Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ανατολικού Ολύμπου και Κισσάβου – Ελασσόνας και οι Υπεύθυνες Σχολικών Δραστηριοτήτων της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Πιερίας σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία σας προσκαλούν στην εκδήλωση για τον εορτασμό της Πανευρωπαϊκής Γιορτής Πουλιών (γνωστή και ως Eurobirdwatch 2014), η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014, από τις 9.00 έως τις 15.00 στη θέση Αγία Τριάδα έξω από το Κέντρο Υποδοχής Επισκεπτών του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, στη Βροντού Πιερίας.
Η Ευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών αποτελεί τη μεγαλύτερη εκδήλωση στην Ευρώπη του BirdLife International και φέτος είναι η 20ή χρονιά που θα υλοποιηθεί με τη συμμετοχή περίπου 40 χωρών. Το θέμα της φετινής διοργάνωσης είναι τα μεταναστευτικά πουλιά και οι βιότοποί τους. Ο γενικός σκοπός είναι να δοθεί το μήνυμα πόσο σημαντικό είναι να προστατευτούν οι περιοχές που φωλιάζουν και αναπαράγονται τα μεταναστευτικά πουλιά και οι χώροι όπου σταματούν για τροφή και ξεκούραση και οι μεταναστευτικές τους διαδρομές.
Η χώρα μας είναι σημείο διέλευσης εκατομμυρίων μεταναστευτικών πουλιών, που ήδη αρχίζουν το ταξίδι προς νότο σε αναζήτηση κατάλληλων περιοχών, για να περάσουν το χειμώνα. Επομένως στόχος της εκδήλωσης είναι να ευαισθητοποιήσουμε το ευρύτερο κοινό και ιδιαίτερα τους μαθητές για την ανάγκη προστασίας τους.

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει ενημέρωση για τα πτηνά και την βιοοικολογία τους, ορνιθοπαρατήρηση, δημιουργικά εργαστήρια κατασκευών, εργαστήριο φωτογραφίας και περιβαλλοντικά παιχνίδια. Αν κάποιο σχολείο θέλει να πραγματοποιήσει οργανωμένη επίσκεψη μπορεί να επικοινωνήσει στο 23520 22700 (Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ανατολικού Ολύμπου) και να δηλώσει την ώρα επίσκεψης και τον αριθμό μαθητών που θα συμμετάσχουν.
Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου ιδρύθηκε το έτος 2002 με το Ν. 3044/2002 και άρχισε να λειτουργεί το 2003. Διοικείται από 11μελές Διοικητικό Συμβούλιο όπου εκπροσωπούνται Φορείς της Κεντρικής Διοίκησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της τοπικής κοινωνίας. Οι αρμοδιότητες του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου καθορίζονται από το άρθρο 15 του Ν. 2742/99 και μεταξύ άλλων είναι: η ενημέρωση, εκπαίδευση και κατάρτιση του πληθυσμού σε θέματα διαχείρισης και προστασίας των περιοχής, η συστηματική παρακολούθηση των περιβαλλοντικών παραμέτρων της προστατευόμενης περιοχής κ.α.. Τα γραφεία του Φορέα βρίσκονται στο υπό κατασκευή Κέντρο Πληροφόρησης Ολύμπου (Μουσείο Φυσικής Ιστορίας), στο Λιτόχωρο.
Η στήριξη της λειτουργίας του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου με σκοπό τη διαχείριση της περιοχής ευθύνης του, είναι έργο ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονίας – Θράκης του ΕΣΠΑ και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης).
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις εκδηλώσεις για την Πανευρωπαϊκή Γιορτή Πουλιών 2014 και για τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου στο τηλέφωνο 23520-83000 και στην ιστοσελίδα του Φορέα: www.olympusfd.gr
Για τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου
Θέμιδα Νασοπούλου, MSc Ξεναγός Φ.Δ.Ε.Δ.Ο.
Γραφείο Πληροφόρησης, Εκπαίδευσης και Δημοσιότητας
Λιτόχωρο Τ.Κ.: 60200, T.Θ. 37., Τηλ.: 23520 83000, Φαξ:2352083974
E -mail: [email protected] και [email protected]