«Το νοσοκομείο Κατερίνης δεν θα κλείσει ποτέ»
Α. Φαρμάκης απαντά στην κριτική
Απάντηση στα προβλήματα που υπάρχουν στο νοσοκομείο Κατερίνης τα οποία ωστόσο δεν είναι του μεγέθους και του περιεχομένου που παρουσιάστηκαν από την πρόεδρο των νοσοκομειακών ιατρών, έδωσε ο διοικητής του νοσοκομείου Κατερίνης Στέργιος Φαρμάκης. Ο κ. Φαρμάκης μίλησε για τις προοπτικές του νοσοκομείου, επανέλαβε για μια ακόμη φορά ότι δεν πρόκειται να κλείσει και μάλιστα ανακοίνωσε τη λειτουργία της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας για πρώτη φορά στην ιστορία του νοσοκομείου Κατερίνης, το επόμενο δεκαπενθήμερο, καθώς όπως είπε έχουν γίνει οι προσλήψεις 4 ιατρών εκ των οποίων ο ένας έχει ήδη έλθει. Απάντησε στην πρόεδρο των νοσοκομειακών γιατρών κα Μανωλακάκη ότι πράγματι υπάρχουν ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό όχι όμως στο βαθμό που αυτές παρουσιάστηκαν υπογραμμίζοντας πως στόχος πάνω από όλα είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών από το μεγαλύτερο- πλην της Θεσσαλονίκης- περιφερειακό νοσοκομείο της Βόρειας Ελλάδας.
Ανοιχτό νοσοκομείο, λειτουργία της ΜΕΘ
Όπως τονίζει ο κ. Φαρμάκης, δυστυχώς παρά τις πολλές δικές του διαψεύσεις αλλά και άλλων πολιτικών παραγόντων συνεχίζει ακόμη να υπάρχει «η μαύρη προπαγάνδα» ότι το νοσοκομείο θα κλείσει. «Ξαναλέω ότι το νοσοκομείο δεν πρόκειται να κλείσει ποτέ. Θα παραμείνει ένα νοσοκομείο περιφερειακό για να υπηρετεί τον πληθυσμό του νομού Πιερίας και τους επισκέπτες του. Μετά την κατάργηση του ψυχιατρείου, το νοσοκομείο είναι το μεγαλύτερο της Βόρειας Ελλάδας -πλην της Θεσσαλονίκης- έχει 450 οργανικές κλίνες και 425 πλήρως αναπτυγμένες. Όχι μόνο λοιπόν δεν κλείνει, αλλά το επόμενο δεκαήμερο θα ανοίξει και η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, με 8 κλίνες αναπτυγμένες και θα αποτελεί τη μεγαλύτερη ΜΕΘ στη Βόρειο Ελλάδα εκτός Θεσσαλονίκης. Ήδη ανακοινώθηκε η πρόσληψη 4 ιατρών εκ τω οποίων ο ένας έχει ήδη έλθει».
Οι ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό
Όπως υπογράμμισε ο διοικητής του νοσοκομείου, υπάρχει θέμα μερικής έλλειψης γιατρών και όχι λοιπού προσωπικού για παράδειγμα νοσηλευτικού προσωπικού, σε συγκεκριμένες ειδικότητες, λόγω της συνταξιοδότησης πολλών από αυτούς. Δεν μπορούν να γίνουν προσλήψεις και τα κενά καλύπτονται με προσλήψεις επικουρικών ιατρών με 12μηνη θητεία. «Υπάρχει σημαντική έλλειψη στο οφθαλμολογικό και στο ορθοπεδικό καθώς έχει μείνει μόνο ένας ιατρός και περιμένουμε να έλθει ένας ακόμη. Υπάρχει έλλειψη ορθοπεδικού γιατρού επειδή λήγει η θητεία του ενός από αυτούς και καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για να μη υπάρξει έλλειψη σε μια από τις σημαντικότερες κλινικές του νοσοκομείου, η οποία κάνει 40 χειρουργεία το μήνα. Γαστρεντερολόγο είχαμε μέχρι τον Ιούνιο και περιμένουμε την επαναπροκήρυξη της θέσης, ωτορινολαρυγγολόγους έχουμε τρεις. Υπάρχουν αρρυθμίες σε τμήματα και η αιτία είναι ότι ενώ υπάρχουν γιατροί στο ΕΣΥ αυτοί δεν κατανεμημένοι σωστά μεταξύ όλων των νοσοκομείων της χώρας και αυτό πάει να λύσει η πολιτική της κινητικότητας που έχει ξεκινήσει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας » επισημαίνει ο κ. Φαρμάκης. Σε ότι αφορά το θέμα της κινητικότητας σημειώνει πως είναι ένα ζήτημα το οποίο δεν αγγίζει την Πιερία στο λοιπό προσωπικό , καθώς υπάρχει δέσμευση της 3ης ΥΠΕ και του υπουργείου Υγείας, στην παρούσα φάση. Το νοσοκομείο Κατερίνης θα κερδίσει και δε θα χάσει θέσεις από την κινητικότητα όπως αναμένουμε»
Μάλιστα στο πλαίσιο αυτό υπήρξε επικοινωνία του ίδιου με τον διοικητή της κλινικής του «Αγίου Παύλου» στη Θεσσαλονίκη, ώστε ορισμένοι ιατροί που περισσεύουν από το «Παναγία» και δεν τους χρειάζεται το νοσοκομείο του «Αγίου Παύλου» να έλθουν στην Κατερίνη.
