P1014752Σε απόγνωση οι καπνοπαραγωγοί της Πιερίας για τις μειωμένες έως και 40% τιμές

Σε συνέντευξη τύπου προχώρησαν οι πρόεδροι των ενώσεων παραγωγών καπνού της Πιερίας το Σάββατο το πρωϊ, για να γνωστοποιήσουν στην κοινωνία της Πιερίας το άσχημο παιχνίδι που παίζεται εις βάρος των καπνοπαραγωγών με την πολύ χαμηλή τιμή που έδωσε μία από τις πέντε εταιρίες που αγοράζει τα περισσότερα καπνά της περιοχής μας. Ο κος Πασχάλης Κατσάρας πρόεδρος της ομάδας παραγωγών «Σαμψούς», τόλησε να χαρακτηρίσει την κίνηση της εταιρείας ως μεγάλη ατιμία και δήλωσε πως αποφάσισαν από κοινού όλες οι ομάδες καπνοπαραγωγών να μη ζυγίσουν και να μη παραδώσουν τα καπνά.

Στη συνέντευξη παρόντες ήταν ο πρόεδρος Καπνικού Συνεταιρισμού ΠΕΣΚΟ Κονταριώτισας Ηλίας Ρίζος, ο πρόεδρος Αγροτικού Καπνικού Συνεταιρισμού Πιερίας Διονύσιος Παπάς, ο πρόεδρος ΣΠΕΚΟ Βροντούς Γεώργιος Νάτσιος, ο πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Καρίτσας Διονύσιος Φόλιος, ο πρόεδρος ΑΚΣ Λόφου – Μηλιάς Ευάγγελος Γιαννώτας, ο πρόεδρος Ορεινών Πιερίων Νικόλαος Δάγκας και ο πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Κολινδρού Βασίλης Ιωάννου.

Τα τελευταία τρία χρόνια η παραγωγή καπνού αντιμετώπισε πολλά προβλήματα και χτυπήθηκε από τα όργανα της ευρωπαϊκής ένωσης δήλωσε ο κος Κατσάρας και συνέχισε κάνοντας λόγο για πεποίθηση των καπνοπαραγωγών ότι είχαν έρθει σε μία συμφωνία με τους αγοραστές μέσω της δημιουργίας Διεπαγγελματικής και έκαναν τον προγραμματισμό τους για τη νέα παραγωγή. Όμως το περασμένο Σαββατοκύριακο η αισιοδοξία των καπνοπαραγωγών της Πιερίας μετατράπηκε σε απαισιοδοξία και απόγνωση μετά την ανακοίνωση καπνοεταιρίας, της Philip Moris για μείωση της τιμής έως και 40% από την περσινή. «Αυτή η κίνηση φτάνει στο σημ

είο του εκβιασμού», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κος Κατσάρας, «το ποτήρι ξεχείλισε και θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να το αντιμετωπίσουμε».

Ο κος Διονύσιος Φόλιος παίρνοντας με τη σειρά το λόγο είπε: «Τις προηγούμενες μέρες ο κάθε Συνεταιρισμός κάλεσε τα μέλη του σε Γενική Συνέλευση και πήραν ομόφωνη απόφαση να μην παραδώσουν τα καπνά ως μέσω αντίδρασης για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Ήδη οι καπνοπαραγωγοί είχαν προετοιμαστεί για την καλλιέργεια της επόμενης χρονιάς, τώρα απογοητεύτηκαν και βρίσκονται σε αναβρασμό.

Οι καπνοπαραγωγοί σχεδιάζουν κλιμάκωση των ενεργειών τους ζητώντας παράλληλα να πάρει άμεσα θέση η Διεπαγγελματική. Επίσης συνέστησαν στους παραγωγούς να μην υποκύψουν στις πιέσεις που δέχονται και να περιμένουν.

Με περσινή μέση τιμή 4,06 ευρώ/κιλό περίμεναν αύξηση 10%. Αντί αυτού η εταιρεία έδωσε περίπου 3,70 ευρώ/κιλό, πράγμα που κάνει ασύμφορη την παραγωγή, δήλωσαν οι αγρότες.