Δημοτικό Συμβούλιο Κατερίνης

Στην ομόφωνη έκδοση ψηφίσματος υποστήριξης των περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών της Κεντρικής Μακεδονίας προχώρησε το Δημοτικό Συμβούλιο Κατερίνης κατά τη διάρκεια της τελευταίας του συνεδρίασης. Το θέμα ήρθε προς ψήφιση προ ημερησίας διατάξεως ως κατεπείγον και ύστερα από την υποχρέωση ένταξης των τηλεοπτικών σταθμών με τους όρους που επιβάλει η κεντρική διοίκηση και η DIGEA. Για το συγκεκριμένο θέμα είχε οριστεί στην προηγούμενη συνεδρίαση επιτροπή για τη σύνταξη του ψηφίσματος.

 

Συγκεκριμένα στο ψήφισμα αναφέρονται τα ακόλουθα:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο της Κατερίνης, στο πλαίσιο της υπεράσπισης του αγαθού της αντικειμενικής και πλουραλιστικής ενημέρωσης που πρέπει να διασφαλίζεται για τους πολίτες και τους δημότες του τόπου μας, συμπαραστέκεται και καταδικάζει την επιχειρούμενη φίμωση των περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών της Κεντρικής Μακεδονίας. Η υποχρέωση ένταξης των περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών με τους όρους που επιβάλει η κεντρική διοίκηση και η DIGEA που λειτουργεί με ασφυκτικά μονοπωλιακούς όρους, θέτουν σε απόλυτο κίνδυνο την βιωσιμότητα και την λειτουργία των περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών.

Καλούμε την ελληνική Πολιτεία, τις αρμόδιες ανεξάρτητες αρχές και το αρμόδιο υπουργείο να επανεξετάσουν άμεσα τους όρους και τις προϋποθέσεις για την τεχνική λειτουργία των τηλεοπτικών σταθμών της Περιφέρειας. Η σκανδαλώδης κατ’ ουσία ανάθεση στην DIGEA του δημόσιου αγαθού των ψηφιακών συχνοτήτων και κατ’ επέκταση της ενημέρωσης στην Περιφέρεια, δεν θα πρέπει να οδηγήσουν σε συνθήκες «μαύρου» και φίμωσης των τοπικών καναλιών. Παράλληλα ο Δήμος Κατερίνης, στηρίζοντας με κάθε τρόπο την λειτουργία των τοπικών και περιφερειακών ηλεκτρονικών και έντυπων μέσων ενημέρωσης, καλεί την Πολιτεία να αποκαταστήσει αφ’ ενός την νομιμότητα, εφαρμόζοντας τα όσα ήδη προβλέπονται και δεν τηρούνται για την στήριξη του επαρχιακού τύπου και αφετέρου να εμπλουτίσει τα μέτρα στήριξης του τοπικού τύπου. Με αυτό τον τρόπο πιστεύουμε ότι θα μπει και οριστικό τέλος στο σημερινό άναρχο τοπίο όπου η ανώνυμη και ανεξέλεγκτη ηλεκτρονική δημοσιογραφία και παραδημοσιογραφία, με συνθήκες πολλές φορές κανιβαλισμού και «πληρωμένων» συμβολαίων εξόντωσης πολιτικών προσώπων, υποκαθιστά την δεοντολογικά απαραίτητη διάφανη λειτουργία των μέσων ενημέρωσης».