alykes2Με αφορμή την παρουσία του σε επιστημονική διημερίδα που πραγματοποίησε ο Πανελλήνιος Συνεταιρισμός Εκτροφέων Ελληνικού Μαύρου χοίρου «ΕΥΜΑΙΟΣ», υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης πραγματοποίησε μία σειρά επισκέψεων το Σάββατο 12 Οκτωβρίου.
Ο υπουργός συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Μόσχο Κορασίδη τον  αντιπρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ Αλέξανδρο Οφίδη και τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ Βασίλη Έξαρχο και την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, επισκέφτηκε το λιμάνι στο Κίτρους όπου και συνομίλησε με μυδοκαλλιεργητές. Εκεί άκουσε τα προβλήματα και τις προτάσεις των ανθρώπων που τον υποδέχτηκαν. Έπειτα είχε επαφή με ομάδα παραγωγών στον Κάτω Αγιάννη. Στη συνέχεια επισκέφθηκε το εκκολαπτήριο νεοσσών της γνωστής επιχείρησης «Κοτόπουλα Εξοχής Αμβροσιάδη ΑΒΕΕ» και το μεγάλο έργο κατασκευής του αρδευτικού δικτύου του Δήμου Κατερίνης, που αφορά  στην βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό των αρδευτικών δικτύων των Δημοτικών Διαμερισμάτων  Άνω Αγιάννη, Γανόχωρας, Νεοκαισάρειας, Σβορώνου και των οικισμών Ν. Κεραμιδίου και Χράνης, καθώς και της αγροτικής οδοποιίας της περιοχής.
Τον υπουργό ενημέρωσε για την πορεία των εργασιών ο αντιδήμαρχος Κατερίνης Νίκος Μπουρονίκος και ο δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης.
 O κ. Τσαυτάρης
« Στο  πλαίσιο των προσπαθειών που γίνονται για τα εγγειοβελτιωτικά έργα στην Περιφέρεια, δίνεται  έμφαση ιδιαίτερα σε αυτά που αφορούν τη διαχείριση του νερού. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει  επενδύσει σε αυτό το πρωτοποριακό έργο 20 και πλέον εκατομμύρια ευρώ, για τη διαχείριση του νερού. Θα μας δοθεί η ευκαιρία, βλέποντας και τον κάμπο που είναι ανώμαλος-δεν είναι επίπεδος, ούτε μπορεί να οριζοντιωθεί-ο μόνος τρόπος που υπήρχε, ήταν να μαζευτεί το νερό και με φυσική ροή, υπόγεια, να ποτίσει όλα αυτά τα χωράφια της περιοχής.

Εδώ έχουμε δύο μεγάλα πλεονεκτήματα. Αν γίνει το πότισμα με τη φυσική ροή, απαλλάσσεται ο γεωργός από τις γεωτρήσεις, επομένως έχουμε μεγάλη εξοικονόμηση κόστους παραγωγής από την πλευρά του γεωργού και άρα έναν πολύ οικολογικό τρόπο άρδευσης των χωραφιών. Πιστεύω, ότι με μια, δυο λιμνοδεξαμενές που θα γίνουν ακόμα με φράγματα, να κρατήσουμε φυσικό νερό και όχι να αντλούμε από τα υπόγεια μονάχα, γιατί όσο θα αντλούμε από τα υπόγεια και θα πηγαίνουμε βαθύτερα, θα βρίσκουμε υφάλμυρα νερά. Επομένως θα το συμπληρώσουμε με τέτοιου είδους φράγματα από την αρχή του έτους, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί. Πιστεύω, ότι θα είναι ένα από τα πιο σύγχρονα δίκτυα, όχι γιατί έχει αυτές τις καινονοτομίες που σας περιέγραψα,  αλλά και επειδή θα γίνει αναδασμός όλων των εκτάσεων, όλες οι περιοχές θα ασφαλτοστρωθούν για καλύτερη πρόσβαση των αγροτών στα χωράφια τους, ακόμη και τους χειμερινούς μήνες. Πιστεύω ότι και αυτό θα βοηθήσει, μια πρωτοπόρα και καινοτόμα περιοχή στις καλλιέργειές της».

1111Hmerida2Στη συνέχεια ο Υπουργός κος Αθ. Τσαυτάρης επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της πρότυπης, όπως χαρακτήρισε, επιχείρησης «ΖΕΥΣ» όπου δήλωσε εντυπωσιασμένος από τον τρόπο λειτουργίας της. Στη ΣΠΕΚΟ Βροντούς κατευθύνθηκε στη συνέχεια και συνομίλησε με τον πρόεδρο κο Θωμά Παπανικολάου και την αντιδήμαρχο Μαρία Τσιμήτρη. Ακολούθησε επίσκεψη στα γραφεία της Ν. Ε. ΠΑΣΟΚ Πιερίας και συνέχισε με τα εγκαίνια του Κοινωνικού Ιατρείο Κατερίνης. Η επίσκεψη του Υπουργού στην Πιερία ολοκληρώθηκε με την παρουσία του στην διημερίδα για τον Ελληνικό μαύρο χοίρο.