Όπως είπε οι καθυστερήσεις που σημειώνονται στα επείγοντα δεν είναι λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού αλλά λόγω προτεραιοτήτων που δίνεται στα σοβαρότερα περιστατικά. Στα επείγοντα, σημειώνει ο διοικητής, δεν υπάρχει σειρά προτεραιότητας, αλλά αυτά αντιμετωπίζονται με βάση τη σοβαρότητα των περιστατικών.
«Πρέπει να καταλάβει ο κόσμος ότι όταν το ΕΚΑΒ φέρνει μαζεμένα τρία βαριά περιστατικά είναι αυτονόητο ότι ορισμένα άλλα απλά περιστατικά θα καθυστερήσουν. Η απόδοση των επειγόντων περιστατικών είναι πολύ καλύτερη από τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης . Καθημερινά αντιμετωπίζονται 200 περιστατικά στα επείγοντα, πέραν των τακτικών ραντεβού. Από την άλλη πλευρά όπως τονίζει, μερικοί πολίτες «βαφτίζουν» το πρόβλημα που έχουν επείγον για να αποφύγουν το ραντεβού στα τακτικά ιατρεία.
Ελλείψεις Υγειονομικού
Υλικού
Ο κ. Φαρμάκης ήταν κατηγορηματικός σε ότι αφορά το θέμα των ελλείψεων ή όχι σε υγειονομικό υλικό, λέγοντας πως σε φάρμακα ποτέ δεν υπήρξε έλλειψη. Σε άλλα είδη ωστόσο υπήρξαν κάποιες ελλείψεις οι οποίες συμπληρώθηκαν μετά από λίγες μέρες χωρίς όμως ευθύνη του νοσοκομείου.
«Από τα 4 χιλιάδες περίπου είδη υγειονομικού υλικού που αγοράζουμε παρουσιάζεται έλλειψη λόγω της οικονομικής κρίσης όπου οι προμηθευτές δεν μπορούν να είναι συνεπείς στην παράδοση. Σε μερικές μέρες όμως αποκαθιστώνται οι ελλείψεις αυτές. «Την εικόνα που προσπαθούν ορισμένοι να παρουσιάσουν την ονομάζω μαύρη προπαγάνδα».
Η πληρότητα και τα νούμερα
Ο κ. Φαρμάκης αναφέρθηκε ακόμη στα δημοσιεύματα για την πληρότητα του νοσοκομείου που έγιναν όπως είπε με βάση τα στατιστικά στοιχεία που δεν υπολογίστηκαν σωστά. «Κάποιος επεξεργάστηκε τα στατιστικά στοιχεία με λάθος παραμέτρους και παρουσίασε μια κακή εικόνα σε εβδομαδιαία αθηναϊκή εφημερίδα. Η πληρότητα του νοσοκομείου μαζί με το ψυχιατρείο είναι 70% και όχι 30% όπως παρουσιάστηκε, όταν το καλύτερο νοσοκομείο του κόσμου έχει πληρότητα 80%. Πρέπει να σταματήσει αυτή δυσφήμηση και να καταλάβουμε ότι το νοσοκομείο Κατερίνης ως δευτεροβάθμιο νοσοκομείο, δεν έχει ρόλο να θεραπεύσει όλα τα περιστατικά που υπάρχουν. Τα ειδικά και εξειδικευμένα περιστατικά πάνε στη Θεσσαλονίκη στα τριτοβάθμια εξειδικευμένα νοσοκομεία . Έτσι λειτουργεί το σύστημα δε θεραπεύονται όλα σε ένα περιφερειακό νοσοκομείο. Υπάρχουν επίσης υπηρεσίες, τις οποίες ορισμένοι τις ξεχνούν και οι οποίες δεν προσφέρονται από ορισμένα άλλα νοσοκομεία, όπως είναι το Ιατρείο του Πόνου, η κατ΄οίκον νοσηλεία γενικά, αλλά και η Ψυχιατρική με την Κινητή Μονάδα. Ετοιμαζόμαστε να προσφέρουμε υπηρεσίες και σε καρκινοπαθείς με χημειοθεραπείες».
