5910BE7083AF223DACD215D61A6881FCΟυάσινγκτον 

Σήμερα το βράδυ αναμένεται η οριστική απόφαση για την εκταμίευση των δύο δόσεων ύψους 3,5 δισ. ευρώ από την πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) προς την Ελλάδα μετά το πέρας της συνεδρίασης του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Ταμείου στην Ουάσιγκτον (αρχίζει το απόγευμα). 

Η εκταμίευση της δόσης θεωρείται δεδομένη, όπως και η κριτική που θα ασκήσουν εκπρόσωποι χωρών όπως π.χ. η Βραζιλία στις επιλογές του επικεφαλής της Αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στην Ελλάδα κ. Πόουλ Τόμσεν. Ρόλο ισορροπιστή αναμένεται ότι θα τηρήσει για μια ακόμη φορά ο αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής του ΔΝΤ κ. Θάνος Κατσάμπας, ο οποίος είναι ταυτοχρόνως και εκπρόσωπος της χώρας μας στο ΔΝΤ από το 2012. 

Το βράδυ της Παρασκευής αναμένεται η ανακοίνωση για τις δόσεις ωστόσο η έκθεση του ΔΝΤ (το λεγόμενο μνημόνιο του ΔΝΤ, το MEFP) αναμένεται την άλλη εβδομάδα, ίσως και μετά το πέρας αυτής όπως λένε κάποιές πηγές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», ανάμεσα στα σημεία που θα προκαλέσουν προβληματισμό και περιλαμβάνονται στην έκθεση συγκαταλέγονται οι αναφορές και οι συστάσεις του Ταμείου για τις τριετίες και το ύψος του βασικού μισθού. 

Το ΔΝΤ θα επιμείνει ότι η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων θα πρέπει επανεξεταστεί τον Οκτώβριο. 

Παράλληλα ζητεί να επανεξεταστεί το θέμα των τριετιών με στόχο την πλήρη κατάργηση.

Εξάλλου, είναι γνωστό ότι το Ταμείο επιθυμεί σταθερά την επανεξέταση και του κατώτατου μισθού κατά τη διετία 2016-2017.
 
Το ΔΝΤ θεωρεί ότι ο κατώτατος μισθός των 586 ευρώ μεικτά είναι υψηλός (!) διότι δεν καταργήθηκαν ο 13ος και ο 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα. Ετσι επιμένει ότι οι κατώτατες αποδοχές θα πρέπει να προσαρμοστούν στα επίπεδα άλλων ανταγωνιστικών προς την Ελλάδα χωρών (όπως η Πορτογαλία), όπου ο ετήσιος μισθός υπολογίζεται σε 12μηνη και όχι σε 14μηνη βάση. 

Στην Ουάσιγκτον υποστηρίζουν ότι ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα δεν είναι 586 αλλά 684 ευρώ.  

Το χρέος 

Την ίδια στιγμή το ΔΝΤ δεν φαίνεται διατεθειμένο να βάλει για δεύτερη φορά νερό στο κρασί του για το ελληνικό χρέος μέσα στην ίδια χρονιά, μετά την υποχώρηση που έκανε τον Μάρτιο απέναντι στους Ευρωπαίους λόγω των Ευρωεκλογών.

Η «κερκόπορτα» στο τείχος της αντίστασης των Ευρωπαίων αναμένεται ότι θα είναι η επιμονή του ΔΝΤ ότι υπάρχει χρηματοδοτικό κενό στο ελληνικό πρόγραμμα άνω των 2 δισ. ευρώ το β’ εξάμηνο του 2015, κάτι με το οποίο διαφωνεί τόσο η ελληνική πλευρά όσο και Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM).

Σε αυτό πλαίσιο το ΔΝΤ θα επιμείνει να μην χρησιμοποιηθεί το υπόλοιπο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών (ύψους περί τα 12 δισ. ευρώ)  για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό, ώστε να πιέσει τους Ευρωπαίος για πιο τολμηρές αποφάσεις για το ελληνικό χρέος.