμε ή δεν κάναμε στο παρελθόν, δηλαδή στην περίφημη μεταπολιτευτική περίοδο, έτσι και το πού θα βρεθούμε εμείς και τα παιδιά μας στο μέλλον θα εξαρτηθεί από τα όσα πράττουμε ή όσα δεν πράττουμε σήμερα».
ΖΗΤΟΥΜΕΝ
Ο Η ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Κόλλιας αναφέρθηκε σε ζητήματα ενέργειας που σχετίζονται με την Ελλάδα, λέγοντας: «Ο συγγραφέας στο βιβλίο του δίνει ιδιαίτερη έμφαση και προσοχή, για προφανείς λόγους, στο ενεργειακό παίγνιο που βρίσκεται σε εξέλιξη στην ευρύτερη περιοχή. Πρόκειται για ένα παίγνιο με κρίσιμη σπουδαιότητα για την Ελλάδα καθώς η χώρα -χειμαζόμενη σήμερα η οικονομία της- προσδοκά σε μελλοντικά οικονομικά αλλά και στρατηγικά οφέλη από τα ενεργειακά κοιτάσματα τα οποία -σύμφωνα τουλάχιστον με όλες τις ενδείξεις- βρίσκονται στην ελληνική ΑΟΖ.
Η αξιοποίηση όμως αυτών των κοιτασμάτων απαιτεί βαθύτατη γνώση και κατανόηση των στρατηγικών παραμέτρων της περιοχής, των συμφερόντων που συναντώνται και συγκρούονται στη Μεσόγειο, των ισορροπιών και των συμμαχιών που δυναμικά διαμορφώνονται και συνεχώς μεταβάλλονται. Διότι μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον θα πρέπει να αναζητήσουμε τα ερείσματα και τις συμμαχίες για να προασπίσουμε και να προωθήσουμε τα συμφέροντά μας».
Ο ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΡΙΣΗΣ, ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ.
Τελευταίος μίλησε ο ίδιος ο συγγραφέας του βιβλίου «Η καθ’ ημάς θάλασσα» εξηγώντας μάλιστα ότι τον τίτλο αυτού του βιβλίου τον υιοθέτησε από τον Στράβωνα ο οποίος με τη φράση αυτή εννοούσε τη Μεσόγειο Θάλασσα.
Ο στρατηγός Γιάννης Παρίσης, μεταξύ των άλλων που είπε, ανέφερε ότι οι πολίτες θα πρέπει να αναζητούν τι κρύβεται πίσω από ορισμένες ειδήσεις που ακούνε σχετικά με «επαναστάσεις», «εξεγέρσεις» κλπ, ιδιαίτερα στη Μεσόγειο, αλλά και ευρύτερα, επισημαίνοντας μάλιστα ότι τέτοιου είδους λαϊκές ενέργειες πολύ πιθανόν να είναι υποκινούμενες από διεθνείς παράγοντες και να υποκρύπτονται συμφέροντα που έχουν σχέση με την ενέργεια.
Ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα ήταν η συζήτηση που ακολούθησε, αφού αρκετοί από αυτούς που παρακολούθησαν την εκδήλωση υπέβαλαν τα ερωτήματά τους και τόσο ο συγγραφέας όσο και ο καθηγητής κ. Κόλλιας κατέθεσαν τις απόψεις τους για διάφορα επίκαιρα ζητήματα.
Σε μία από τις απόψεις που κατατέθηκαν, αναφέρθηκε ότι είναι πολύ επικίνδυνο ζήτημα, ιδιαίτερα για την Ελλάδα, να θελήσει να αλλάξει στρατόπεδο, από τη μια στιγμή στην άλλη, να εγκαταλείψει τη συμμαχία του ΝΑΤΟ και να πάει με τη Ρωσία ή την Κίνα. Τόνισε δε ότι μπορεί η Ελλάδα να αναπτύσσει εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία, ωστόσο στο ζήτημα των συμμαχιών δεν χωρούν παιχνίδια, διότι, όπως εξήγησε, αυτό θα μπορούσε να αποβεί σε βάρος της χώρας.
ΤΙ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΪΚΗ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ;
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον κ. Παρίση να απαντά σε ερώτημα ακροατή σχετικά με τη λαϊκή εξέγερση που βρίσκεται σε εξέλιξη σήμερα στην Τουρκία. Το ερώτημα που τέθηκε ήταν: Εάν μια τέτοια λαϊκή εξέγερση είναι υποκινούμενη από διεθνή συμφέροντα και εάν σχετίζεται με ενεργειακά θέματα.
Στο ερώτημα αυτό ο στρατηγός είπε ότι «όλα παίζουν ρόλο» και ακολούθως έθεσε ένα ερώτημα: «Δεν ξέρω, αλλά μήπως ο Ερντογάν άρχισε να ενοχλεί κάποιους μεγάλους και θέλουν να τον πιέσουν και του δημιουργούν πρόβλημα μ’ αυτό (με μια λαϊκή εξέγερση)»;
Συνεχίζοντας τη σκέψη του ο κ. Παρίσης προχώρησε και σε μια διαπίστωση λέγοντας: «Πάντως είναι εύκολο στην Τουρκία να γίνει μια ανάφλεξη εσωτερική, διότι δεν μπορείς επί αιώνες να έχεις υπό καταπίεση μειονότητες αλλά και επαγγελματικές και κοινωνικές ομάδες οι οποίες δεν μπορούν να έχουν πολιτικές ελευθερίες, κοινωνικά δικαιώματα και κάποια στιγμή θα ξεσπάσει το πράγμα».
ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ
Πέρα από τους προαναφερθέντες, στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου «Η καθ’ ημάς θάλασσα» παραβρέθηκαν ο ταξίαρχος Νίκος Γρυλλάκης, ο αναπληρωτής δήμαρχος Δίου-Ολύμπου Γιώργος Φαρμάκης, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Γιώργος Κωτούλης, η αντιδήμαρχος Σοφία Ζουρζούρα, ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Ελευθερίου, ο διοικητής του νοσοκομείου Κατερίνης Αστέριος Φαρμάκης, εκπρόσωπος του βουλευτή Κώστα Κουκοδήμου, ο πρόεδρος της σχολής γονέων – ανοικτού πανεπιστημίου Κατερίνης Κώστας Κορομπίλης, ο πρόεδρος του ναυτικού μουσείου Κατερίνης Νίκος Βλαχόπουλος, αξιωματικοί και υπαξιωματικοί της ταξιαρχίας Λιτοχώρου, απόστρατοι αξιωματικοί αλλά και πολίτες.