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο διοικητής στην παροχή υπηρεσιών στους ασθενείς, λέγοντας πως οι γιατροί και οι νοσηλευτές δουλεύουν πάρα πολύ και καλύπτουν χρόνο και ανάγκες που θα έπρεπε να καλύπτονται από περισσότερο προσωπικό. «Έχω πει πολλές φορές στο προσωπικό, ότι λόγω της κατάστασης που περνά η χώρα πρέπει να δουλεύουμε περισσότερο, να δουλεύουμε καλύτερα και να πληρωνόμαστε λιγότερο. Διαφορετικά μέλλον για τη χώρα δεν υπάρχει. Είναι προπαγάνδα να λέγεται ότι δεν αντιμετωπίζονται σωστά οι ασθενείς. Δυσφημούν το νοσοκομείο αλλά και τον πατριωτισμό όλων των εργαζομένων. Θέλουν να παρουσιάσουν ότι τίποτα δεν λειτουργεί, ότι όλα είναι ένα μπάχαλο για να αποκομίσουν ιδιωτικά και μικροκομματικά οφέλη και αυτό αφορά κυρίως ορισμένους ιδιώτες ιατρούς της Κατερίνης.Το νοσοκομείο Κατερίνης δεν υποστηρίζεται με μαύρη προπαγάνδα και με δυσφήμιση» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Φαρμάκης .
Πλεόνασμα και εφημερίες
Αναφερόμενος στο θέμα των εφημεριών και εάν αυτές έχουν πληρωθεί, επεσήμανε ότι ένα μικρό μέρος αυτών δεν έχει πληρωθεί και για αυτό έχουν δίκιο οι γιατροί, οι λεγόμενες πρόσθετες εφημερίες. «Επειδή υπάρχει έλλειψη γιατρών κάνουν περισσότερες από τις 7 εφημερίες που προβλέπεται το μήνα . Αυτές καθυστέρησαν να πληρωθούν επειδή ο επίτροπος πολύ κακώς ακύρωσε τα εντάλματα πληρωμής. Όμως καταβάλλεται προσπάθεια από την 3η ΥΠΕ και το υπουργείο, σύντομα να ξεπεραστεί και αυτό το πρόβλημα.
Όσον αφορά το οικονομικό πλεόνασμα του νοσοκομείου για την χρήση 2012 το οποίο συνέβη όπως υπογραμμίζει για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια , αυτό είναι πραγματικότητα και όχι μια απλή λογιστική διαδικασία του διπλογραφικού συστήματος και λήφθηκαν υπόψη ορισμένες απλήρωτες δαπάνες. «Είναι λάθος να λέγεται ότι εάν πληρώναμε π.χ τις εφημερίες θα είχαμε έλλειμμα γιατί αυτό υπολογίστηκε και βγήκε το πλεόνασμα. Δυστυχώς όμως δεν μπορώ να κάνω μαθήματα γενικής λογιστικής στους γιατρούς και στον ιατρικό σύλλογο Πιερίας .Τι είναι καλύτερο να έχουμε πλεόνασμα 2,5 χιλιάδες ευρώ όπως τη χρονιά του 2012, ή να χρωστάμε και να έχουμε έλλειμμα 7 εκ ευρώ που βρήκα όταν ανέλαβα διοικητής το 2010 και ήταν απλήρωτοι όλοι οι προμηθευτές επί 4 χρόνια»; τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Φαρμάκης.
«Θα το ξαναπώ τα οικονομικά του νοσοκομείου Κατερίνης νοικοκυρεύτηκαν , ορθολογικοποιήθηκαν αλλά χρειάζεται πολύ δουλειά ακόμα, για να φτιάξουμε το νοσοκομείο πρότυπο περιφερειακού νοσοκομείου. Αλλά αυτό θα κάνουμε . Ο αγώνας συνεχίζεται».