Δημοτικό Συμβούλιο Κατερίνης

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία

 

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του δήμου Κατερίνης για το 2015, που πλησιάζει στα 81.000.000 ευρώ. Ο προϋπολογισμός ψηφίστηκε από τους δημοτικούς συμβούλους της συμπολίτευσης, αλλά δεν στηρίχθηκε από τους δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης, που τον καταψήφισαν και εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του προηγούμενου Σαββάτου.

 

Όπως ανέφερε στην εισήγησή η αρμόδια αντιδήμαρχος Καλλιόπη Τζουμέρκα – Μπατάλα, ο προϋπολογισμός, το ακριβές ποσό του οποίου ανέρχεται στα 80.880.000 ευρώ, είναι αποτελεσματικός και ρεαλιστικός, προσαρμοσμένος στα δεδομένα της οικονομικής κρίσης και πραγματοποιήσιμος, ειλικρινής και κοινωνικά ευαίσθητος, αφού προσπαθεί να προβλέψει και να αντιμετωπίσει προβλήματα της καθημερινότητας των δημοτών, ενώ δεν λείπει και ο αναπτυξιακός χαρακτήρας, καθώς προσπαθεί να υλοποιήσει σταδιακά τα μεγάλα έργα που η δημοτική αρχή έχει καταφέρει να εντάξει σε μια σειρά από ευρωπαϊκά προγράμματα. 

 

Οι επικεφαλής

των παρατάξεων

 

Ο Χ. Γιαννούλης τόνισε ότι ο συνδυασμός του δεν πρόκειται να ψηφίσει τον προϋπολογισμό, αφού η όλη διαδικασία αγγίζει τα όρια της αυτοδιοικητικής φάρσας. Συνεχίζοντας εξήγησε πως ο προϋπολογισμός θα έπρεπε να είναι εργαλείο ανάπτυξης και η αποτύπωση του πολιτικού σχεδιασμού ενός δήμου, αλλά έχει μετατραπεί σε μια φάρσα, αφού επί της ουσίας οι αιρετοί δεν μπορούν να καθορίζουν το πως θα μοιράσουν τους πόρους και τα έσοδα.

 

Ο Ν. Μακρίδης υπογράμμισε πως ο συνδυασμός του έχει αποκλειστεί από την οικονομική επιτροπή και δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στις αποφάσεις που αφορούν τα οικονομικά ζητήματα. Γι’ αυτό, όπως είπε, ο συνδυασμός του θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό, τον οποίο χαρακτήρισε ως μη υλοποιήσιμο και χωρίς προοπτική, ενώ πρόσθεσε πως θα φανεί πως θα βγει εκτός προγραμματισμού.

 

Από την πλευρά του ο Χ. Παπαδόπουλος χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ανέφικτο, ανεκτέλεστο, χωρίς δείγματα κοινωνικής ευαισθησίας, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα των κρατικών χρηματοδοτήσεων, που μόλις που αγγίζουν το 50%. Επιπλέον, κάλεσε τη δημοτική αρχή να κινητοποιήσει τους δημότες ώστε να αντιδράσουν και με δυναμικό τρόπο να διεκδικήσουν όσα δικαιούνται.

 

Αντιδήμαρχοι – Δημοτικοί

Σύμβουλοι

 

Όλοι οι αντιδήμαρχοι και οι δημοτικοί σύμβουλοι που τοποθετήθηκαν συνεχάρησαν την οικονομική υπηρεσία του δήμου για τη σύνταξη του προϋπολογισμού. Ο Αλ. Γιουμίδης επισήμανε πως ο προϋπολογισμός μπορεί να μην είναι ευχάριστος, αλλά είναι χρήσιμος και διευκρίνισε πως στην πολιτική άλλο το επιθυμητό και άλλο το εφικτό. Ο Θ. Παπαδημητρίου τον χαρακτήρισε ως ρεαλιστικό, εφικτό και με αναπτυξιακό χαρακτήρα.

 

Ο Θ. Παυλίδης στην τοποθέτησή του τόνισε πως ο προϋπολογισμός είναι ανταγωνιστικός, με όραμα και με προοπτική ευρωπαϊκών προδιαγραφών, γι’ αυτό και πρέπει να υλοποιηθεί μέσα από τη γόνιμη συνεργασία όλων. Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και ο Δ. Ντούρος χαρακτηρίζοντας τον προϋπολογισμό ως ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο, ενώ υπογράμμισε πως το μεγάλο στοίχημα, που πρέπει να κερδίσει ο δήμος είναι όταν θα ανοίξει το νέο ΣΕΣ.

 

Επιπλέον, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θ. Λιακόπουλος σημείωσε πως ο προϋπολογισμός είναι ρεαλιστικός και δίνει λύσεις στις ανάγκες της καθημερινότητας και περιλαμβάνει για τον πολιτισμό και την παιδεία, γι’ αυτό και πρέπει όλοι να τον ψηφίσουν.

 

Ξαναπαίρνοντας το λόγο οι τρεις επικεφαλής των παρατάξεων επαναδιατύπωσαν τις θέσεις τους. Συγκεκριμένα ο κ. Γιαννούλης πως ένας δήμος δεν μπορεί να βρίσκεται υπό κηδεμονία. Ο κ. Μακρίδης επισήμανε πως άκουσε μόνο μικροπολιτική και ευχολόγια, ενώ ο κ. Παπαδόπουλος επανέλαβε πως ο προϋπολογισμός είναι ανέφικτος και έχει διαχειριστικό χαρακτήρα.

 

Τελικά ο προϋπολογισμός εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία με τις ψήφους των δημοτικών συμβούλων της συμπολίτευσης και τις ψήφους των προέδρων των δημοτικών και των τοπικών κοινοτήτων, ενώ καταψηφίστηκε από τους δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης.