Σε 12 μήνες φυλάκιση με αναστολή και 5.000 ευρώ πρόστιμο

Έχει ήδη τεθεί σε αργία

Σε ποινή φυλάκισης 12 μηνών με τριετή αναστολή και σε πρόστιμο 5.000 ευρώ καταδικάστηκε γιατρός του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης, ο οποίος κατηγορείτο ότι έλαβε «φακελάκι» για να επισπεύσει εγχείρηση ασθενούς.

Συγκεκριμένα, ο 51χρονος γιατρός με ειδικότητα οφθαλμιάτρου, ο οποίος μάλιστα ήταν και προϊστάμενος του Οφθαλμολογικού Τμήματος του νοσοκομείου, απαίτησε από ασθενή του «φακελάκι» ύψους 300 ευρώ προκειμένου να τον υποβάλλει σε εγχείρηση καταρράκτη επισπεύδοντας τις διαδικασίες και «υπερπηδώντας» άλλους ασθενείς που βρίσκονταν στη λίστα αναμονής.

Ωστόσο, τα πράγματα δεν πήγαν όπως τα περίμενε, αφού συγγενικό πρόσωπο του ασθενούς συνάντησε τον οφθαλμίατρο στο γραφείο του και του έδωσε προσημειωμένα χαρτονομίσματα, αφού πρώτα είχε ειδοποιηθεί η Αστυνομία. Ύστερα από έρευνα που έγινε στο γραφείο του από στυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων Β. Ελλάδας, βρέθηκε στην κατοχή του γιατρού το παραπάνω ποσό. Μάλιστα, ο γιατρός προσπάθησε να απωθήσει από το γραφείο τους αστυνομικούς, για να αποφύγει τη σύλληψη. 

Ο γιατρός είχε οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Κατερίνης και σε βάρος του είχε ασκηθεί δίωξη για παθητική δωροδοκία και απείθεια. Επιπλέον, όπως ανακοίνωσε το Γ.Ν. Κατερίνης, ο γιατρός τέθηκε αυτομάτως σε Αργία, ενώ ο φάκελός του θα σταλεί στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του Υπουργείου Υγείας.

Ιατρικός Σύλλογος Πιερίας

Σε ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Πιερίας καταδικάζει το περιστατικό αναφέροντας τα παρακάτω:

«Ο  Ιατρικός Σύλλογος Πιερίας με αφορμή το χθεσινό περιστατικό σύλληψης ιατρού του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης: Καταδικάζει κάθε φαινόμενο δωροδοκίας.

Χαιρετίζει κάθε ενέργεια, που ανεξαρτήτως σκοπιμότητας, έχει ως αποτέλεσμα την ανάδειξη παράνομων πράξεων και ανήθικων συμπεριφορών.

Σέβεται τους θεσμούς και το τεκμήριο αθωότητας αλλά επιθυμεί την παραδειγματική τιμωρία όσων δεν τήρησαν τον όρκο τους και τους νόμους τη πολιτείας.

Παροτρύνει τα μέλη του και τους πολίτες να καταγγέλλουν επωνύμως ανάλογες περιπτώσεις με στόχο την εξάλειψη του φαινομένου.

Τονίζει ότι το φαινόμενο του χρηματισμού έχει βαθιές ρίζες και πολυεπίπεδα αίτια στην Ελληνική κοινωνία με κυρίαρχο αίτιο το έλλειμμα παιδείας και κοινωνικής συνείδησης, αλλά είναι χρέος όλων μας και ιδίως των ιατρών να ανακτήσουν την ηθική καταξίωσή τους στην κοινωνία απομονώνοντας την επίορκη μειοψηφία και αναδεικνύοντας το εν σιγή, πολλαπλάσιο αφιλοκερδές έργο που προσφέρουν σε συνανθρώπους μας».

Αν. Υπουργός Υγείας

Στην υπόθεση με το «φακελάκι» αναφέρθηκε και ο αναπλ. Υπουργός Υγείας Λεωνίδας Γρηγοράκος κατά την επίσκεψή του στο Νοσοκομείο Κατερίνης. Ερωτώμενος για το περιστατικό τόνισε πως δεν υπάρχει οίκτος για τέτοιες υποθέσεις, ενώ πρόσθεσε πως η θέση του γιατρού που μένει κενή θα καλυφθεί με πρόσληψη νέου γιατρού.